niedziela, 9 grudnia 2012

Lekkie ciasto z czereśniami z kompotu



Nastał srogi mróz, a zima zawsze kojarzyła mi się z ciepłą herbatą z dodatkiem malin ze słoiczka:) Lato ma to do siebie, że obdarowuje nas pysznymi owocami, którymi możemy się cieszyć również w zimie, jeśli zrobimy z nich konfitury, soki czy też kompoty. Czas wykorzystać zapasy ze spiżarni, dlatego dziś proponuję pyszne, lekkie ciasto z czereśniami
z kompotu.
Jest naprawdę pyszne i przypadnie także do gustu osobom, które nie przepadają za słodkimi deserami. Wilgotne i dobrze wyrośnięte ciasto, coś pomiędzy biszkoptem, a ciastem jogurtowym. Z czereśniami, – pycha! :)

Składniki (na ciasto w okrągłej formie 26/28cm):
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
¾ szklanki cukru
20 dag masła
2 krople olejku migdałowego
masło i bułka tarta do wysypani formy
1 słoik czereśni

Wykonanie:
Okrągłą formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić. Całe jajka ubić z cukrem i kroplami olejku migdałowego, stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rozpuszczone masło (nie trzeba go studzić, może być gorące). Dokładnie wymieszać i wylać do formy. Na wierzch porozrzucać wydrylowane czereśnie z kompotu. Wstawić do rozgrzanego do 185oC piekarnika i piec ok. 20-25 minut (aż ciasto wyrośnie i ładnie się zarumieni). Smacznego!




Pestka wypadła i zostało serduszko:)

2 komentarze: