Nie ma to jak domowe lody. Wspaniałe, orzeźwiające, owocowe. W sam raz na dzień taki jak dziś, gorący:). Nie ma co porównywać smaku lodów domowych i sklepowych. Te domowe wygrywają we wszystkich możliwych kategoriach:). Cudowne, śmietankowe, o zdecydowanym truskawkowym smaku. Polecam!
Składniki (na ok.
800ml lodów):
300g świeżych truskawek
1 i 1/3 szklanki słodkiej śmietany 36%
¾ szklanki mleka pasteryzowanego o zaw. 2% tł.
4 kopiate łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 żółtka
Wykonanie:
Część mleka przelać do rondelka, a resztę (ok. ¼ szklanki)
dokładnie rozmieszać z żółtkami. Podgrzewać chwilę mleko w rondelku – ma być
bardzo ciepłe (przy sprawdzaniu palcem nie może parzyć). Do mleka wlać
mieszaninę mleka i żółtek i podgrzewać cały czas mieszając – nie można
doprowadzić do zagotowania mleka – mieszaninę należy zdjąć z ognia, gdy zacznie
się intensywnie wydzielać para wodna. Mieszaninę odstawić do całkowitego
wystudzenia – najlepiej trochę ją przestudzić w temperaturze pokojowej, a
następnie przelać do innego naczynia i wstawić do lodówki.
Truskawki z 2 łyżkami cukru zmiksować blenderem na mus.
Odstawić.
Słodką śmietankę ubić na sztywno z pozostałym cukrem i
cukrem wanilinowym. Gdy śmietana będzie sztywna, wyjąć z lodówki schłodzone
mleko z żółtkami. Miksując na średnich obrotach, wlewać cienkim strumieniem
mieszaninę, a następnie zmiksowane truskawki. Tak przygotowaną masę przelać do
maszynki do lodów i kręcić wg instrukcji maszynki (u mnie ok. 35 minut).
Przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Gotowe:)
wyglądają świetnie:) i muszą tak smakować. <3
OdpowiedzUsuń