sobota, 19 stycznia 2013

Sernik z kruszonką i czekoladą



Nie bez powodu sernik zajmuje czołówki kart deserów w restauracjach i kawiarniach. Jest on nieodłączną częścią naszego polskiego menu, a swoim smakiem podbija serca wszystkich. Tradycyjny, czy też bardziej wymyślny, każdy smakuje inaczej, niepowtarzalnie.
Dzisiaj przedstawiam sernik na kruchym spodzie, z masą serową, z prawdziwą wanilią oraz z kruszonką, która jest nietypowa – bo z czekoladą. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł rewelacyjnie. Mokry, delikatny ser idealnie komponuje się z chrupiącą kruszonką. Lubię ser, lubię kruche ciasto, lubię kruszonkę…a to ciasto kocham!

Składniki (porcja na okrągłą formę o średnicy 26cm):

Kruchy spód:
125g mąki
75g masła
30g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
większa szczypta soli
20g (3 kostki) mlecznej czekolady „Goplana oryginalna”

Masa serowa z wanilią:
1kg sera twarogowego w kubku
130g cukru
60g masła
4 jajka (oddzielnie białka od żółtek)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii (a właściwie same ziarenka, a gdy nie macie wanilii, możecie dodać 1 opakowanie cukru wanilinowego)

Kruszonka z czekoladą
80g mąki
65g masła
50g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
50g czekolady mlecznej „Goplana oryginalna”*

*Goplanę spokojnie można zamienić na inną, dowolną czekoladę mleczną, po prostu ja uwielbiam smak tej Goplany, bo smakuje zupełnie inaczej od pozostałych czekolad:)


Wykonanie:

Kruchy spód: przesiać mąkę na stolnicę, dodać sól, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone w kosteczki masło i wszystko razem dokładnie posiekać. Następnie dodać jajko i ponownie posiekać. Podsypując mąką zagnieść mięciutkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć na 20 minut do zamrażarki.
Wykonanie kruszonki należy zacząć od rozpuszczenia masła w garnuszku (ważne aby masło nie zrumieniło się!). Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier i cukier wanilinowy oraz  rozpuszczone masło. Wszystko razem zagnieść ręką. Kostki czekolady pokroić na jeszcze mniejsze kosteczki i wrzucić do miski z kruszonką. Wymieszać i odstawić.
Masa serowa: masło utrzeć mikserem z cukrem. Gdy oba składniki dobrze się połączą (rozetrą) dodać jedno żółtko i zmiksować. Następnie dodawać resztę żółtek, po jednym
 i miksować. Do otrzymanej masy dodać ser twarogowy, pamiętając aby nie wrzucić od razu całego kubka sera, tylko stopniowo dodawać po 2 spore łyżki sera i wszystko razem miksować. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać same ziarenka. Ziarenka dodać do masy i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek na sztywno. Ubita pianę porcjami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając, aż ser stanie się jednolity i puszysty.
Rozgrzać piekarnik do 200oC. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić lub zetrzeć kruche ciasto na spód formy. Na wierzch ciasta równomiernie zetrzeć 3 kostki czekolady na tarce o drobnych oczkach. Wstawić do piekarnika i podpiekać spód przez ok. 10 min. Po tym czasie wyjąć formę ze spodem, wlać masę serową i wyrównać oraz wygładzić powierzchnię. Wysypać, dozując rękoma, równomiernie kruszonkę z czekoladą. Całość wstawić do piekarnika i piec przez co najmniej godzinę. Ważne: po pół godziny pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180oC, a pod koniec przykryć wierzch sernika kawałkiem folii aluminiowej lub papierem do pieczenia aby kruszonka się nie przypaliła. Gotowość sernika można sprawdzić wbijając drewniany patyczek – gdy po godzinie pieczenia jest suchy – sernik jest gotowy. Sernik pozostawić do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony oprószyć cukrem pudrem:) Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Polecam wszystkim. Sernik był pyszny.. Zjadło by się jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy temperatura pieczenia podana w przepisie to z termoobiegiem czy bez?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiony i zjedzony. Pyszny był! Dziękuję za świetny przepis.
    Pozdrawiam serdecznie :)
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakował ;) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :) pozdrawiam :)

      Usuń