Ciekawa alternatywa dla klasycznego chlebka bananowego. I może nie jest tak rozpływający się w ustach, ale
zapewniam, że równie pyszny. No i pierwszy raz do chlebka podsmażałam banany, a nie dodawałam świeżych. W konsystencji i smaku czuć i banana i płatki
owsiane. Mimo tylko dwóch łyżek miodu jest dość słodki. Dodatek mąki
kokosowej i cynamonu daje fajną kombinację smakową :) Kaloryczność podobna do tradycyjnego, z tym, że ta wersja ma raz więcej białka i o wiele więcej błonnika :)
Składniki (na
chlebek w podłużnej formie 11x30cm):
1 i ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych górskich
½ szklanki mąki kokosowej
1 łyżka proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli
1 i ½ szklanki mleka
2 jajka – lekko roztrzepane
2 kopiate łyżki płynnego miodu
3 średnie, dojrzałe banany + 1 na wierzch
1 łyżka płynnego oleju kokosowego
¼ kostki masła (50g)
Wykonanie:
Banany: pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej
kokosowy. Wrzucić plasterki banana. Smażyć na złoto-brązowo. Na sam koniec
dodać masło żeby się rozpuściło. Rozgnieść widelcem na papkę. Odstawić.
Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Ciasto: w misce wymieszać wszystkie składniki
suche. Zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlać wszystkie składniki mokre –
wymieszać łyżką. Na sam koniec dodać papkę bananową i wymieszać. Przelać do
foremki i wyrównać. Na wierzchu ułożyć grubo krojone plasterki banana. Wstawić
do piekarnika i piec ok. 1 godzinę do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć i
ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić mąkę pszenną innym składnikiem?
OdpowiedzUsuń