czwartek, 1 maja 2014

Pierogi ruskie



Chyba każdy z nas dobrze je zna, a jeśli nie, to najwyższy czas żeby to nadrobić. Bardzo popularne w Polsce pierogi ruskie, zawierają w sobie farsz z ziemniaków, sera twarogowego, podsmażonej cebulki, niekiedy skwarek, który doprawiony jest solą i pieprzem. Co do spożywania, preferencje są różne. Niektórzy wolą ugotowane, okraszone podsmażoną cebulką i posypane skwarkami, inni znowu, po uprzednim ugotowaniu, podsmażają już same pierogi na maśle czy oleju, by uzyskać chrupiącą skórkę. Jedno jest pewne – pierogi ruskie mają smak, którego się nie zapomina… Wiadomo, że każdy ma inny, własny przepis na pierogi, lecz chciałabym się podzielić własnym. Ciasto pierogowe jest niesamowicie mięciutkie, a farsz wyrazisty. Moja mama stwierdziła, że moje pierogi nie mają sobie równych… Zapraszam!


Składniki (na ok. 30 dużych pierogów):

Ciasto:
400g mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
1 żółtko
2 łyżeczki masła
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru

Farsz:
550g ziemniaków (waga po obraniu i ugotowaniu)
275g sera twarogowego (u mnie chudy)
1 duża cebula
1 całe jajko
Świeżo mielony pieprz, sól i cukier do smaku – ja daje dużo pieprzu:)

Dodatkowo: podsmażona cebulka lub skwarki do obłożenia


Wykonanie:

Farsz: ziemniaki obrać, ugotować. Odczekać chwilę, aż odrobinę przestygną i przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać ser, również przeciśnięty przez praskę. Cebulkę podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju, dodać do pozostałych składników. Doprawić solą, odrobiną cukru i solidną ilością świeżo mielonego pieprzu. Wszystko razem dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić.
Ciasto pierogowe: mąkę przesiać do naczynia. Połowę odłożyć do osobnej miski – zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać łyżką, aż powstanie gęsta papka. Do papki dodać masło i zagnieść (może się lepić ale to nic).  Do drugiej połowy mąki dodać sól, cukier, żółtko i zarobione wcześniej ciasto. Wszystko dokładnie wyrobić na blacie/stolnicy oprószonej mąką, do momentu, aż powstanie gładkie i mięciutkie ciasto. Ciasto wałkować na grubość ok. 3 mm, następnie wykrawać szklanką lub innym naczyniem o średnicy większej niż tradycyjna szklanka (wyjdzie wtedy ponad 30 dużych pierogów, przy wykrawaniu tradycyjną szklanką pierogów wyjdzie więcej – ok. 50-60, lecz będą one o połowę mniejsze). Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się wodę i gotować aż wypłyną, a potem jeszcze chwilkę. Podawać z podsmażoną cebulką lub skwarkami. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Uwielbiam ruskie :) Te są takie precyzyjne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ruskie zawsze będą moimi ulubionymi pierogami :)

    OdpowiedzUsuń