sobota, 9 grudnia 2017

Drożdżowa gwiazda z makiem



I jak tam po 6 grudnia? Przyszedł do Was Mikołaj ? Bo do mnie tak :) I zostawił na wyspie kuchennej moje ulubione, najlepsze masło orzechowe i moje równie ulubione orzechy nerkowca :) Ach ten mój mąż-mikołaj wie co lubię najbardziej :) Skoro szósty grudnia odhaczony-zaliczony, to teraz pozostaje nam już tylko Boże Narodzenie! Z czystym sumieniem można zacząć przygotowania. Chociaż sama bije się z myślami, kiedy wyciągnąć z szafy świąteczne ozdoby. No bo choinka zostanie ubrana dopiero w dzień wigilijny, ale dekoracje poboczne to już inna para kaloszy :) I coś mi się wydaje, że nie wytrzymam do przyszłego tygodnia! A jak tam Wasze plany świąteczne? Zapisujecie już przepisy? Bo mam dla Was dzisiaj pyszną i efektowną alternatywę tradycyjnego makowca! Jak już kiedyś wspominałam, u nas w domu makowiec to domena mojej mamy i jeszcze nigdy jak żyję, nie upiekłam ani jednego. Piekę za to inne pyszności :) I taka drożdżowa gwiazda z makiem wydaje mi się równie atrakcyjna jak zawijaniec. Jeśli chodzi o smak, jest identycznie świąteczny. Ciasto jest bardzo puszyste. Jeśli jednak wolicie tradycyjną wersję – z podanych składników (z ciasta i masy makowej) spokojnie zrobicie zawijanego makowca. Polecam!


Składniki (na 1 gwiazdę średnicy ok. 28 cm):

Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
250ml mleka
50g masła
50g cukru
40g świeżych drożdży
2 żółtka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli

Masa makowa:
1 szklanka maku niemielonego
1 szklanka gorącego mleka
1 bardzo pełna  łyżka miodu
60g rodzynek
50g orzechów włoskich
50g skórki pomarańczowej (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)
50g masła


Wykonanie:

Masa makowa (można zrobić dzień wcześniej): mleko zagotować. Wsypać mak i wymieszać. Odstawić na godzinę. Po tym czasie jeszcze chwilę gotować na małym ogniu, aż mleko odparuje i zostanie tylko trochę pod makiem. Następnie zmielić mak dwukrotnie lub zmiksować blenderem ręcznym (to opcja dla mnie :)). Dodać miód, rozpuszczone masło, posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Masa jest gotowa. Odstawić do ostygnięcia. W lodówce masę przechowywać szczelnie zamkniętą.
Ciasto drożdżowe: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i sól. Wszystko wymieszać. Ze składników uformować kopczyk, a następnie zrobić w nim wgłębienie. Mleko lekko podgrzać, by było letnie. Do mleka pokruszyć świeże drożdże i dokładnie rozmieszać, aż się rozpuszczą (można dodać też łyżeczkę cukru, wtedy drożdże szybciej ruszą). Wlać do wgłębienia i zasypać otaczającą mąką. Miskę przykryć ściereczką kuchenną. Pozostawić na 10-15 minut.
Po 10-15 minutach dodać żółtka – wszystko wymieszać łyżką. Dodać rozpuszczone masło i zacząć wyrabiać ciasto (ręką nie wyrabiam zbyt długo, natomiast gdy używam miksera z hakiem, to ciasto wyrabia się, aż zaczyna odchodzić od ścianek misy). Odstawić na 1 godzinę do zwiększenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjąć. Podzielić na dwie równe części. Obie rozwałkować na placek średnicy 28cm (UWAGA WAŻNE! Placek, na którym rozsmarowujemy mak dobrze by był rozwałkowany na kawałku papieru do pieczenia – wtedy nie będzie problemu z przeniesieniem gwiazdy na blachę). Na pierwszym placku rozsmarować masę makową. Przyłożyć drugim plackiem. Przyciąć krawędź (najlepiej położyć na placku miskę o tym samym rozmiarze). Na środku postawić szklankę „do góry nogami”. Ciasto ciąć najpierw na 4 części, potem każdą na pół i tak dalej, aż powstanie 16 trójkątów. Wziąć w ręce dwa trójkąty i okręcić je dwukrotnie w przeciwnym kierunku. Końce okręconych trójkątów zlepić. Tak samo postąpić z resztą ciasta. 


Tak przygotowaną gwiazdę odstawić na 15-20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180oC (termoobieg). Gwiazdę przenieść na dużą formę. Przesmarować roztrzepanym jajkiem lub samym mlekiem. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 15-20 minut, aż wierzch nabierze złoto-brązowej barwy. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Można oprószyć cukrem pudrem, można też polać lukrem. Smacznego!

 
 

4 komentarze: