Ryż z jabłkami to doskonały pomysł na pozbycie się „nadprogramowego” woreczka ryżu. Oczywiście pod warunkiem, że ryż nie jest ugotowany w bardzo słonej wodzie:). Można go przygotować na różne sposoby – ugotowany na mleku, z dodatkiem owoców, czekolady itp. A ryż z jabłkami i cynamonem to klasyka – zawsze świetnie smakuje, a z budyniem jeszcze bardziej. W tym przepisie, zapieczony ryż jest sypki, gdyż nie przepadam za rozgotowanym i posklejanym. Przykrywa go przepyszna warstwa jabłkowo-budyniowa z dodatkiem aromatycznego cynamonu. Tak, taki lubię. Polecam!
Składniki:
1 woreczek ugotowanego ryżu (u mnie parboiled)
500ml mleka (2 szklanki)
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 łyżka cukru
1 opakowanie (32g) cukru wanilinowego
Jabłka:
4 słodko-kwaśnie jabłka
1 łyżeczka cukru
3 łyżki wody
Dodatkowo:
cynamon do posypania warstw, 7 plastrów zimnego masła ( popatrzcie na zdjęcie
poniżej)
Wykonanie:
Wykorzystać wcześniej ugotowany ryż lub ugotować nowy w wodzie z odrobiną soli (nie rozgotować!). Woreczek
odsączyć z wody.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Umieścić w rondlu, dodać
1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki wody – wymieszać. Lekko podgotować (ok. 5 minut).
Odstawić.
Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu (dodatkowo, do mleka dodać cukier i cukier wanilinowy).
Piekarnik rozgrzać do 150oC (termoobieg).
Przygotować naczynie żaroodporne – wysmarować masłem.
Wyłożyć ryż. Na ryżu ułożyć plastry zimnego masła. Całość obficie posypać
cynamonem. Wyłożyć jabłka – równomiernie rozłożyć. Znów posypać cynamonem. Na
samym końcu wylać budyń.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. Wyjąć i ostudzić
lub podawać gorące, aczkolwiek zimne lepiej się kroi:). Smacznego!
Jak ciacho :D
OdpowiedzUsuńo rany, z budyniem jeszcze nie jadłam, pyszności
OdpowiedzUsuńulepszona wersja <3
OdpowiedzUsuńproste, smaczne i jakie efektowne:)
OdpowiedzUsuńTaka elegancka wersja "zwykłego" ryżu z jabłkami:) Piękna. Ja od pewnego czasu ryżu w ogóle nie solę (tak gdzieś wyczytałam) i ma on bardzo dobry smak taki naturalny (a może tak mi smakuje bo przestałam też gotować "woreczkowy"?)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) hmm szczerze to nigdy nie zastanawiałam się czy jest jakaś różnica w smaku między "woreczkowym" a "sypanym", będę musiała kiedyś zgłębić tą zagadkę:). Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńTak ryżu sie nie soli w Chinach to nie do pomyślenia .
UsuńJeśli chodzi o różnicę między ryżem gotowanym w woreczku lub bez to podstawowa jest taka że nie jemy plastiku z gotowanego woreczka, smacznego🥰
UsuńMniam, wyjątkowo smakowity deser :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam na kolację, przepyszne :) mniam
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Jak dla mnie trochę za mało słodki. Ale można dać więcej cukru do jabłek i budyniu (2 łyżki cukru - tyle, ile w przepisie na budyń + cukier waniliowy). Ale w sumie jest ok :) Teraz polałam syropem waniliowym, żeby było bardziej słodko :)
OdpowiedzUsuńNo tak, nie wszyscy lubią mniej słodkie jak ja:) Ale na szczęście przepisy mają to do siebie, że można je modyfikować:). Pozdrawiam serdecznie! :)
UsuńCiekawy przepis, muszę go wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Lepsze niż tradycyjna :)
OdpowiedzUsuńulepszona wersja prostej potrawy! Na pewno wypróbuję!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
A ziemniaki też gotujesz w worku? :) Zdrowiej jest ugotować ryż bez woreczka.
OdpowiedzUsuńTak, zawsze używam worka do gotowania ziemniaków. Nawet go nie płuczę z ziemi.
UsuńCo do kwestii zdrowia, zdrowiej jest również czasami powstrzymać się od kąśliwych komentarzy. Pozdrawiam serdecznie
Mleko mieszam z mlekiem kokosowym,wierzch posypuję cynamonem i płatkami migdałowymi pychota!
OdpowiedzUsuńOj to musi być mega pyszne :) dodałabym jeszcze domową konfiturę z wiśni i byłabym w niebie :) super pomysł, z pewnością wypróbuję :) dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńA przykryć,czy bez?
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWypróbowałam,bardzo smaczne,polecam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś na obiad. Nawet moje dziecko przy początkowym Bleee (po przeczytaniu składu) teraz zajada hahaha
OdpowiedzUsuńA i dałam podwójną porcję ryżu, reszta zgodnie z przepisem
UsuńBardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu :) pozdrawiam serdecznie:)
UsuńO kurcze! Uwielbiam ryż z jabłkiem i cynamonem, ale z budyniem jeszcze nie jadłam. Muszę to jak najszybciej nadrobić, dziękuję za inspirację!! ☺️☺️☺️
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości naczynie?
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi ochoty, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńSuper deser wypróbuje serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuuper pomysł wygląda poprostu pysznie...napewno zrobię.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam budyń i ryż więc muszę to zrobić,super pomysł i wygląda bardzo apetycznie,już mi ślinka leci.Często robię ryż z budyniem,to mój odpowiednik berliso,który uwielbiam.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOj, już czuję ten smak 😋 Uwielbiam ryż zapiekany z jabłkami i budyń, więc przepis dla mnie. Zrobię z ryżu jaśminowego, ten smakuje mi najbardziej (oczywiście nie z woreczka).
OdpowiedzUsuń