poniedziałek, 10 czerwca 2013

Lody truskawkowe



Nie ma to jak domowe lody. Wspaniałe, orzeźwiające, owocowe. W sam raz na dzień taki jak dziś, gorący:). Nie ma co porównywać smaku lodów domowych i sklepowych. Te domowe wygrywają we wszystkich możliwych kategoriach:). Cudowne, śmietankowe, o zdecydowanym truskawkowym smaku. Polecam!

Składniki (na ok. 800ml lodów):

300g świeżych truskawek
1 i 1/3 szklanki słodkiej śmietany 36%
¾ szklanki mleka pasteryzowanego o zaw. 2% tł.
4 kopiate łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 żółtka


Wykonanie:

Część mleka przelać do rondelka, a resztę (ok. ¼ szklanki) dokładnie rozmieszać z żółtkami. Podgrzewać chwilę mleko w rondelku – ma być bardzo ciepłe (przy sprawdzaniu palcem nie może parzyć). Do mleka wlać mieszaninę mleka i żółtek i podgrzewać cały czas mieszając – nie można doprowadzić do zagotowania mleka – mieszaninę należy zdjąć z ognia, gdy zacznie się intensywnie wydzielać para wodna. Mieszaninę odstawić do całkowitego wystudzenia – najlepiej trochę ją przestudzić w temperaturze pokojowej, a następnie przelać do innego naczynia i wstawić do lodówki.
Truskawki z 2 łyżkami cukru zmiksować blenderem na mus. Odstawić.
Słodką śmietankę ubić na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy śmietana będzie sztywna, wyjąć z lodówki schłodzone mleko z żółtkami. Miksując na średnich obrotach, wlewać cienkim strumieniem mieszaninę, a następnie zmiksowane truskawki. Tak przygotowaną masę przelać do maszynki do lodów i kręcić wg instrukcji maszynki (u mnie ok. 35 minut). Przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Gotowe:)


Truskawkowy zawrót głowy 2013

1 komentarz:

  1. wyglądają świetnie:) i muszą tak smakować. <3

    OdpowiedzUsuń