piątek, 14 grudnia 2012

Świąteczne smaki - kruche cynamonowe ze śliwkami



Nie wiem dlaczego, ale śliwki kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Może dlatego, że występują w „zupie z pieczek” – jak to u mnie nazywają (inaczej chyba się to nazywa „kompot z suszonych owoców”), czy też pod postacią powideł, które niejednokrotnie znajdują się między pysznymi warstwami piernika.
Korzystając z przywileju, jakie posiadają śliwki w tym okresie, proponuję wspaniałe kruche ciasto, z nutą cynamonu, który jest składnikiem obowiązkowym w kuchni w okresie Bożego Narodzenia.
Wspaniały maślany smak kruchego ciasta, łączy się z aromatem cynamonu, a nadzienie śliwkowe daje wspaniały owocowy smak i niepowtarzalny kolor.

Składniki:

Ciasto:
500g mąki (do tego ciasta używam typ 500)
250g masła - schłodzonego
200g cukru pudru
4 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo: 

1-1,3 kg śliwek – odmiana czerwona, nie węgierki (dostępne w biedronce, tesco)
2-3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Przygotować śliwki – umyć, pokroić na cienkie półksiężyce. Wrzucić do garnka, dodać 2-3 łyżek cukru, pół łyżeczki cynamonu, podlać niewielką ilością wody i gotować, mieszając aby się nie przypaliło. Gotować do momentu, aż śliwki puszczą kolor i zabarwią się na czerwono. Gotowe śliwki przełożyć do sita aby odciekł nadmiar soku, który mógłby rozmiękczyć ciasto.
Ciasto: mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać masło – posiekać. Dodać cukier, cukier wanilinowy, cynamon i żółtka. Wszystko razem posiekać nożem i zarobić na jednolitą masę. Uformować kulę i wstawić do zamrażarki na 20-30 minut. Formę wysmarować masłem i wysypać lekko bułką tartą. 2/3 ciasta wylepić formę (ciasto jest dość kruche, więc nie zniechęcajcie się jeśli będzie się rwało - ja wałkuje placek i wykładam kawałek po kawałku, wylepiając również boki do połowy). Pozakłuwać widelcem całą powierzchnię. Podpiec do lekkiego zarumienienia w temperaturze 200oC. Wyjąć, wyłożyć śliwki. 1/3 pozostałego ciasta rozwałkować i powycinać foremką kwiatki, gwiazdki czy co tam się podoba;) Można również, zamiast wykrawać foremką, zetrzeć ciasto na wierzch (ważne żeby było schłodzone). Piec w temperaturze 200 oC do zezłocenia górnej warstwy kruchego ciasta.




SMACZNEGO! :)

2 komentarze:

  1. mmm.. śliwki i cynamon.. rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny placek! Nie wyobrażam sobie śliwek w cieście bez dodatku cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń