środa, 23 kwietnia 2014

Jaglanka z zielonym jabłkiem i orzechami włoskimi



Po świętach zawsze przychodzi moment, w którym na usta ciśnie się zdanie „no dobra od jutra dieta”:). Po suto zastawionym stole, pełnych od wielkanocnych łakoci brzuchach warto zrobić sobie mały „detoks”. Po-wielkanocna dieta wcale nie musi oznaczać listka sałaty na śniadanie i szklanki wody na kolację. Odpowiedni dobór składników w połączeniu z odpowiednią porcją oraz smakiem to najskuteczniejsza metoda. Dlatego też zachęcam z całego serca, dajcie szansę płatkom owsianym, płatkom żytnim oraz kaszy jaglanej, która jest bohaterem dzisiejszego wpisu. Dobrze przygotowana stanowi wspaniałe i pożywne śniadanie. Dzisiaj chciałabym przedstawić jedną z moich ulubionych wersji, a mianowicie jaglankę z zielonym jabłkiem, orzechami włoskimi i cynamonem. Coś wspaniałego. Dodam również, że jest to propozycja śniadania bez glutenu. Zapraszam serdecznie!

Składniki (na 1 porcję):

1 szklanka (250ml) mleka (u mnie 2%tł.)
2 łyżki kaszy jaglanej (ok. 26g)
¼ jabłka zielonego „Granny Smith”
2 orzechy włoskie
Mniejsza lub większa szczypta cynamonu
Szczypta soli do smaku 

Kaloryczność takiego śniadania jest niewielka i oscyluje w granicach 240-300 kcal. Wszystko zależy jakiego mleka użyjecie – jaglanka z mlekiem 0,5% to ok. 242 kcal, z mlekiem 2% to ok. 275 kcal, a porcja jaglanki na mleku 3,2% to ok. 292 kcal. Ważna jest również pojemność łyżki, za pomocą której odmierzać będziecie kaszę.


Wykonanie:

 Mleko zagotować. Wsypać kaszę i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Doprawić maleńką szczyptą soli. Przełożyć do miseczki, dodać pokrojone jabłka i posiekane orzechy. Wszystko posypać cynamonem. Można również przed wyłożeniem jaglanki do miseczki wymieszać ją z cynamonem, a na to jabłka z orzechami. Nie trzeba będzie już potem mieszać:). Smacznego!


Dania dla urody Jadłospis dla Mam

1 komentarz: