O tak! Słodkie bułeczki z rabarbarem, o wspaniałym cynamonowym aromacie – to prawdziwa uczta dla podniebienia:). Warstwa domowego budyniu sprawia, że ciasto drożdżowe jest wilgotne, lecz nie traci na puszystości, a na drugi dzień drożdżówki nie są przesuszone. Moim zdaniem na drugi dzień drożdżówki „dojrzewają”, gdyż wszystkie aromatyczne składniki – cynamon, rabarbar, masło – przechodzą sobą nawzajem, a bułeczki stają się bardziej mokre. Oczywiście świeże, dopiero co wyciągnięte z piekarnika również są rewelacyjne – cieplutkie i chrupiące. Drożdżówek wychodzi ok. 36 sztuk, więc będzie czym się objadać :). Zapraszam!
Składniki ( na ok.
36 drożdżówek):
Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
190ml mleka
50g masła
60g cukru
50g drożdży
3 całe jajka
Szczypta soli
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Budyń:
350ml mleka
2 łyżeczki skrobi
1 łyżeczka mąki pszennej
3 żółtka
1 kopiata łyżka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Masło cynamonowe:
3 łyżki masła
1 kopiata łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
300g obranego rabarbaru
1 jajko + łyżka mleka do smarowania drożdżówek
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe: drożdże rozkruszyć do miski.
Zasypać cukrem i wymieszać (rozgnieść dokładnie, aż powstanie papka). W tym
czasie przelać mleko do rondelka, dodać masło i podgrzać, aż masło się rozpuści
(mieszanina ma być letnia). Mieszaninę wlać do rozpuszczonych drożdży.
Wymieszać. Dodać roztrzepane jajka – zamieszać, a następnie przesianą mąkę i sól – ponownie zamieszać (najlepiej dużą
łyżką – ciasto będzie gęste). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie zrobić budyń: z podanej porcji
mleka odlać ½ szklanki. Rozrobić z żółtkami, skrobią i mąką pszenną.
Resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać mieszaninę
mleka, żółtek i mąki – mieszać, aż budyń zgęstnieje i zniknie posmak mąki. Gdy
jest gotowy – odstawić.
Rabarbar: rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe
kosteczki. Zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić.
Masło cynamonowe: masło rozpuścić, dodać cukier i
cynamon.
Przygotowanie drożdżówek:
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na bardzo duży placek. Podzielić na pół. Potrzebne są 2 duże powierzchnie do wałkowania. Jedną część zostawić na blacie, drugą część przełożyć na drugą płaską powierzchnię. Obie części rozwałkować na duże placki 3-4mm grubości. Na pierwszym placku rozsmarować budyń. Drugi placek oprószyć mąką i przenieść (nawinąć na wałek) – rozwinąć na pierwszym placku). Dwa połączone placki rozwałkować jeszcze odrobinę. Na plackach rozsmarować pędzelkiem masło cynamonowe i rozłożyć równomiernie rabarbar – z jednego (długiego) brzegu ułożyć więcej rabarbaru. Od tej strony zaczynamy zwijanie ciasta w rulon. Rulon powinien wyjść długi. Piekarnik rozgrzać do 190oC. Duże blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rulon kroić nożem zwilżanym w wodzie (bardzo ważne, gdyż wtedy ciasto nie lepi się aż tak bardzo do noża) na plastry grubości 2-4cm. Plastry układać na blasze wyłożonej papierem i smarować z góry jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka. Piec ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
mega:) budyń, rabarbar, to ciasto.. oh! chcę też posmakować tego cudu:)
OdpowiedzUsuńPrezentują się wspaniale - bardzo mi się podobają takie ślimaczki :) Z budyniem musiały smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńPyszne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń