wtorek, 28 stycznia 2014

Ryż zapiekany z budyniem i jabłkami



Ryż z jabłkami to doskonały pomysł na pozbycie się „nadprogramowego” woreczka ryżu. Oczywiście pod warunkiem, że ryż nie jest ugotowany w bardzo słonej wodzie:). Można go przygotować na różne sposoby – ugotowany na mleku, z dodatkiem owoców, czekolady itp. A ryż z jabłkami i cynamonem to klasyka – zawsze świetnie smakuje, a z budyniem jeszcze bardziej. W tym przepisie, zapieczony ryż jest sypki, gdyż nie przepadam za rozgotowanym i posklejanym. Przykrywa go przepyszna warstwa jabłkowo-budyniowa z dodatkiem aromatycznego cynamonu. Tak, taki lubię. Polecam!


Składniki:
1 woreczek ugotowanego ryżu (u mnie parboiled)
500ml mleka (2 szklanki)
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 łyżka cukru
1 opakowanie (32g) cukru wanilinowego

Jabłka:
4 słodko-kwaśnie jabłka
1 łyżeczka cukru
3 łyżki wody

Dodatkowo: cynamon do posypania warstw, 7 plastrów zimnego masła ( popatrzcie na zdjęcie poniżej)


Wykonanie:

Wykorzystać wcześniej ugotowany ryż lub ugotować nowy w wodzie z odrobiną soli (nie rozgotować!). Woreczek odsączyć z wody.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Umieścić w rondlu, dodać 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki wody – wymieszać. Lekko podgotować (ok. 5 minut). Odstawić. 


Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu (dodatkowo, do mleka dodać cukier i cukier wanilinowy).
Piekarnik rozgrzać do 150oC (termoobieg).
Przygotować naczynie żaroodporne – wysmarować masłem. Wyłożyć ryż. Na ryżu ułożyć plastry zimnego masła. Całość obficie posypać cynamonem. Wyłożyć jabłka – równomiernie rozłożyć. Znów posypać cynamonem. Na samym końcu wylać budyń. 


Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. Wyjąć i ostudzić lub podawać gorące, aczkolwiek zimne lepiej się kroi:). Smacznego!


17 komentarzy:

  1. o rany, z budyniem jeszcze nie jadłam, pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. proste, smaczne i jakie efektowne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka elegancka wersja "zwykłego" ryżu z jabłkami:) Piękna. Ja od pewnego czasu ryżu w ogóle nie solę (tak gdzieś wyczytałam) i ma on bardzo dobry smak taki naturalny (a może tak mi smakuje bo przestałam też gotować "woreczkowy"?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) hmm szczerze to nigdy nie zastanawiałam się czy jest jakaś różnica w smaku między "woreczkowym" a "sypanym", będę musiała kiedyś zgłębić tą zagadkę:). Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Mniam, wyjątkowo smakowity deser :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam na kolację, przepyszne :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam. Jak dla mnie trochę za mało słodki. Ale można dać więcej cukru do jabłek i budyniu (2 łyżki cukru - tyle, ile w przepisie na budyń + cukier waniliowy). Ale w sumie jest ok :) Teraz polałam syropem waniliowym, żeby było bardziej słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, nie wszyscy lubią mniej słodkie jak ja:) Ale na szczęście przepisy mają to do siebie, że można je modyfikować:). Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  7. Ciekawy przepis, muszę go wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne! Lepsze niż tradycyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ulepszona wersja prostej potrawy! Na pewno wypróbuję!!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ziemniaki też gotujesz w worku? :) Zdrowiej jest ugotować ryż bez woreczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zawsze używam worka do gotowania ziemniaków. Nawet go nie płuczę z ziemi.
      Co do kwestii zdrowia, zdrowiej jest również czasami powstrzymać się od kąśliwych komentarzy. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  11. Mleko mieszam z mlekiem kokosowym,wierzch posypuję cynamonem i płatkami migdałowymi pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to musi być mega pyszne :) dodałabym jeszcze domową konfiturę z wiśni i byłabym w niebie :) super pomysł, z pewnością wypróbuję :) dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń