sobota, 9 stycznia 2016

Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym



Oj od dawna polowałam na to ciasto. Przepis grzał miejsce w zakładkach, a ja czekałam właśnie na zimową porę, by właśnie wtedy przedstawić Wam przepis to ciasto. Słodkie, miodowe, z ośmioma plackami przełożonymi kremem śmietanowym – obłęd. W mroźne dni idealne z kubkiem gorącej herbaty lub kawy. Polecam podzielić się kawałkiem z drugą osobą, bo ciasto jest dość słodkie. Ale czy nie taką porcję słodyczy wcinał Kubuś Puchatek sięgając raz po raz swoją łapką do słoiczka z miodem:)? Myślę, że Kubuś byłby zadowolony, gdyby dostał na talerzyku taką alternatywę dla swojego ukochanego miodu i myślę, że wszyscy zwolennicy słodyczy będą zachwyceni.
Nie przeraźcie się długim opisem wykonania ciasta, bo więcej tam tłumaczenia niż działania:). Nie twierdzę, że ciasto należy do łatwych, ale z pewnością do wartych spróbowania. Polecam!

Żródło przepisu:Red Star to Lone Star


Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
50g masła
2 łyżki miodu (100g)
3 jajka (M)
2 łyżki dowolnej wódki (u mnie czysta smakowa cytrynowa)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli

Krem do przełożenia:
400g słodkiej śmietany 36%
200g kwaśnej śmietany 12%
150g serka śmietankowego (typu kanapkowego, min. 22% tluszczu)
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Krem do wykończenia:
350g serka śmietankowego (typu kanapkowego, min. 22% tłuszczu)
60g miękkiego masła
½ szklanki cukru pudru


Wykonanie:

Ciasto: mąkę przesiać do naczynia. Odłożyć 1 szklankę. Przygotować kąpiel wodną – do dużego garnka wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć płomień i położyć na garnku miskę. Ciasto będzie przygotowywane w kąpieli wodnej.
A więc, do miski włożyć masło i rozpuścić. Następnie dodać wódkę, miód, cukier, sodę i dokładnie wymieszać. Dodać jajka i przez 5 minut ubijać trzepaczką, aż całość nieco zgęstnieje. Po tym czasie dodać mąkę z miski (mąka w szklance będzie dodana później) i mieszać 4 minuty dużą łyżką, aż powstanie gęste, „glutowate” ciasto. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i już w normalnych warunkach dodać mąkę ze szklanki w kilku turach. Można mieszać łyżką – jeśli macie siłę, a można również wszystko przełożyć do miksera. Gdyby ciasto zbytnio się kleiło można dodać max. 1 łyżkę mąki, w trakcie podsypywania przy wyrabianiu. Z ciasta uformować kulę, a następnie podzielić na 8 równych części.
Piekarnik rozgrzać do 190oC (termoobieg). Przygotować 3 arkusze papieru do pieczenia oraz miskę lub okrągłą formę o średnicy 24cm (będzie potrzebna do wykrojenia placków).
Placki piecze się bardzo szybko, bo tylko niecałe 3 minuty każdy.
Na każdym arkuszu papieru rozwałkować po jednej części ciasta. Przyłożyć miską/formą i wykroić okrąg o pożądanej wielkości. Do piekarnika włożyć pierwszy placek i… PILNOWAĆ CZASU! Maksymalnie 3 minuty, bo placki błyskawicznie się rumienią. Po wyciągnięciu każdego placka z piekarnika odczekać chwilkę, zerwać papier, a następnie przełożyć na kratkę. Papier spod placków można użyć ponownie do rozwałkowania na nich kolejnych części ciasta. Na samym końcu upiec pozostałe skrawki ciasta i zaraz po upieczeniu, gdy lekko przestygną – rozkruszyć. Przełożyć do zamykanego pojemnika i odstawić.
Wszystkie upieczone placki muszą być ostudzone przed przełożeniem kremem.
Krem: serek zmiksować ze śmietaną. Słodką śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać serek ze śmietaną i dokładnie wymieszać łyżką.
Każdy placek smarować kremem i przykrywać kolejnym plackiem. I tak do wykończenia składników.
Ciasto przykryć i wstawić do lodówki lub w bardzo chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin (najlepiej na noc).
Wykończenie ciasta: po 12 godzinach placki w cieście zmiękną, więc można ewentualnie poprzycinać ciasto w niektórych miejscach, by było równe.
W misce utrzeć miękkie masło z serkiem i cukrem pudrem. Gotową masą obłożyć boki oraz wierzch ciasta i wyrównać. Boki obłożyć upieczonymi i rozkruszonymi skrawkami ciasta. Przed podaniem, kawałki ciasta można dodatkowo polać miodem. Smacznego!


W krainie miodem płynącej - edycja 2

11 komentarzy:

  1. pychotka! aż chce się zjeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne to ciasto ! Lubię ciasta, które mają dużo warstw ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się e wszystkimi, warstwowe ciasta są bardzo efektowne:) dziękuję za miłe słowa:) pozdrawiam serdecznie wszystkich:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kubuś Puchatek pewnie jeszcze polałby miodem, a potem miodem popił :)
    Bardzo dziękuję za udział w akcji "W krainie miodem płynącej..." :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że poradziłby sobie zarówno z całym ciastem, jak i z pozostałym po przygotowaniach słoiczkiem miodu :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Skuszona pięknym wyglądem ciasta też postanowiłam je przyrządzić. Jest wspaniałe. Jak dla mnie nie za słodkie, idealne i przepyszne.

    OdpowiedzUsuń