środa, 9 września 2015

Rożki z ciasta francuskiego z gruszką



Uwielbiamy wypieki z ciasta francuskiego. Są szybkie (jeśli mowa o kupnym cieście oczywiście) i bardzo smaczne. Wystarczy dodać marmoladę lub dowolne owoce, by za pół godzinki cieszyć się wspaniałymi ciastkami. Ciastka francuskie z owocami podawane na gorąco, z gałką lodów to idealny pomysł na popołudniowy deser.
Dzisiaj w moim menu pojawiły się rożki z gruszką i lekką nutką anyżu, który idealnie pasuje do gruszek. Ciastka wyszły pyszne, niesamowicie chrupiące, z soczystym i słodziutkim gruszkowym nadzieniem. Pycha! Polecam:)


Składniki (na 12-13 ciastek):

1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
2 średnie gruszki
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
12-13 łyżeczek brązowego cukru trzcinowego
Rozetka anyżu ( lub mielony anyż)
Laska kory cynamonu (lub mielony cynamon)


Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200oC (termoobieg). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie rozłożyć, a następnie pokroić na 12 równych kwadratów. Jeżeli zostanie Wam z boku odcięty podłużny pasek, można go zlepić w ten sposób, by  powstał jeszcze jeden kwadracik na ciastko.
Gruszki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na tarce o ostrych oczkach zetrzeć odrobinę gwiazdki anyżu i laski kory cynamonu (świeżo starte mają więcej aromatu od tych w proszku, ale można oczywiście użyć przypraw już zmielonych). Można również użyć samego cynamonu jeśli nie lubicie anyżu, lecz muszę przyznać, że pasuje on tutaj idealnie. Jak dużo należy zetrzeć? No cóż, jest to kwestia upodobań, ja na przykład starłam przyprawy tak, by można było to nazwać „szczyptą”. Nie wiem jak mogłabym to lepiej objaśnić:).
Na każdy kwadracik ciasta nałożyć łyżeczkę gruszek oraz łyżeczkę brązowego cukru. Brzegi posmarować lekko wodą i zlepić jak pierogi. Brzegi można dodatkowo docisnąć widelczykiem, by miały ładniejszy kształt, choć podczas pieczenia i tak w większości znikną.
Ciastka przesmarować mlekiem (najlepiej za pomocą pędzelka) i posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10-12 minut, aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Podawać na gorąco, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany, albo zimne oprószone cukrem pudrem lub polukrowane. Wybór należy oczywiście do Was:). Smacznego!


2 komentarze:

  1. Również uwielbiam takie rożki z nadzieniem, gruszkowe - bajka. Zawsze warto mieć w zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię za bardzo ciasta francuskiego, ale na taki rożek bym się skusiła ;)

    OdpowiedzUsuń