Mała odskocznia od słodkości. Choć trudno przyznać,
czasami mam już dość zapachu ciast. Może dlatego, że w pracy robię ich na
pęczki i czasami mi już brzydnie wieczne wyrabianie kruszonki, którą zresztą
notorycznie podjadam:). Raz na jakiś czas potrzebny mi jest jakiś „przerywnik”
w postaci wytrawnego wypieku.
Cebularze zna chyba każdy
nas. Można je kupić w większości sklepów, albo w łatwy sposób
przygotować w domu. I tak jak parówki w cieście, świetnie pasują na imprezy.
Wiele razy przygotowywałam je na spotkania z przyjaciółmi i zawsze znikały w
bardzo szybkim tempie. Tym razem do cebularzy dodałam jeszcze kwaśną śmietanę,
by nieco podkręcić smak. Wyszły przepyszne. Polecam:)
Składniki (na ok.
25-30 małych sztuk):
Ciasto drożdżowe:
400g mąki pszennej
200ml wody
20g świeżych drożdży
2 pełne łyżki oleju
1 płaska łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
Farsz:
3 średnie cebule
3 pełne łyżki masła
200-300g gęstej, kwaśnej śmietany
Świeżo mielony pieprz
Sól
Dodatkowo :
200 sera żółtego
Wykonanie:
Ciasto: mąkę
przesiać do miski. Dodać sól. Uformować kopczyk, a następnie zrobić w nim
wgłębienie. Mleko lekko podgrzać, by było letnie. Do mleka pokruszyć świeże
drożdże, dodać cukier i dokładnie rozmieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Wlać
do wgłębienia i zasypać otaczającą mąką. Miskę przykryć ściereczką kuchenną.
Pozostawić na 10-15 minut.
Po 10-15 minutach dodać olej – wszystko wymieszać łyżką,
a następnie zacząć wyrabiać ręką (ok. 5 minut), aż będzie sprężyste i
jednolite. Można oczywiście ułatwić sobie życie mikserem z końcówką do
wyrabiania drożdżowego ciasta. Odstawić na 1-1 i ½ godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i
podzielić na 25-30 równych kawałków.
Piekarnik rozgrzać do 200oC (termoobieg). Dużą
blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Cebulę pokroić w cienkie piórka. Na patelni
rozpuścić masło, a następnie dodać cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Ser zetrzeć
na tarce o średnich oczkach.
Z każdego kawałka ciasta formować cieniutki placuszek i
układać na blasze. Na każdy placuszek nałożyć niepełną łyżeczkę śmietany i cebuli. Posypać świeżo
mielonym pieprzem, solą, a na koniec żółtym serem. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć i
ostudzić lub jeść jeszcze letnie. Smacznego!
Super urozmaicenie tradycyjnych cebularzy :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń