Pierniczki to nieodłączny element świątecznych
przygotowań. I powiem Wam, że nie ważyłabym się upiec pierniczków w innym
miesiącu niż grudzień, gdyż cała ich magia uległaby ulotnieniu. Przepisów na
pierniczki jest bardzo dużo. Można upiec pierniczki tylko do ozdoby,
pierniczki, które leżakują w puszce tygodnie aby zmiękły oraz te, na których
mięknięcie czekać nie musimy. Inna
kwestia, to smak. Pierniczki mogą być po prostu „pierniczkami” – bez dodatków,
mogą również zawierać w sobie bakalie, albo być nadziewane konfiturą lub
marmoladą.
Będąc mieszkanką Bawarii grzechem byłoby nie upieczenie tradycyjnych dla tego regionu pierniczków. Chciałabym podzielić się przepisem na rewelacyjne pierniczki norymberskie. Jest to oryginalny niemiecki przepis, który dostałam od przyjaciółki, a ona z kolei otrzymała go drogą „ktoś dostał od kogoś, kto pracował w cukierni Dalmayer w Monachium”. I rzeczywiście, pierniczki te smakują jak najprawdziwsze rodem z Norymbergii. Pierniczki pieczone są na opłatkach, w środku zaś wyczuć można nutę goździków, cynamonu oraz kawałki orzechów i skórki pomarańczowej. Pokryte są lukrem lub polewą czekoladową. A co najważniejsze – nie trzeba czekać by zmiękły. Spokojnie można je upiec w ostatniej chwili, by przez święta delektować się ich cudownym smakiem. Serdecznie zapraszam!
Będąc mieszkanką Bawarii grzechem byłoby nie upieczenie tradycyjnych dla tego regionu pierniczków. Chciałabym podzielić się przepisem na rewelacyjne pierniczki norymberskie. Jest to oryginalny niemiecki przepis, który dostałam od przyjaciółki, a ona z kolei otrzymała go drogą „ktoś dostał od kogoś, kto pracował w cukierni Dalmayer w Monachium”. I rzeczywiście, pierniczki te smakują jak najprawdziwsze rodem z Norymbergii. Pierniczki pieczone są na opłatkach, w środku zaś wyczuć można nutę goździków, cynamonu oraz kawałki orzechów i skórki pomarańczowej. Pokryte są lukrem lub polewą czekoladową. A co najważniejsze – nie trzeba czekać by zmiękły. Spokojnie można je upiec w ostatniej chwili, by przez święta delektować się ich cudownym smakiem. Serdecznie zapraszam!
Składniki (na ok.
70 pierniczków):
Okrągłe opłatki o średnicy 60 lub 70mm- tyle sztuk ile
ciastek
400g mąki
400g mielonych orzechów (200g migdały, 200g – orzechy
włoskie lub laskowe, lub po 100g tych i tych)
100g cukru
100g płynnego miodu
4 jajka
30g proszku do pieczenia
15g przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
małe ¼ łyżeczki mielonych goździków
6 kropli olejku migdałowego
200g kandyzowanej skórki pomarańczowej
200g kandyzowanej skórki cytrynowej
250g rodzynek
250ml mleka
Wykończenie:
Polewa czekoladowa: 1 i ½ tabliczki (150g)
gorzkiej czekolady + łyżeczka oleju kokosowego lub margaryny
Lukier: cukier puder + sok z cytryny
Okrągłe opłatki – w
Niemczech „Oblaten” w okresie przedświątecznym dostępne są w każdym markecie, w
Polsce zaś – nie mam pojęcia, być może w niemieckich marketach jak Lidl lub
Aldi, jeśli nie to można zamówić na Allegro, w ostateczności można również
upiec te pierniczki na naszych waflach lub same, bez opłatków, wafli i innych „podstawek”.
Wykonanie:
W wieczór poprzedzający dzień pieczenia pierniczków: rodzynki,
skórkę pomarańczową i cytrynową zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na całą noc.
W dzień pieczenia: rodzynki, skórkę pomarańczową i
cytrynową zmielić w blenderze na drobno – rozdrobnienie zależy już od was,
jakiej konsystencji mają być wasze pierniczki – bardziej zmielone bakalie dadzą
pierniczki mniej grudkowate, o gładszej konsystencji, natomiast te mniej
zmielone dadzą pierniczki z kawałkami bakalii – ja wybrałam drugą opcję.
W misce zmiksować jajka z cukrem, miodem, przyprawą do
piernika, kakao, mielonymi goździkami oraz olejkiem migdałowym. Do otrzymanej
masy dodać wcześniej zmielone rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową, a
także mielone orzechy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać
mąkę – dzięki bogu mam duży mikser, który to wszystko wymieszał za mnie:). „Nieposiadaczom”
miksera polecam mieszać dużą, drewnianą łyżką – świetny trening mięśni:).
Gdy masa jest już gotowa, rozgrzać piekarnik do 150oC
(grzanie góra-dół). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Nakładanie masy na opłatki: przygotować filiżankę
z wodą oraz zwykły nóż, taki jak do smarowania chleba. Nóż zamoczyć w wodzie,
nabrać trochę masy i rozsmarować delikatnie na opłatku – ja cienką warstwę rozsmarowywałam
do samych brzegów (moje pierniczki nie rosły na boki, więc odstęp nie był potrzebny), następnie nabrać więcej masy i nożem wcześniej zmoczonym w
wodzie rozsmarować masę, by utworzyła się górka. Jeśli masa klei się do noża,
trzeba ponownie zamoczyć go w wodzie. „Górkę” wyrównać, by była w miarę równa i
gładka. I tak z każdym pierniczkiem. To tylko 70 sztuk;). Pierniczki piec 20
minut, po czym wyjąć i ostudzić.
Polewa czekoladowa: czekoladę z łyżeczką oleju
kokosowego – opcjonalnie może być również łyżeczka margaryny – rozpuścić w
kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą na średnim ogniu).
Rozpuszczoną czekoladą smarować pierniczki (za pomocą pędzelka).
Lukier cytrynowy: cukier puder wymieszać z kilkoma
łyżkami soku z cytryny – nie podaję ilości cukru pudru, gdyż każdy robi taką
gęstość jaka mu odpowiada.
Gotowe pierniczki można spokojnie przechowywać w puszkach
przez okres adwentu. Smacznego!
Pierniki wyszły pyszne. Robiłam bez uprzedniego namaczania skórki pomarańczowej (wersja dla niecierpliwych). Jak dla mnie są to jedyne pierniki z internetowych przepisów, które przypominają smakiem oryginalne norymberskie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i cieszę się, że pierniczki zdobyły uznanie:) miło mi to słyszeć:) pozdrawiam serdecznie!
UsuńGdzie kupic w de te oplatki do piernikow��
OdpowiedzUsuńSą praktycznie wszędzie, Lidl, Aldi, kaufland :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńJak ustawić do tych pierniczków piekarnik gazowy bez termoobiegu?
OdpowiedzUsuńNajmocniej przepraszam :( Pojawiła się usterka w subskrypcji komentarzy i nie otrzymywałam przez ponad miesiąc powiadomień o nowych komentarzach :( zobaczyłam to dopiero dzisiaj i jest mi okropnie przykro, że nie odpisałam na zapytanie :( już wszystko naprawione, mam nadzieję, że mi wybaczycie :( pozdrawiam serdecznie..
UsuńOryginalnie pierniki norymberskie nie mają w składzie mąki. Pierwsze na liście są orzechy laskowe i miód.
OdpowiedzUsuńDzien dobry.Przepis super.przymierzam sie.Pytanie co z 24g.lezakowaniem surowych?Czy piec od razu
OdpowiedzUsuńSurowe ciasto nie wymaga leżakowania 😊 Można a nawet trzeba piec od razu 😊
UsuńBardzo dobre pierniki. Piekłam je już kilkakrotnie według tego przepisu i w tym roku pewnie też się na nie skuszę.
OdpowiedzUsuńBArdzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPrzepis super, pierniki wyszły pyszne dzięki Bogu i moja prośba aby Bogu pisała Pani z dużej litery pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBędę to miała na uwadze ;) dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńA ja mam pytanie dla bardziej opornych �� czy rodzynki i skórki po namoczeniu odsączam a czy miksujemy razem z mlekiem?��
OdpowiedzUsuńMiksujemy razem z mlekiem :) pozdrawiam serdecznie:)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńJaka jest temp pieczenia. W przepisie jest napisane tulko, że po 20 min wyjąć z piekarnika
Dziekuje
Dzień dobry :) temperatura jest podana nieco wyżej w przepisie ale można przeoczyć:) pierniczki pieczemy w 150 stopniach (funkcja góra-dół). Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńW przepisie jest cynamon i proszek do pieczenia Ale w wykonaniu niema gdzie to trzeba dodać
UsuńProszek do pieczenia najlepiej wymieszać z mąką przed jej dodaniem do ciasta. Cynamon dodajemy tak jak przyprawę do pierników.
UsuńTak dokładnie, proszek do pieczenia najlepiej razem z mąką, A cynamon z przyprawą:) dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiam, pozdrawiam serdecznie :)
UsuńUpieczenie zajęło mi jakieś 4 godziny... Ale było warto. Są pyszne! Ja dodałam rodzynek 200g i 100 marcepana. Taka moja fantazja. Następnym razem dam go więcej.
OdpowiedzUsuńW przepisie nie ma żadnego tłuszczu Czy tak właśnie ma być?
OdpowiedzUsuńTak , właśnie tak ma być, Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńJak długo można je przechowywać? Nie jest za późno na ich zrobienie?
OdpowiedzUsuńW puszkach w chłodnym miejscu ok miesiąc powinny dać radę, w lodówce nieco dłużej:) absolutnie nie jest za późno na zrobienie :) one są miękkie zaraz po upieczeniu :) Pozdrawiam serdecznie, Różowa Patera
UsuńZrobiłam, wyszły pyszne. Dziekuję za przepis i życzę Wszystkiego Najlepszego na Święta.
Usuń