To absolutnie fenomenalne! Tak proste, tak pyszne. Można go
podać zarówno jako pyszne, słodkie śniadanie, jak i jako składnik deseru. Omlet
biszkoptowy z powodzeniem można wykorzystać jako bazę stanowiącą wiele letnich
(i nie tylko!) deserów. Krótko mówiąc - jest to najprostszy biszkopt z patelni.
Bez pieczenia, bez tortownicy. A jaki jest w smaku? Przepyszny. Smakuje jak
prawdziwy biszkopt, jest delikatny i puszysty. Fajne jest też to, że można go
wykonać z minimalną ilością cukru, lub w ogóle bez. Zaciekawi to osoby
ograniczające spożycie cukru. Jako śniadanie wybornie smakuje z twarożkiem i
dżemem, w okresie letnim również z sezonowymi owocami. Jako deser – wystarczy
ubić śmietanę, dodać truskawki, maliny lub inne owoce i mamy deser w 15 minut!
Rewelacja! Serdecznie zapraszam!
P.S. Ciociu, koszyczek na jajka sprawdził się idealnie! :)
P.S. Ciociu, koszyczek na jajka sprawdził się idealnie! :)
Składniki (na
omlet średnicy 20cm):
2 całe jajka (białka i żółtka oddzielnie)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mleka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli
Odrobina oleju kokosowego lub zwykłego rzepakowego
Uwaga: podane składniki
są na omlet smażony na patelni średnicy 20cm. Gdy chcecie go zrobić na większej
patelni, musicie się liczyć z tym, że będzie on płaski. Dlatego dla większej
patelni warto podwoić ilość składników.
Jeśli chodzi o wartość energetyczną takiego omletu, wynosi ona ok. 245kcal.
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek
dodawać żółtka, jedno po drugim, każdorazowo dokładnie i delikatnie mieszając.
Na sam koniec dodać mleko oraz przesianą mąkę pszenną – stopniowo, po pół łyżki,
delikatnie mieszając.
Na patelni o średnicy 20cm umieścić tłuszcz i rozsmarować za pomocą pędzelka
(omlet nie musi pływać w tłuszczu, wystarczy, by powierzchnia całej patelnia
była lekko muśnięta tłuszczem). Na rozgrzaną patelnię wylać masę. Smażyć na
małym/średnim płomieniu (zależy od rodzaju kuchenki). Omlet jest gotowy do
przewrócenia, gdy po podważeniu spód jest złoto-brązowy. Omlet obrócić na drugą
stronę i smażyć, aż z tej strony również nabierze złoto-brązowego koloru.
Puszysty omlet biszkoptowy jest gotowy! Podawać z ulubionymi dodatkami –
dżemem, miodem, twarożkiem. Można go również wykorzystać jako deser. To
najprostszy biszkopt z patelni!
Na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńJutro na śniadanie robię, dam znać jak poszło. ;-)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki i smacznego! :) Pozdrawiam
Usuńhttp://www.orcia.pl/2015/01/orcia-testuje-przepisy-blogerow.html
Usuńnie jest taki piękny, ale za to pycha! ;)
Wyszedł bardzo ładny i cieszę się, że smakował:) Pozdrawiam serdecznie! :)
UsuńWygląda zupełnie jak biszkopt z piekarnika i chyba można by było nawet z takiego jakiś tort zrobić :P Z pewnością smakował cudownie ;)
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego, ale też od razu o tym pomyślałam:) Galaretka, bita śmietana, owoce! :) Pycha:) Pozdrawiam serdecznie
UsuńJaki grubasek! Mnie nigdy taki nie wychodzi :(
OdpowiedzUsuńMyślę, że to kwestia dobrze ubitych białek i delikatnego mieszania z mąką:) Smażony na małym ogniu powinien wyjść bez problemu:) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńJaki puchaty! Muszę sobie taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, będę testować. :)
OdpowiedzUsuńSmak mojego dzieciństwa! Mama nam taki robiła a ja gapa całkiem o nim zapomniałam!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Niczym biszkopt. A jaki puszysty...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
a co z ta lyzka mleka????????
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńPrzepis został poprawiony. Łyżkę mleka należy dodać wraz z mąką. Dziękuję za zwrócenie uwagi:) Pozdrawiam serdecznie
Usuńmoja dwulatka zajada się nim za każdym razem :), na wierzch dajemy dżem domowej roboty i serek naturalny Bieluch. Śniadanie znika w moment :)
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to słyszeć :) ja również najbardziej lubię wszelkie placki, racuchy czy omlety z serkiem wiejskim lub bieluchem i dżemem :) pozdrawiam serdecznie!
UsuńCzy należy go smażyć pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńJa smażę bez przykrycia. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńIdealne na śniadanie (które właśnie jem ) :)
OdpowiedzUsuńPrzepis ciekawy na pewno wypróbuję myślę , że zrobię tort z kremem lub bitą śmietaną ... zobaczymy . Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie pyszny :) proszę dać znać jak wyszło :) pozdrawiam serdecznie! :)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńOjap... babcia mi takie robiła jak byłem mały, ze trzydzieści lat temu. Pamiętałem, że to było trochę jak biszkopt, ale z patelni. No i kto by na to wpadł, że to BYŁ biszkopt z patelni!
OdpowiedzUsuńSpróbuję dla wnuków będzie rarytasem na podwieczorek
OdpowiedzUsuńWymiary patelni wewnętrzne czy zewnętrzne?
OdpowiedzUsuńNiestety nie pamiętam bo już nie mam tej patelni 😅 ale chyba wewnętrzne 😊
UsuńSzanowna Pani swoim pysznym przepisem na omlet przypomniała mi Pani smak dzieciństwa-wakacje kiedy babcia piekła omlet taki sam i nawet receptura ta sama dziękuję 😊pozdrawiam
OdpowiedzUsuń