środa, 14 stycznia 2015

Puszysty omlet biszkoptowy czy biszkopt z patelni?



To absolutnie fenomenalne! Tak proste, tak pyszne. Można go podać zarówno jako pyszne, słodkie śniadanie, jak i jako składnik deseru. Omlet biszkoptowy z powodzeniem można wykorzystać jako bazę stanowiącą wiele letnich (i nie tylko!) deserów. Krótko mówiąc - jest to najprostszy biszkopt z patelni. Bez pieczenia, bez tortownicy. A jaki jest w smaku? Przepyszny. Smakuje jak prawdziwy biszkopt, jest delikatny i puszysty. Fajne jest też to, że można go wykonać z minimalną ilością cukru, lub w ogóle bez. Zaciekawi to osoby ograniczające spożycie cukru. Jako śniadanie wybornie smakuje z twarożkiem i dżemem, w okresie letnim również z sezonowymi owocami. Jako deser – wystarczy ubić śmietanę, dodać truskawki, maliny lub inne owoce i mamy deser w 15 minut! Rewelacja! Serdecznie zapraszam!

P.S. Ciociu, koszyczek na jajka sprawdził się idealnie! :)


Składniki (na omlet średnicy 20cm):

2 całe jajka (białka i żółtka oddzielnie)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mleka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli
Odrobina oleju kokosowego lub zwykłego rzepakowego

Uwaga: podane składniki są na omlet smażony na patelni średnicy 20cm. Gdy chcecie go zrobić na większej patelni, musicie się liczyć z tym, że będzie on płaski. Dlatego dla większej patelni warto podwoić ilość składników.


Jeśli chodzi o wartość energetyczną takiego omletu, wynosi ona ok. 245kcal.

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodawać żółtka, jedno po drugim, każdorazowo dokładnie i delikatnie mieszając. Na sam koniec dodać mleko oraz przesianą mąkę pszenną – stopniowo, po pół łyżki, delikatnie mieszając.
Na patelni o średnicy 20cm umieścić tłuszcz i rozsmarować za pomocą pędzelka (omlet nie musi pływać w tłuszczu, wystarczy, by powierzchnia całej patelnia była lekko muśnięta tłuszczem). Na rozgrzaną patelnię wylać masę. Smażyć na małym/średnim płomieniu (zależy od rodzaju kuchenki). Omlet jest gotowy do przewrócenia, gdy po podważeniu spód jest złoto-brązowy. Omlet obrócić na drugą stronę i smażyć, aż z tej strony również nabierze złoto-brązowego koloru. Puszysty omlet biszkoptowy jest gotowy! Podawać z ulubionymi dodatkami – dżemem, miodem, twarożkiem. Można go również wykorzystać jako deser. To najprostszy biszkopt z patelni!



23 komentarze:

  1. Jutro na śniadanie robię, dam znać jak poszło. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki i smacznego! :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. http://www.orcia.pl/2015/01/orcia-testuje-przepisy-blogerow.html

      nie jest taki piękny, ale za to pycha! ;)

      Usuń
    3. Wyszedł bardzo ładny i cieszę się, że smakował:) Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  2. Wygląda zupełnie jak biszkopt z piekarnika i chyba można by było nawet z takiego jakiś tort zrobić :P Z pewnością smakował cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem dlaczego, ale też od razu o tym pomyślałam:) Galaretka, bita śmietana, owoce! :) Pycha:) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Jaki grubasek! Mnie nigdy taki nie wychodzi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to kwestia dobrze ubitych białek i delikatnego mieszania z mąką:) Smażony na małym ogniu powinien wyjść bez problemu:) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Jaki puchaty! Muszę sobie taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smak mojego dzieciństwa! Mama nam taki robiła a ja gapa całkiem o nim zapomniałam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie. Niczym biszkopt. A jaki puszysty...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis został poprawiony. Łyżkę mleka należy dodać wraz z mąką. Dziękuję za zwrócenie uwagi:) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. moja dwulatka zajada się nim za każdym razem :), na wierzch dajemy dżem domowej roboty i serek naturalny Bieluch. Śniadanie znika w moment :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi to słyszeć :) ja również najbardziej lubię wszelkie placki, racuchy czy omlety z serkiem wiejskim lub bieluchem i dżemem :) pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Czy należy go smażyć pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja smażę bez przykrycia. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Idealne na śniadanie (które właśnie jem ) :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis ciekawy na pewno wypróbuję myślę , że zrobię tort z kremem lub bitą śmietaną ... zobaczymy . Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będzie pyszny :) proszę dać znać jak wyszło :) pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń