Żytnianka? A co to takiego? A no nic innego, jak kuzynka owsianki:). I o ile owsianka brzmi normalnie, znajomo, to żytnianka już nie. Mówiąc prosto – jest to owsianka z płatków żytnich. Płatki żytnie są równie smaczne, jak owsiane.
Dzisiejsza propozycja śniadaniowa to połączenie żytnianki z
pieczonym jabłkiem. Uwielbiam pieczone jabłko, czy to na śniadanie, czy na
podwieczorek – zawsze mi smakuje:). Wypełnione po brzegi przepysznymi płatkami
na mleku to prawdziwa, zdrowa uczta:). Kaloryczność takiego jabłka mieści się
mniej więcej w granicach 170-220 kcal. Wszystko zależy od wielkości jabłka i
zawartości tłuszczu w mleku. Jak widać, jest to fajne, dietetyczne śniadanko:).
Trochę trzeba na niego czekać, ale jego smak wynagradza czas oczekiwania.
Jabłko można upiec również z dodatkiem suszonych owoców lub orzechów, ale
pamiętajcie, że wtedy automatycznie kaloryczność wzrasta. Zapraszam!
Składniki (na
jednoosobowe skromne śniadanko):
Gdy planujecie zrobić takie jabłka dla większej ilości osób, po prostu mnożycie składniki.
1 średnie jabłko
120ml mleka ( ½ szklanki) – u mnie mleko 2% tł.
1 łyżka płatków żytnich zwykłych
Szczypta cukru – jeśli
to konieczne
Szczypta soli
Cynamon
Jak już wcześniej
wspomniałam, kaloryczność zależy od użytych składników. Przyjmujemy, że
wykorzystane zostanie jabłko średniej wielkości. Gdy użyjemy mleka 0,5% -
śniadanie będzie miało ok. 170 kcal, dla mleka 1,5% - kaloryczność to ok. 185
kcal, mleko 2% - to ok. 190 kcal, natomiast użycie mleka 3,2% podnosi
kaloryczność śniadania do 200 kcal. Dodatek cukru, suszonych owoców, lub innych
dodatków – podniesie kaloryczność posiłku.
Wykonanie:
Jabłko umyć, odkroić czepek. Wydrążyć jabłko tak, aby
zmieściło się w niej dużo płatków – trzeba bardzo uważać, żeby nie przebić
jabłka w żadnym miejscu, bo podczas pieczenia wycieknie mleko z płatków.
Przygotować
małą foremkę – wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Piekarnik
rozgrzać do 170oC.
Płatki na mleku: mleko zagotować w rondelku. Na
gotujące się mleko wsypać płatki żytnie i wymieszać. Dodać szczyptę soli i
cukru. Gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż całość trochę się
zagęści (mleko powinno się oddzielać od płatków – chodzi o to, że jeśli mleko
będzie trochę płynne, to później podczas pieczenia w jabłku, mleko odparuje, a
całość nie będzie sucha jak wiór, bo gdyby dać do jabłka zgęszczone płatki, to
otrzymalibyśmy bardzo suchy farsz). Tak więc, gotujemy, aż płatki zmiękną, a
mleko trochę się zagęści. Zdjąć z ognia. Dodać cynamon i wymieszać. Jabłko
przełożyć na blachę wyłożoną folią/papierem. Wypełnić jabłko płatkami prawie po
brzegi, następnie zalać pozostałym w garnku mlekiem (płatków może trochę zostać, więc można je po prostu pochłonąć przed śniadaniem:)) Przykryć jabłkowym
czepkiem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut (w zależności od rodzaju
jabłka, czas pieczenia może być krótszy albo dłuższy – jedne jabłka szybciej
się pieką, drugie wolniej – po prostu trzeba obserwować). Upieczone jabłko
przełożyć na talerzyk. Smacznego!
Smakowicie wygląda :) muszę tego spróbować :)
OdpowiedzUsuńzdrowo i smacznie, idealnie na zime:)
OdpowiedzUsuń