Nastał srogi mróz, a zima zawsze kojarzyła mi się z ciepłą herbatą z dodatkiem malin ze słoiczka:) Lato ma to do siebie, że obdarowuje nas pysznymi owocami, którymi możemy się cieszyć również w zimie, jeśli zrobimy z nich konfitury, soki czy też kompoty. Czas wykorzystać zapasy ze spiżarni, dlatego dziś proponuję pyszne, lekkie ciasto z czereśniami
z kompotu.
Jest naprawdę pyszne i przypadnie także do gustu osobom,
które nie przepadają za słodkimi deserami. Wilgotne i dobrze wyrośnięte ciasto,
coś pomiędzy biszkoptem, a ciastem jogurtowym. Z czereśniami, – pycha! :)
Składniki (na ciasto w okrągłej formie 26/28cm):
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
¾ szklanki cukru
20 dag masła
2 krople olejku migdałowego
masło i bułka tarta do wysypani formy
1 słoik czereśni
Wykonanie:
Okrągłą formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić. Całe jajka ubić z cukrem i
kroplami olejku migdałowego, stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. Na końcu dodać rozpuszczone masło (nie trzeba go studzić, może być gorące).
Dokładnie wymieszać i wylać do formy. Na wierzch porozrzucać wydrylowane
czereśnie z kompotu. Wstawić do rozgrzanego do 185oC piekarnika i
piec ok. 20-25 minut (aż ciasto wyrośnie i ładnie się zarumieni). Smacznego!
Pestka wypadła i zostało serduszko:)
Witam.Jaka duza ma byc foremka?
OdpowiedzUsuńWitam, 26-28cm. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń