Początek grudnia. Robiąc zwyczajne zakupy w Lidlu, nagle
spostrzegłam – masa marcepanowa! No to fru, do koszyka. „Przyda się na święta”
– pomyślałam. I tak właśnie zostały niecałe 2 dni do świąt, a masa marcepanowa jak
leżała, tak leży w szafce:) Stwierdziłam, że muszę ją do czegoś wykorzystać.
Dobrze się złożyło, że mama dziś robiła kruche ciasteczka, więc podłączyłam się
do jej ciasta i razem powycinałyśmy cudne serduszka. Swoją drogą, bardzo lubię,
jak mogę coś wspólnie przygotować z mamą, bo przywołuje mi to wspaniałe chwile
z dzieciństwa:) Dzisiaj przedstawiam malutkie, kruche ciasteczka z masą
marcepanową i dżemem truskawkowym. Trzy pyszne składniki, kruche ciastko,
marcepan, dżem truskawkowy – nie mogło nie wyjść.
Składniki:
Kruche ciasto:
300g mąki
100g cukru pudru
200g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 żółtka
Ponadto:
1 opakowanie marcepanu (ok. 200g)
Dżem truskawkowy
Z przepisu na kruche ciasto wyjdzie bardzo dużo drobnych
ciasteczek. Podałam przepis na dużą ilość, ponieważ z tej porcji piekłam z mamą
wszystkie ciastka, jej i moje. Swoich ciasteczek zrobiłam 43 sztuki i zużyłam ½
dwustu gramowego opakowania marcepanu. Można część ciasteczek złożyć z
marcepanem, a resztę, gdy zabraknie marcepanu, potraktować jako zwykłe,
maślane.
Wykonanie:
Zrobić kruche ciasto: przesiać mąkę i wysypać na
stolnicę/blat, tworząc kopczyk. Zrobić wgłębienie, do wgłębienia dodać cukier, cukier wanilinowy i
żółtka. Posiekać nożem. Dodać masło pokrojone w kawałeczki i ponownie posiekać nożem,
aż składniki dobrze się oblepią mąką. Zarobić ciasto rękami uformować
spłaszczoną kulę i wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 15 minut.
Wyjąć, wysypać stolnicę/blat mąką. Wałkować ciasto na grubość ok. 3-4mm i
wycinać foremką serduszka (oczywiście można użyć większych lub innych
kształtów). Piec do zarumienienia w temperaturze 190oC. Wyjąć i
ostudzić.
Każde ciasteczko cienko posmarować dżemem truskawkowym.
Rozwałkować masę marcepanową i wycinać z niej te same kształty co ciastka.
Składanie ciasteczek: na jedno ciasteczko położyć wycięty
marcepan, przykryć drugim ciasteczkiem. Dzięki dżemowi, ciastka ładnie się
połączą. Ciastka można przechowywać jak zwykłe kruche, w blaszanym pudełeczku po pralinach, albo w zwykłym plastikowym pojemniku.
Coś czuję, że u mnie na spróbowaniu jednego by się nie skończyło ;)
OdpowiedzUsuńŚwięta dopiero jutro, a połowa ciasteczek już zjedzona:)
OdpowiedzUsuń