Są pewne słone przekąski, którym nie da się oprzeć. I właśnie do takich przekąsek należą parówki w cieście, najlepiej drożdżowym, puchatym. Te bułki z parówką kojarzą mi się z małą piekarnią w Karlovacu, w Chorwacji. Ilekroć wracaliśmy z rodzicami z wakacji, zawsze zatrzymywaliśmy się w tym miejscu. Rodzice z bratem zawsze kupowali coś słodkiego, a ja zawsze chciałam bułkę z parówką.
Chciałabym przedstawić Wam prosty przepis na domowe parówki w cieście z
dodatkiem żółtego sera. Bułeczki wychodzą bardzo pulchniutkie i baaardzo
pyszniutkie. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe,
aczkolwiek na drugi dzień są równie dobre:).
Składniki (na 24
sztuki):
Ciasto drożdżowe:
400g mąki
200ml letniej wody
20g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
2 pełne łyżki oleju
1 jajko
Wypełnienie:
200g sera żółtego
400g (8 sztuk) dobrej jakości parówek
Dodatkowo: białko jaja, 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.
Zrobić rozczyn: letnią wodę rozmieszać z drożdżami, dwoma
łyżeczkami maki i jedną łyżeczką cukru – odstawić na 25 minut. Po tym czasie
wlać rozczyn do mąki. Dodać jajko i
wymieszać łyżką. Dodać olej i ponownie zamieszać. Podsypując lekko mąką (aby
ciasto nie lepiło się do rąk), wyrobić krótko ciasto w naczyniu. Odstawić na ok. 1
godzinę do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 190oC. Dużą blachę wyłożyć papierem
do pieczenia.
Każdą parówkę pociąć na 3 równe części. Ser żółty pokroić w
plasterki tak, aby można było w nie zawinąć parówki. Wyrośnięte ciasto przełożyć
na blat oprószony mąką. Uformować długi wałek i podzielić go na 24 równe
części. Każdą część uformować w kulkę i lekko oprószając mąką formować palcami
placuszek. Parówkę zawinąć w ser, a następnie ułożyć na cieście i zwinąć w
rulonik. Dobrze zlepić boki, wciskając je do środka. Uformowane bułeczki kłaść
na blasze złączeniem do dołu. Posmarować białkiem z mlekiem. Piec ok. 15-20
minut do zezłocenia. Smacznego!
We francuskim są pyszne, warto spróbować też z drożdżowym :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Świetna przekąska Aniu;)
OdpowiedzUsuńja też ostatnio miałam w cieście francuskim z serem:) te muszą być też pyszne, na takie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis - wyszły bardzo smaczne choć bez sera, którego nie lubię:-)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, pozdrawiam! :)
UsuńTeż dziś zrobiłam i już dwie zjadłam na gorąco, ze serem mmmm pychotka, a jak się prezentują !!! polecam przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakują:) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńSuper dobre
OdpowiedzUsuńBardzo dobre są! Dziękuję za pomysł :) Ola
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie :)
Usuńspróbowałem raz to zrobić i się wszystko udało a ten smak jest niesamowity, długo się zastanawiałem czy naprawdę to jest pyszne i takie proste a jest mega pyszne i mega proste :) dlatego dziś na kolacje postanowiłem użyć tego przepisu i zrobić paróweczki jeszcze raz serdecznie dziękuje za przepis wszystkim czytającym go i zastanawiajacym się ludziom naprawdę polecam pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOj jak mnie cieszą takie wiadomości:) to super, że tak smakowały i nie były trudne do wykonania:) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWitam,mam zamiar właśnie wypróbować ten przepis ale zastanawiam się czym te bułeczki po sypane?
OdpowiedzUsuńWitam, są posypane swiezo mielonym pieprzem lub ziołami prowansalskimi :) do wyboru :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWitam serdecznie moje właśnie są w piekarniku 😆
OdpowiedzUsuńTo życzę smacznego :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWitam, bułeczki sa obłędne =) szybkie efektowne i baaaardzo smaczne :) robiłam już kilka razy i będę je robić zawsze =-*
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to słyszeć 😊 Ja zawsze je robię na imprezy ze znajomymi - jako przekąska znikają pierwsze 😊 Pozdrawiam serdecznie 😊
UsuńMusze powiedzieć, że robiłam już z kilku przepisów takie parówki. Ale te są GENIALNE! Brawo, ciasto idealne! Ja jeszcze między ser a parówkę dałam keczup. A bułki z wierzchu posypałam czarnuszką
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, ze przepis się sprawdził 😊 Pozdrawiam serdecznie 😊
Usuńa ja mam pytanie, parówki robiłam już 3 razy i za kazdym razem po upieczeniu ciasto pęka... dlaczego?
OdpowiedzUsuńDobry wieczór :) pęka najpewniej od tego, że parówki puchną w środku i parują :) albo jest za duży kawałek parówki w stosunku do ilości ciasta :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńNiezmiennie od ponad 10 lat robię parowki z tego przepisu. Zawsze wychodzą pyszne i nigdy się nie znudzą :)
OdpowiedzUsuń