Składniki (na ciasto w średniej keksówce):
250g mąki pszennej
150g masła
150g cukru
4 jajka
50ml mleka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
8g proszku do pieczenia ( płaska łyżka)
200g brzoskwiń w syropie
100g rodzynek
80g fig suszonych
50g skórki pomarańczowej
50g startej marchwi
1 łyżka mąki pszennej (do oprószenia owoców)
Ważne:
-ciasto z 1 porcji - zmieści się w keksówce o średniej wielkości
-ciasto z półtorej porcji - idealnie mieści się w 2 małych keksówkach
-ciasto z podwójnej porcji - pieczemy w tradycyjnej, dużej keksówce
Wykonanie:
Przygotować bakalie: brzoskwinie i figi pokroić w kostkę,
marchew zetrzeć na drobnych oczkach, dodać rodzynki. Bakalie oprószyć mąką i
wymieszać, aby dokładnie się w niej obtoczyły.
Ciasto: masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać żółtka jaj, cukier
wanilinowy i mleko. Dalej ucierać mikserem. Ubić pianę z białek na sztywno. Do
utartej masy maślanej dodawać naprzemiennie przesianą z proszkiem do pieczenia
mąkę i pianę z białek – delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Wrzucić bakalie i jeszcze raz wymieszać. Podłużną formę (keksówkę) wysmarować
tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy. Piec 50-60 minut w
temperaturze 190oC z funkcją termoobiegu (pod koniec pieczenia keks
można przykryć folią aluminiową aby za bardzo się nie spiekł). Wystudzić i
wyjąć z formy. Keks jest pyszny sam w sobie, dlatego nie potrzebuje żadnych
polew, jednak ja preferuję nie tylko smakowe atuty ciast, lecz także wizualne i
po prostu lubię, gdy ciasto jest ładnie ozdobione:) Moją polewę wykonałam z
serka naturalnego typu President, masła, cukru pudru i odrobiny soku z cytryny.
Keks to takie niedocenione ciasto:) wypróbowałam ten przepis i rzeczywiście keks wyszedł wspaniały i wilgotny, tak jak w przepisie mówiono:)
OdpowiedzUsuń