niedziela, 9 czerwca 2019

Proste ciasto na oleju z truskawkami i wonną różą



Trochę czasu mnie tu nie było, ale mam nadzieję, że teraz już będzie coraz lepiej, częściej i smaczniej :) Mamy czerwiec – oprócz maja chyba najpiękniejszy okres w roku. To czas kiedy moja rabata, którą usiłuję uformować od kilku lat (a szpecem ogrodnictwa nie jestem :)), nabiera cudownych barw – m.in. liliowce, rododendron, irysy, maki, no i królowe rabaty – piwonie. Tak, piwonie to zdecydowanie nasza chluba, głównie ze względu na ich wielkie kępy rosnące tam od lat, więc kiedy zaczynają kwitnąć, to dosłownie oczu nie można nimi nacieszyć :) Cały czas dokupuję nowe byliny z nadzieją, że kiedyś uda mi się stworzyć bylinową rabatę, która będzie sobie żyła własnym życiem. W ogrodzie mamy jeszcze bardzo stary krzew róży czerwcowej – silnie wonnej – i to właśnie płatki jej kwiatów znalazły się w moim cieście. To tylko płatki, a zupełnie zmieniają charakter ciasta. Kiedyś robiłam już ciasto z różą i nektarynkami i było równie pyszne :) Tym razem postawiłam na proste ciasto na oleju z truskawkami (przepis z Małej Cukierenki). Ciasto jest przepyszne, pachnące jak biszkopt i puszyste jak babka :) Pięknie pachnie truskawkami i różą. Wykonanie banalne, a blacha ciasta solidna :) Polecam!


Składniki (na ciasto w formie 25x35cm):

Ciasto:
340g mąki pszennej
200g cukru
200ml oleju rzepakowego
5 jajek
1 łyżka cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Dodatkowo:
450-500g świeżych truskawek
2 garście świeżych płatków wonnej (czerwcowej) róży

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Wykonanie:

Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175oC (termoobieg).
Truskawki umyć, wykroić szypułki, pokroić na ćwiartki lub większe kostki. Płatki róży przełożyć do dużej miski i wypłukać w zimnej wodzie, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym.
Ciasto: w misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnym naczyniu ubić całe jajka z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Następnie nie przerywając ubijania, powoli, cienkim strumieniem wlewać olej. Na samym końcu zmniejszyć obroty miksera (lub w planetarnym wymienić końcówkę) i wsypywać w kilku partiach mąkę. Na końcu jeszcze przemieszać szpatułką i wylać do formy. Rozłożyć płatki róży i lekko powciskać do ciasta. Na to wysypać truskawki i też je lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!




1 komentarz: