piątek, 11 stycznia 2013

Keks z brzoskwiniami

Pogromca bakaliożernych łasuchów:) Keks bakaliowy – delikatny, mięciutki, wypełniony po brzegi brzoskwiniami, rodzynkami, figami i skórką pomarańczową. Oczywiście, wedle upodobań, można dowolnie zmieniać rodzaj owoców w cieście, byle gramatura się zgadzała. Keks należy do ciast biszkoptowo-tłuszczowych, czemu zawdzięczamy jego rozsypującą się, lecz bardzo mięciutką i pulchną strukturę. Keks może wizualnie wydawać się suchy, ale w rzeczywistości jest bardzo wilgotny. Jest również niespodzianka dla „zjadaczy” wszelkich ciastowych brzegów, bowiem z zewnątrz keks ma niezwykle chrupką „skórkę” :) Ten keks nie potrzebuje żadnej polewy i najlepszy jest pierwszego dnia, aczkolwiek na drugi i trzeci dzień również smakuje wybornie:)

Składniki (na ciasto w średniej keksówce):

250g mąki pszennej
150g masła
150g cukru
4 jajka
50ml mleka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
8g proszku do pieczenia ( płaska łyżka)
200g brzoskwiń w syropie
100g rodzynek
80g fig suszonych
50g skórki pomarańczowej
50g startej marchwi
1 łyżka mąki pszennej (do oprószenia owoców)

Ważne:
-ciasto z 1 porcji - zmieści się w keksówce o średniej wielkości
-ciasto z półtorej porcji - idealnie mieści się w 2 małych keksówkach
-ciasto z podwójnej porcji - pieczemy w tradycyjnej, dużej keksówce

Wykonanie:

Przygotować bakalie: brzoskwinie i figi pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na drobnych oczkach, dodać rodzynki. Bakalie oprószyć mąką i wymieszać, aby dokładnie się w niej obtoczyły.
Ciasto: masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać żółtka jaj, cukier wanilinowy i mleko. Dalej ucierać mikserem. Ubić pianę z białek na sztywno. Do utartej masy maślanej dodawać naprzemiennie przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i pianę z białek – delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Wrzucić bakalie i jeszcze raz wymieszać. Podłużną formę (keksówkę) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy. Piec 50-60 minut w temperaturze 190oC z funkcją termoobiegu (pod koniec pieczenia keks można przykryć folią aluminiową aby za bardzo się nie spiekł). Wystudzić i wyjąć z formy. Keks jest pyszny sam w sobie, dlatego nie potrzebuje żadnych polew, jednak ja preferuję nie tylko smakowe atuty ciast, lecz także wizualne i po prostu lubię, gdy ciasto jest ładnie ozdobione:) Moją polewę wykonałam z serka naturalnego typu President, masła, cukru pudru i odrobiny soku z cytryny.



1 komentarz:

  1. Keks to takie niedocenione ciasto:) wypróbowałam ten przepis i rzeczywiście keks wyszedł wspaniały i wilgotny, tak jak w przepisie mówiono:)

    OdpowiedzUsuń