sobota, 2 marca 2013

Jogurtowe ciasto z bitą śmietaną i galaretkami


W stronę wiosny! Kolorowa i lekka alternatywa ciężkich „masowych” ciast. Klasyczne połączenie puszystego ciasta, bitej śmietany i galaretki – pychota. Postanowiłam zamienić biszkopt na ciasto jogurtowe, które jest bardziej wilgotne. Efekt końcowy rewelacyjny. Nic więcej nie dodam – po prostu musicie się sami przekonać:)

Składniki (u mnie na formę 37x27):

Ciasto jogurtowe (wg przepisu z tej strony):
2 i ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka jogurtu o smaku brzoskwiniowym
3 jajka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Masa śmietankowa:
400g słodkiej śmietanki 36%
400g kwaśnej śmietany 18%
150g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
6 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo:
4 opakowania galaretek o różnych smakach (u mnie truskawka, pomarańcza, cytryna i agrest)
200g słodkiej śmietany 30%
30g cukru
1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie:
Galaretki – można przygotować wcześniej, np. wieczorem – przynajmniej będziecie pewni, że się zsiadły:) Każdą rozpuścić w 1 i ½ szklanki wrzącej wody. Odstawić aby stężały.
Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować lekko tłuszczem. Rozgrzać piekarnik do 180oC.
Ciasto jogurtowe: przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru, cukrem wanilinowym, jogurtem i olejem. Następnie ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i drugą połową cukru. Do ubitych białek dodawać na przemian mąkę i zmieszane żółtka z olejem i jogurtem – mieszać delikatnie łyżką. Surowe ciasto wlać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 minut, aż ciasto wyrośnie i nabierze ładnego, brązowego koloru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przeciąć na 2 blaty. Jeden blat włożyć z powrotem do formy, w której był pieczony. Galaretki pokroić na kosteczki i podzielić na 2 porcje.
Masa śmietankowa: rozpuścić żelatynę w ½ szklanki wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Śmietankę 36% ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać śmietanę 18% i wymieszać. Dodać przestudzoną żelatynę i ponownie wymieszać. Następnie wrzucić pokrojone galaretki. Wymieszać. Masę z galaretkami wylać na blat jogurtowy – wygładzić i przykryć drugim blatem.
Wierzch: 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 5 łyżkach wrzącej wody – przestudzić. Śmietankę 30% ubić z cukrem, wymieszać z przestudzoną żelatyną. Wylać na wierzch ciasta i rozsmarować. Wysypać pozostałe kosteczki galaretki. Schłodzić min. 2 godziny. Smacznego!


4 komentarze:

  1. O ja wygląda to pysznie. Nigdy nie robiłam takiego ciasta ale na pewno się skuszę i skorzystam z twojego przepisu.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na minianturce galaretka wyglądała jak moje ukochane haribo! <3 musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale kolorowe ciacho:) musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. To jeden z moich ulubionych przepisów tutaj:) Jest rewelacyjny a ciacho niebo w gębie jak to stwierdził mój mąż! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń