czwartek, 2 lipca 2015

Bułeczki z jagodami – Jagodzianki



Dziwna sprawa, po raz pierwszy piekłam domowe jagodzianki. Są takie wypieki, zwane klasykami, które wydaje się, ze każdy już robił. No cóż, okazuje się jednak, że w szaleństwie eksperymentowania, pomija się lub zapomina o klasycznych wypiekach. Sama się na tym łapie. Mi dopiero teraz udało się wpaść na to, że „następnym razem będą jagodzianki”. Ogromnie się cieszę, bo takie domowe bułeczki to rozkosz dla podniebienia i pewność, że ich nadzienie to 100% borówek, a nie „ulep jagodopodobny”. Skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto drożdżowe, które mnie jeszcze nigdy nie zawiodło. Jagodzianki wyszły nieprzyzwoicie dobre. Miękka, puszysta drożdżowa poduszeczka, wypełniona aromatycznymi borówkami. Niebo na talerzu. A zapach po upieczeniu – nie do opisania. Z całego serca polecam!


Składniki (na 10 dużych jagodzianek):

Ciasto:
500g mąki pszennej
250ml mleka
2 garście cukru
2 łyżki gęstej śmietany 18%
50g świeżych drożdży
50g masła
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Skorka otarta z ½ cytryny
Szczypta soli

Nadzienie:
300g świeżych borówek


Wykonanie:

Ciasto drożdżowe: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i sól. Wszystko wymieszać. Ze składników uformować kopczyk, a następnie zrobić w nim wgłębienie. Mleko lekko podgrzać, by było letnie. Do mleka pokruszyć świeże drożdże i dokładnie rozmieszać, aż się rozpuszczą. Wlać do wgłębienia i zasypać otaczającą mąką. Miskę przykryć ściereczką kuchenną. Pozostawić na 10-15 minut.
Po 10-15 minutach dodać jajko, żółtko, śmietanę i skórkę otartą z cytryny – wszystko wymieszać łyżką, a następnie dodać rozpuszczone masło i zacząć wyrabiać ręką (ok. 5 minut), aż będzie sprężyste i jednolite. Odstawić na 1-1 i ½ godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200oC (termoobieg), a blachę 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą część spłaszczyć, nałożyć pół garści borówek i zlepić dokładnie ( jak sakiewkę ). Zlepione bułeczki układać na blasze zlepieniem do dołu. Pozostawić na ok pół godziny by jeszcze podrosły na blasze. Po tym czasie każda bułeczkę przesmarować lekko samym mlekiem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut. Wyjąć i ostudzić lub zjadać jeszcze ciepłe. Można zrobić do nich lukier, a można po prostu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz