środa, 18 grudnia 2013

Tradycyjne rogaliki orzechowe



To jedne z najbardziej popularnych i lubianych ciasteczek pieczonych w okresie świąt. Ich smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa, kiedy to w czasie świąt szło się w odwiedziny do ciotek czy babci…i zawsze tam były rogaliki orzechowe. Wciąż poszukuję przepisu idealnego, który w stu procentach odda smak tych rogalików. Na razie jestem bliska ideału, lecz będę szukać dalej. Z pewnością kluczową rolę odgrywają tutaj orzechy włoskie i to od nich zależy czy nasze ciasteczka będą wyśmienite, czy tylko dobre. Nie mniej jednak zapraszam do wypróbowania mojego przepisu, który rzeczywiście pozwala na upieczenie przepysznych, kruchutkich orzechowych rogalików:).


Składniki (na ponad 100 rogalików):

Ciasto:
200g mąki pszennej
150g zmielonych orzechów włoskich
100g cukru pudru
200g masła
2 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego (32g)


Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski. Dodać orzechy, cukier puder i cukier wanilinowy – wymieszać. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz żółtka. Całość wymieszać łyżką na tyle, na ile się da, a później – albo wyłożyć na posypany mąką blat/stolnicę, albo pozostawić w misce i podsypując lekko mąką wyrobić gładkie ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią i wstawić na parę godzin do lodówki, aż całkowicie się wychłodzi (ciasto spokojnie można zagnieść wieczorem i pozostawić do dnia następnego w lodówce).
Po wyjęciu z lodówki, rozgrzać piekarnik do 190oC (funkcja pieczenia góra-dół, bez termoobiegu). Duże blachy – najlepiej te od piekarnika – wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta odcinać małe kawałki i formować je w podłużny wałek ( to od Was zależy jaki gruby wałek zrobicie – im grubszy – tym rogaliki będą większe, a im cieńszy – tym bardziej drobne). Wałek pokroić na mniejsze podłużne odcinki. 


Każdy odcinek uformować w rogalik – najlepiej nakładając kawałek ciasta na palec i zaginać. Można lekko uformować końcówki rogalika, aby były spiczaste. Uformowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec, aż rogaliki nabiorą brązowo-złotego koloru (ok. 10 minut, ale lepiej pilnujcie i podglądajcie, bo różne piekarniki różnie pieką). Wyjąć i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. 


Ciasteczka spokojnie można przechowywać w blaszanych puszkach przez kilka tygodni. Smacznego!



12 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie, jutro będę piec :]
    Jakiej długości odcinki mniej więcej ciachać żeby z tej porcji wyszła podana ilość ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odcinki długości 4-5 cm i grubości mniej więcej takiej jak "grubszy" długopis :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. uwielbiam te ciasteczka :) też mam zamiar je zrobić na Święta :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Torska Katarzyna18 marca 2015 20:43

    Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis ja beda z mama robila na te świeta

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje są juz w piekarniku. Niemogę sie doczekac efektu.

    OdpowiedzUsuń
  7. W takim razie trzymam kciuki :) daj znać jak wyszły :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo dobry przepis. Właśnie też szukałam przepisu na rogaliki orzechowe o smaku zbliżonym do znanego mi z dzieciństwa, a te są bardzo podobne :) super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Tobie również przypominają "ten właściwy smak" :) Ale mam wrażenie, że te najlepsze jeszcze przede mną do zrobienia:)Gdzieś czeka na nas przepis idealny :) pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Ja piekę takie rogaliki w/g przepisu mojej babci, której wypieki zawsze były doskonałe:
    40 dag mąki
    10 dag cukru
    10 dag orzechów (zmielonych rzecz jasna)
    4 żółtka jajek ugotowanych na twardo
    paczka masła

    Zawsze mnie te ugotowane żółtka dziwiły, ale widocznie tak ma być bo rogaliki mogę polecić jako pyszne.

    OdpowiedzUsuń