wtorek, 28 stycznia 2014

Ryż zapiekany z budyniem i jabłkami



Ryż z jabłkami to doskonały pomysł na pozbycie się „nadprogramowego” woreczka ryżu. Oczywiście pod warunkiem, że ryż nie jest ugotowany w bardzo słonej wodzie:). Można go przygotować na różne sposoby – ugotowany na mleku, z dodatkiem owoców, czekolady itp. A ryż z jabłkami i cynamonem to klasyka – zawsze świetnie smakuje, a z budyniem jeszcze bardziej. W tym przepisie, zapieczony ryż jest sypki, gdyż nie przepadam za rozgotowanym i posklejanym. Przykrywa go przepyszna warstwa jabłkowo-budyniowa z dodatkiem aromatycznego cynamonu. Tak, taki lubię. Polecam!


Składniki:
1 woreczek ugotowanego ryżu (u mnie parboiled)
500ml mleka (2 szklanki)
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 łyżka cukru
1 opakowanie (32g) cukru wanilinowego

Jabłka:
4 słodko-kwaśnie jabłka
1 łyżeczka cukru
3 łyżki wody

Dodatkowo: cynamon do posypania warstw, 7 plastrów zimnego masła ( popatrzcie na zdjęcie poniżej)


Wykonanie:

Wykorzystać wcześniej ugotowany ryż lub ugotować nowy w wodzie z odrobiną soli (nie rozgotować!). Woreczek odsączyć z wody.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Umieścić w rondlu, dodać 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki wody – wymieszać. Lekko podgotować (ok. 5 minut). Odstawić. 


Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu (dodatkowo, do mleka dodać cukier i cukier wanilinowy).
Piekarnik rozgrzać do 150oC (termoobieg).
Przygotować naczynie żaroodporne – wysmarować masłem. Wyłożyć ryż. Na ryżu ułożyć plastry zimnego masła. Całość obficie posypać cynamonem. Wyłożyć jabłka – równomiernie rozłożyć. Znów posypać cynamonem. Na samym końcu wylać budyń. 


Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. Wyjąć i ostudzić lub podawać gorące, aczkolwiek zimne lepiej się kroi:). Smacznego!


32 komentarze:

  1. o rany, z budyniem jeszcze nie jadłam, pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. proste, smaczne i jakie efektowne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka elegancka wersja "zwykłego" ryżu z jabłkami:) Piękna. Ja od pewnego czasu ryżu w ogóle nie solę (tak gdzieś wyczytałam) i ma on bardzo dobry smak taki naturalny (a może tak mi smakuje bo przestałam też gotować "woreczkowy"?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) hmm szczerze to nigdy nie zastanawiałam się czy jest jakaś różnica w smaku między "woreczkowym" a "sypanym", będę musiała kiedyś zgłębić tą zagadkę:). Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. Tak ryżu sie nie soli w Chinach to nie do pomyślenia .

      Usuń
    3. Jeśli chodzi o różnicę między ryżem gotowanym w woreczku lub bez to podstawowa jest taka że nie jemy plastiku z gotowanego woreczka, smacznego🥰

      Usuń
  4. Mniam, wyjątkowo smakowity deser :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam na kolację, przepyszne :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam. Jak dla mnie trochę za mało słodki. Ale można dać więcej cukru do jabłek i budyniu (2 łyżki cukru - tyle, ile w przepisie na budyń + cukier waniliowy). Ale w sumie jest ok :) Teraz polałam syropem waniliowym, żeby było bardziej słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, nie wszyscy lubią mniej słodkie jak ja:) Ale na szczęście przepisy mają to do siebie, że można je modyfikować:). Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  7. Ciekawy przepis, muszę go wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne! Lepsze niż tradycyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ulepszona wersja prostej potrawy! Na pewno wypróbuję!!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ziemniaki też gotujesz w worku? :) Zdrowiej jest ugotować ryż bez woreczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zawsze używam worka do gotowania ziemniaków. Nawet go nie płuczę z ziemi.
      Co do kwestii zdrowia, zdrowiej jest również czasami powstrzymać się od kąśliwych komentarzy. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  11. Mleko mieszam z mlekiem kokosowym,wierzch posypuję cynamonem i płatkami migdałowymi pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to musi być mega pyszne :) dodałabym jeszcze domową konfiturę z wiśni i byłabym w niebie :) super pomysł, z pewnością wypróbuję :) dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. A przykryć,czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypróbowałam,bardzo smaczne,polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam dziś na obiad. Nawet moje dziecko przy początkowym Bleee (po przeczytaniu składu) teraz zajada hahaha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A i dałam podwójną porcję ryżu, reszta zgodnie z przepisem

      Usuń
    2. Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu :) pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  15. O kurcze! Uwielbiam ryż z jabłkiem i cynamonem, ale z budyniem jeszcze nie jadłam. Muszę to jak najszybciej nadrobić, dziękuję za inspirację!! ☺️☺️☺️

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakiej wielkości naczynie?

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale narobiłaś mi ochoty, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Super deser wypróbuje serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Suuper pomysł wygląda poprostu pysznie...napewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja uwielbiam budyń i ryż więc muszę to zrobić,super pomysł i wygląda bardzo apetycznie,już mi ślinka leci.Często robię ryż z budyniem,to mój odpowiednik berliso,który uwielbiam.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Oj, już czuję ten smak 😋 Uwielbiam ryż zapiekany z jabłkami i budyń, więc przepis dla mnie. Zrobię z ryżu jaśminowego, ten smakuje mi najbardziej (oczywiście nie z woreczka).

    OdpowiedzUsuń