Świąteczne szaleństwo już za nami –uff, można było nieco odetchnąć od piekarnika i miksera:). Zrobiłam sobie wolne i postanowiłam nie piec nic aż do nowego roku. Dzisiaj jednak mamy święto Trzech Króli, więc wszyscy mają wolne i siedzą w domu. No i jak to, wolne bez ciasta? Nie ma mowy! Wyszperałam w mojej biblioteczce książkę z przepisami na szybkie i łatwe ciasta, no i zdecydowałam się na makaronikowe ciasto z dżemem malinowym. Dżem sobie odpuściłam i zamieniłam go na nasze pyszne jabłka, zebrane jesienią w ogrodzie. Ciasto wyszło super – mięciutki spód, soczyste jabłka i aromatyczna kokosowa pierzynka. Koniecznie musicie wypróbować!
Składniki (na
ciasto z kominkiem średnicy 24cm):
Ciasto:
225g mąki pszennej
130g masła
100g cukru
120ml mleka
3 duże żółtka jaj rozmiaru L (białek nie wylewać!)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
½ łyżeczki olejku śmietankowego
¼ łyżeczki soli
+ 350g jabłek
Kokosowa pierzynka:
3 duże białka jaj rozmiaru L
50g cukru
75g wiórek kokosowych
½ łyżeczki olejku migdałowego
Wykonanie:
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na
drobną kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać – odstawić.
Okrągłą formę z kominkiem wysmarować masłem i oprószyć
mąką.
Ciasto: mąkę przesiać razem z proszkiem do
pieczenia i solą. Masło rozpuścić w rondelku i całkowicie ostudzić (można wykonać tą czynność przed obieraniem
jabłek – zaoszczędzicie czas). Następnie masło przełożyć do misy, dodać
cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz olejek śmietankowy i wszystko ucierać
ok. 3 minuty (masa będzie płynna). Następnie dodawać do masy na przemian mąkę i
mleko. Powinna powstać gładka i jednolita masa. Połowę masy przełożyć do formy
– wyrównać. Na masę wyłożyć jabłka, a na jabłka drugą połowę masy i delikatnie
rozprowadzić, by pokryła jabłka.
Piekarnik rozgrzać do 170oC (termoobieg).
Kokosowa pierzynka: białka ubić prawie na
sztywno, pod koniec ubijania dodając małymi porcjami cukier. Na sam koniec
dodać olejek migdałowy oraz wiórki kokosowe i wszystko wymieszać szpatułką.
Całość wyłożyć na ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut
do tzw. „suchego patyczka”. Studzić w otwartym piekarniku. Zupełnie zimne
ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz