Od dłuższego czasu jesień rozpieszcza nas ciepłem i
piękną pogodą. Mamy prawie listopad, a na większości drzew są jeszcze zielone
liście! Są też oczywiście drzewa, które nie dają nam zapomnieć, że mamy kalendarzową
jesień i mienią się cudnymi, ognistymi kolorami. I jakoś tak naturalnie
przychodzą na myśl smaki totalnie jesienne jak orzechy, jabłka czy właśnie
gruszki. Dzisiaj podzielę się z Wami
przepisem na pyszne i aromatyczne ciasto z orzechów laskowych, z gruszkami i
dżemem porzeczkowym. Jest mega pyszne i rozpływa się w ustach :) Polecam !
Składniki (na
ciasto w okrągłej formie 22cm):
Ciasto:
170g masła
130g mielonych orzechów laskowych
100g mąki pszennej
100g cukru
4 jajka
40g posiekanej gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta soli
Warstwa gruszkowa:
4 duże, dojrzałe gruszki
½ szklanki soku gruszkowego
2 łyżki cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej rozrobionej w ¼ szklance
wody
¼ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo: kilka
łyżek dżemu porzeczkowego
Wykonanie:
Przygotować okrągłą formę do pieczenia – dno
wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Piekarnik rozgrzać do 180oC (grzanie góra-dół).
Ciasto: mąkę przesiać do naczynia razem z
cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać mielone orzechy oraz posiekaną
czekoladę i wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i solą
do białości. Dodawać po jednym żółtku każdorazowo miksując. Na sam koniec wlać
białka i zmiksować (masa może wydawać się jakby zwarzona ale taka ma być :)).
Do masy dodawać po trochu suchych składników i dokładnie mieszać. Masę wylać do
formy i wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 minut do tzw. „suchego
patyczka”. Wyjąć i ostudzić.
Gruszki: obrać i pozbyć się gniazd nasiennych i
zdrewniałych części. Jedną gruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
pozostałe 3 gruszki pokroić w średnią kostkę. Wszystko przesypać do garnka.
Dodać kilka łyżek wody oraz cynamon. Gotować na małym ogniu, aż gruszki będą
miękkie. Na sam koniec wlać sok gruszkowy i wymieszać. Teraz czas na skrobię. Nie wlewać całej na raz! Wlewać
stopniowo, potrzebujecie tylko tyle, by gruszki i sok zamieniły się w gęsty
kisiel.
Ostudzone ciasto orzechowe przeciąć na dwa blaty.
Pierwszy z nich przełożyć spowrotem do tortownicy. Posmarować dżemem
porzeczkowym. Na to wyłożyć (najlepiej kleksami) jeszcze gorący kisiel
gruszkowy. Rozprowadzić równomiernie. Przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto
przestudzić, a następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem
oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz