Chyba każdy z nas dobrze je zna, a jeśli nie, to najwyższy czas żeby to nadrobić. Bardzo popularne w Polsce pierogi (od 24.02.2022) ukraińskie, zawierają w sobie farsz z ziemniaków, sera twarogowego, podsmażonej cebulki, niekiedy skwarek, który doprawiony jest solą i pieprzem. Co do spożywania, preferencje są różne. Niektórzy wolą ugotowane, okraszone podsmażoną cebulką i posypane skwarkami, inni znowu, po uprzednim ugotowaniu, podsmażają już same pierogi na maśle czy oleju, by uzyskać chrupiącą skórkę. Jedno jest pewne – pierogi ukraińskie mają smak, którego się nie zapomina… Wiadomo, że każdy ma inny, własny przepis na pierogi, lecz chciałabym się podzielić własnym. Ciasto pierogowe jest niesamowicie mięciutkie, a farsz wyrazisty. Moja mama stwierdziła, że moje pierogi nie mają sobie równych… Zapraszam!
Składniki (na ok. 30 dużych pierogów):
Ciasto:
400g mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
1 żółtko
2 łyżeczki masła
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
Farsz:
550g ziemniaków (waga po obraniu i ugotowaniu)
275g sera twarogowego (u mnie chudy)
1 duża cebula
1 całe jajko
Świeżo mielony pieprz, sól i cukier do smaku – ja daje dużo
pieprzu:)
Dodatkowo: podsmażona cebulka lub skwarki do obłożenia
Wykonanie:
Farsz: ziemniaki obrać, ugotować. Odczekać chwilę, aż
odrobinę przestygną i przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać ser, również
przeciśnięty przez praskę. Cebulkę podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju, dodać do
pozostałych składników. Doprawić solą, odrobiną cukru i solidną ilością świeżo
mielonego pieprzu. Wszystko razem dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić.
Ciasto pierogowe: mąkę przesiać do naczynia. Połowę odłożyć
do osobnej miski – zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać łyżką, aż powstanie
gęsta papka. Do papki dodać masło i zagnieść (może się lepić ale to nic). Do drugiej połowy mąki dodać sól, cukier,
żółtko i zarobione wcześniej ciasto. Wszystko dokładnie wyrobić na
blacie/stolnicy oprószonej mąką, do momentu, aż powstanie gładkie i mięciutkie
ciasto. Ciasto wałkować na grubość ok. 3 mm, następnie wykrawać szklanką lub innym
naczyniem o średnicy większej niż tradycyjna szklanka (wyjdzie wtedy ponad 30
dużych pierogów, przy wykrawaniu tradycyjną szklanką pierogów wyjdzie więcej –
ok. 50-60, lecz będą one o połowę mniejsze). Gotowe pierogi wrzucać na gotującą
się wodę i gotować aż wypłyną, a potem jeszcze chwilkę. Podawać z podsmażoną
cebulką lub skwarkami. Smacznego!
Uwielbiam ruskie :) Te są takie precyzyjne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ruskie zawsze będą moimi ulubionymi pierogami :)
OdpowiedzUsuń