Banalnie proste, błyskawiczne w przygotowaniu i co najważniejsze – przepyszne. Ciastka francuskie z rabarbarem i konfiturą truskawkową. Ciasto francuskie jest bardzo wdzięcznym ciastem i nie bez powodu ciastka na jego bazie należą do moich ulubionych. Czasami wystarczy dodać zwykłą konfiturę lub położyć owoc i już mamy wspaniały deser. Nie trzeba za bardzo się głowić i przesadnie kombinować. Można za to wydobyć z siebie pokłady kreatywności i nieco pobawić się kształtami ciastek:). Zapraszam!
Składniki (na 10
ciastek):
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 średnie łodygi rabarbaru (ok. 150g)
3-4 łyżeczki gęstej konfitury truskawkowej
Kilka truskawek – ale niekoniecznie, jeśli nie macie
Dodatkowo:
roztrzepane jajko do sklejania i posmarowania ciastek, brązowy (lub biały)
cukier do posypania
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200oC (termoobieg). Dużą
blachę, najlepiej tą z kompletu piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Rabarbar pokroić na bardzo drobną kosteczkę. Wymieszać z
konfiturą.
Ciasto rozwinąć. Pokroić na 20 równych kwadratów. W
dziesięciu kwadratach wyciąć foremką malutkie serduszka (lub inne kształty,
ważne, by foremka była malutka).
Na kwadraty bez wyciętych serduszek nakładać po łyżeczce rabarbaru
wymieszanego z konfiturą. Dla chętnych – na rabarbar można położyć cienki
plasterek truskawki i dopiero potem przykryć kawałkiem ciasta. Od Was zależy,
jaką wersję ciastek wolicie:). Na zdjęciach widoczne są obie. Brzegi kwadratów
posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie nałożyć na nie kwadraty z wyciętym
serduszkiem. Brzegi skleić ze sobą za pomocą widelca, by rabarbar był szczelnie
zamknięty w ciastkach.
Wierzch ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 8-10 minut (ale polecam obserwować, by się nie przypaliły), aż ciastka nabiorą złoto-brązowego koloru i ładnie wyrosną. Wyjąć i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Wierzch ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 8-10 minut (ale polecam obserwować, by się nie przypaliły), aż ciastka nabiorą złoto-brązowego koloru i ładnie wyrosną. Wyjąć i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Ale słodkie! :)
OdpowiedzUsuńTakie proste a takie pyszne i piękne :)
OdpowiedzUsuńNieskomplikowane, a tak niecodziennie i pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń