I jak tam po 6 grudnia? Przyszedł do Was Mikołaj ? Bo do
mnie tak :) I zostawił na wyspie kuchennej moje ulubione, najlepsze masło
orzechowe i moje równie ulubione orzechy nerkowca :) Ach ten mój mąż-mikołaj
wie co lubię najbardziej :) Skoro szósty grudnia odhaczony-zaliczony, to teraz
pozostaje nam już tylko Boże Narodzenie! Z czystym sumieniem można zacząć
przygotowania. Chociaż sama bije się z myślami, kiedy wyciągnąć z szafy
świąteczne ozdoby. No bo choinka zostanie ubrana dopiero w dzień wigilijny, ale
dekoracje poboczne to już inna para kaloszy :) I coś mi się wydaje, że nie
wytrzymam do przyszłego tygodnia! A jak tam Wasze plany świąteczne? Zapisujecie
już przepisy? Bo mam dla Was dzisiaj pyszną i efektowną alternatywę tradycyjnego
makowca! Jak już kiedyś wspominałam, u nas w domu makowiec to domena mojej mamy
i jeszcze nigdy jak żyję, nie upiekłam ani jednego. Piekę za to inne pyszności
:) I taka drożdżowa gwiazda z makiem wydaje mi się równie atrakcyjna jak
zawijaniec. Jeśli chodzi o smak, jest identycznie świąteczny. Ciasto jest bardzo
puszyste. Jeśli jednak wolicie tradycyjną wersję – z podanych składników (z
ciasta i masy makowej) spokojnie zrobicie zawijanego makowca. Polecam!
Składniki (na 1
gwiazdę średnicy ok. 28 cm):
Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
250ml mleka
50g masła
50g cukru
40g świeżych drożdży
2 żółtka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli
Masa makowa:
1 szklanka maku niemielonego
1 szklanka gorącego mleka
1 bardzo pełna
łyżka miodu
60g rodzynek
50g orzechów włoskich
50g skórki pomarańczowej (można pominąć jeśli ktoś nie
lubi)
50g masła
Wykonanie:
Masa makowa (można zrobić dzień wcześniej): mleko
zagotować. Wsypać mak i wymieszać. Odstawić na godzinę. Po tym czasie jeszcze
chwilę gotować na małym ogniu, aż mleko odparuje i zostanie tylko trochę pod
makiem. Następnie zmielić mak dwukrotnie lub zmiksować blenderem ręcznym (to
opcja dla mnie :)). Dodać miód, rozpuszczone masło, posiekane orzechy, rodzynki
i skórkę pomarańczową. Masa jest gotowa. Odstawić do ostygnięcia. W lodówce
masę przechowywać szczelnie zamkniętą.
Ciasto drożdżowe: mąkę przesiać do miski, dodać
cukier, cukier wanilinowy i sól. Wszystko wymieszać. Ze składników uformować
kopczyk, a następnie zrobić w nim wgłębienie. Mleko lekko podgrzać, by było
letnie. Do mleka pokruszyć świeże drożdże i dokładnie rozmieszać, aż się
rozpuszczą (można dodać też łyżeczkę cukru, wtedy drożdże szybciej ruszą). Wlać
do wgłębienia i zasypać otaczającą mąką. Miskę przykryć ściereczką kuchenną.
Pozostawić na 10-15 minut.
Po 10-15 minutach dodać żółtka – wszystko wymieszać
łyżką. Dodać rozpuszczone masło i zacząć wyrabiać ciasto (ręką nie wyrabiam
zbyt długo, natomiast gdy używam miksera z hakiem, to ciasto wyrabia się, aż
zaczyna odchodzić od ścianek misy). Odstawić na 1 godzinę do zwiększenia
objętości.
Po tym czasie ciasto wyjąć. Podzielić na dwie równe
części. Obie rozwałkować na placek średnicy 28cm (UWAGA WAŻNE! Placek, na którym rozsmarowujemy mak dobrze
by był rozwałkowany na kawałku papieru do pieczenia – wtedy nie będzie problemu
z przeniesieniem gwiazdy na blachę). Na pierwszym placku rozsmarować masę
makową. Przyłożyć drugim plackiem. Przyciąć krawędź (najlepiej położyć na
placku miskę o tym samym rozmiarze). Na środku postawić szklankę „do góry
nogami”. Ciasto ciąć najpierw na 4 części, potem każdą na pół i tak dalej, aż
powstanie 16 trójkątów. Wziąć w ręce dwa trójkąty i okręcić je dwukrotnie w
przeciwnym kierunku. Końce okręconych trójkątów zlepić. Tak samo postąpić z
resztą ciasta.
Tak przygotowaną gwiazdę odstawić na 15-20 minut. W tym czasie
rozgrzać piekarnik do 180oC (termoobieg). Gwiazdę przenieść na dużą
formę. Przesmarować roztrzepanym jajkiem lub samym mlekiem. Wstawić do
piekarnika. Piec ok. 15-20 minut, aż wierzch nabierze złoto-brązowej barwy.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Można oprószyć cukrem pudrem, można też polać
lukrem. Smacznego!
jak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i pozdrawiam cieplutko :)
UsuńWow, wygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki ! Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPyszne. Właśnie upiekliśmy, juz trzeci w życiu z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ! Pozdrawiam serdecznie! :)
Usuń