Jeżeli ktoś jest zdania, że ciasto marchewkowe to nuda – jest w grubym błędzie:). Marchewka ma w sobie ogromny potencjał i bardzo lubi się łączyć z innymi produktami. Dajmy na to dzisiejsze ciasto - niesamowicie aromatyczne połączenie marchwi, orzechów laskowych i migdałów. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne. Wydaje charakterystyczny dźwięk przy krojeniu czy gryzieniu, co oznacza, że ubite białka zrobiły dobrą robotę. Jeśli chodzi o smak, wyczuwalny jest oczywiście smak ciasta marchewkowego, ale jest on wzbogacony o smak orzechów. Całość smakuje przepysznie! Ciasto to różni się smakiem od poprzedniego ciasta marchewkowego umieszczonego na blogu. W sumie nie potrafię się zdecydować, które jest lepsze:). Obie wersje są pyszne, mimo, że różne. Z całego serca polecam!
Składniki (na
ciasto w podłużnej „keksówce” 27x8cm – mierzone u podstawy foremki):
400g obranych marchewek
125g mąki pszennej
100g brązowego cukru trzcinowego
100g płynnego masła (stopionego i przestudzonego)
100g mielonych orzechów laskowych
100g mielonych migdałów
5 jajek (M) – białka i żółtka osobno
1 średnio-kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Ziarenka z ½ laski wanilii (lub ewentualnie 1 łyżeczka cukru
wanilinowego)
Szczypta soli
Wykonanie:
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do
175oC (termoobieg).
Ciasto: marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych
oczkach. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać sól i cynamon –
wymieszać. Cukier utrzeć z żółtkami i ziarenkami wanilii (lub cukrem
wanilinowym) do otrzymania białej, puszystej masy (ok. 3 minuty). Jeżeli w
masie pozostaną jeszcze drobne kryształki cukru, absolutnie się tym nie przejmujcie.
Następnie nie przerywając ucierania, wlewać strumieniem płynne przestudzone
masło. Zmniejszyć obroty miksera, następnie dodać startą marchew i wymieszać
(można to zrobić również za pomocą dużej łyżki). Dodać wymieszane suche
składniki, czyli mąkę itd. Dokładnie wymieszać, aż wszystko się ze sobą
połączy. W osobnym naczyniu ubić białka
na sztywno. Teraz już za pomocą szpatułki, delikatnie wymieszać masę
marchewkową z pianą z białek. Masa ma być puszysta i napowietrzona. Ciasto
przelać do foremki i wygładzic powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec ok.
40-45 minut do tzw. „suchego patyczka”. Po wyjęciu ostudzić i oprószyć cukrem
pudrem. Smacznego!
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuń