Święta bez zapachu piernika to nie święta :) U mnie w
domu już pachnie. Zapewne wielu z Was też już co nieco piecze, zwłaszcza
pierniczki, które wymagają czasu aby zmiękły. Cudowny jest ten unoszący się
aromat przyprawy korzennej, ale pod warunkiem, że nic się nie przypali – wtedy
ten zapach przyprawia mnie o ból głowy :) Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis
na piernik na piwie. Mięciutki, aromatyczny, w sam raz z gorącą herbatą:) Tak
jak wspominał mój tata, świetnie by tu pasował Porter zamiast Karmi. Piernik oblany jest
mleczną czekoladą, z którą idealnie się komponuje. Dla wszystkich, którzy lubią
babki i inne podobne wypieki, taki piernik będzie idealną propozycją na Święta.
Dla wielu ten piernik może jednak wydać się za suchy, ale tak jak mówiłam, jest
on bardziej w stylu babki. Osobiście wolę pierniki przekładane, bo są "przesiąknięte" konfiturą, ale taki
babkowaty też zjem ze smakiem :) Piernik można oczywiście przełożyć dowolnym
dżemem, konfiturą lub marmoladą – będzie podwójnie pyszny ! Przepis znalazłam
tutaj, zmniejszyłam ilość cukru, bo dla mnie było go o wiele za dużo. Polecam
:)
Składniki (na
piernik w podłużnej formie 11x30):
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka piwa Karmi
100g masła
70g cukru
70g miodu
2 jaja (L)
1 łyżka gorzkiego kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
Polewa:
100g mlecznej czekolady (1 tabliczka)
4 łyżeczki mleka
1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik
rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Ciasto: mąkę przesiać razem z sodą i solą. W
rondlu rozpuścić masło z cukrem i miodem. Dodać kakao i przyprawę korzenną –
wymieszać o odstawić na 10 minut. Dodać piwo i roztrzepane jajka i dokładnie
wymieszać/zmiksować, by powstało jednolite ciasto. Przelać do foremki i wstawić
do piekarnika. Piec 40-45 minut do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć i ostudzić.
Polewa: wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofali. Gdyby zdarzyło się Wam, że czekolada tak jakby się zwarzyła, wystarczy dolewać do niej po trochu wrzącej wody i mieszać, aż do uzyskania płynnej formy. Polać ostudzony piernik.
Jeśli nie lubicie czekolady, piernik można polać lukrem. Ozdobić według
uznania. Smacznego!
Wydaje się proste a że ja nigdy nie robiłam piernika to z przyjemnością wypróbuje Twój przepis :D
OdpowiedzUsuńJest banalnie proste :) Zachęcam i pozdrawiam serdecznie :)
Usuń2 szklanki mąki? Czyli ile dokładnie dag? Denerwuje mnie brak precyzji w przepisach, bo nigdy nie wiem ile to jest, każdy ma różne szklanki... :(
OdpowiedzUsuńMyślę, że większość blogerów używa szklanek 250ml :) Ja zawsze używam tej właśnie standardowej szklanki (z uchem) o pojemności 230/250ml. Szklanka takiej mąki to mniej więcej 150g. Czasami przepisy podawane są w gramach, czasami jednak za pomocą tzw. miar domowych i myślę, że dlatego wciąż obowiązują, bo są wygodniejsze :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńCzy przepis wyjdzie bez piwa?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :) piwo można zamienić na kwas chlebowy, mleko lub sok (teraz w zimie można kupić fajne zimowe smaki, np. jabłko z cynamonem itp.):) pozdrawiam serdecznie :)
Usuń