Perfekcyjny dzień powinien wyglądać tak: rano budzi mnie
szum fal, następnie wstaję, robię sobie kawę i śniadanie, po czym wędruję na
taras w celu konsumpcji. Czas i miejsce akcji – oczywiście słoneczne Bałkany –
może być Chorwacja, może być i Czarnogóra lub Macedonia. Po śniadanku udaję się
na pobliski targ i kupuję furę owoców i warzyw od tamtejszych babć. Następnie
przychodzi czas na opalanie nad brzegiem morza. Potem szybki, lekki obiad,
chwila drzemki. Kawa z czymś słodkim na tarasie w towarzystwie bliskich to
następny punkt programu. Potem pozostaje wędrówka na stare miasto, może
romantyczny spacer. Na zakończenie dnia drinki w wyborowym towarzystwie na
tarasie i do spania. Tak… to byłby mój wymarzony, perfekcyjny dzień. Jednak
realia są dość brutalne i niestety po kolejnej, porannej pobudce czeka mnie kolejna
zmiana na restauracyjnej kuchni. Ach… a
z perfekcyjnego dnia zgadza się tylko śniadanie, kawa i coś słodkiego. Dobre i
to:).
Umilając sobie jakoś mój wakacyjny, „bezekscesowy” czas,
upiekłam pyszne, letnie ciasto. Bardzo fajne, bo lekkie. Mięciutki biszkopt,
delikatna masa z bitej śmietany i letnie owoce zanurzone w orzeźwiającej
galaretce. Całość smakuje wspaniale. Zachęcam do wypróbowania:).
Składniki (na
ciasto w podłużnej foremce 27x8cm – mierzone u podstawy foremki):
Biszkopt:
4 jajka (M)
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
¼ łyżeczki cukru wanilinowego
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Bita śmietana:
250g słodkiej śmietany 36%
2 łyżki cukru
½ łyżeczki cukru wanilinowego
5g żelatyny w proszku (lub 2 listki)
Galaretka:
500ml soku z ciemnych owoców (u mnie mieszanka
porzeczkowego, wiśniowego i winogronowego)
12g żelatyny (lub 7 listków)
Dodatkowo:
300g różnych letnich owoców (truskawki, borówki, maliny, porzeczki, czereśnie, wiśnie
itp.)
Wykonanie:
Podłużną foremkę wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć
folią spożywczą (przezroczystą). Najlepiej tak, by powstało jak najmniej fałdek
i zmarszczeń folii.
Owoce: dowolne owoce umyć i pokroić wg uznania.
Galaretka: z 500 ml soku odlać pół szklanki i zagotować.
W gorącym soku rozpuścić żelatynę (listki uprzednio namoczyć w zimnej wodzie). Gdy będzie już dobrze rozpuszczona, połączyć
z resztą soku.
Do podłużnej foremki włożyć owoce i zalać połową soku.
Wstawić do lodówki na ok. 20 minut, aż owoce ustabilizują się na dnie foremki.
Po tym czasie wlać resztę soku. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny (lub
więcej), aż galaretka się zetnie. Można w czasie oczekiwania upiec biszkopt.
Czas upłynie szybciej:).
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg). Dużą blachę (najlepiej tą z kompletu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg). Dużą blachę (najlepiej tą z kompletu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopt: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,
dodać sól. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier wymieszany z cukrem wanilinowym – należy dodawać go małymi porcjami,
zbyt szybkie dodanie cukru spowoduje, że piana będzie rzadka, a nie puszysta.
Następnie dodawać po jednym żółtku, każdorazowo miksując żółtko z pianą ok. pół
minuty. Wyłączyć mikser. Do puszystej masy dodawać po trochu mąki i delikatnie
mieszać szpatułką, aż składniki dokładnie się połączą. Gotową masę przelać do
formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut, aż biszkopt ładnie wyrośnie,
nabierze złotego koloru, a wbity w biszkopt drewniany patyczek, po wyjęciu
będzie suchy. Upieczony biszkopt od razu wyjąć z formy i pozostawić do
całkowitego ostudzenia. Przekroić na dwie podłużne części. Potrzebna będzie
tylko jedna, więc drugą można zamrozić lub zużyć do czegoś innego.
Gdy galaretka się już zetnie, a biszkopt ostygnie, można
przygotować bitą śmetanę.
Bita śmietana: żelatynę rozpuścić w ¼ szklance
gorącej wody. Przestudzić. Słodką śmietanę ubić z cukrem i cukrem wanilinowym
na sztywno. Dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na
ściętą galaretkę.
Z biszkoptu wyciąć prostokąt wielkości góry podłużnej
foremki – tak by przykrył bitą śmietanę.
Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem
udekorować świeżymi owocami. Smacznego!
Proste pyszne i orzeźwiajace :)
OdpowiedzUsuńPyszne i proste! Idealne ciasto na lato :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń