Wiele razy zabierałam się za upieczenie „czegoś
czekoladowego”, gdyż czekoladowe ciasta nie znajdują się w czołówce „moich
naj”. Dziś zadałam sobie zadanie – wymyślić ciasto nie mocno czekoladowe, no i
koniecznie z jakąś ciekawą masą:). I tak, przedstawiam efekt moich rozmyślań
oraz czterech godzin pieczenia. Kakaowe ciasto i śmietankowa masa z kawałkami
czekolady i wafelkami Prince Polo. Mimo, iż nie jestem fanką czekoladowych słodkości,
tort bardzo przypadł mi do gustu i z pewnością kiedyś jeszcze pojawi się na kuchennym
stole:)
Składniki (na
ciasto w formie o średnicy 20cm):
Ciasto kakaowe:
200g mąki
100g cukru
50g kakao
130g miękkiego masła
185 ml mleka
2 duże jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Beza kawowa:
4 białka jaj (L)
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( rozpuszczonej w łyżce
wrzącej wody)
Masa straciatella:
250g serka mascarpone
385g serka homogenizowanego z czekoladą (np. Danio z
kawałkami czekolady)
50g masła
50g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 wafelki
Prince Polo XXL Classic (2 x 52g)
Wykonanie:
Z ogółu czynności najpierw polecam zacząć od bezy, gdyż
potrzebuje ona 3 godzin suszenia w piekarniku. Bezę spokojnie można przygotować
dzień wcześniej, a następnego dnia bez stresu dokończyć resztę.
Beza: Rozgrzać piekarnik do 120oC. Białka
ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać skrobię oraz rozpuszczoną kawę. Na
blasze od piekarnika rozłożyć papier do pieczenia, położyć na nim okrągłą formę
do pieczenia i odrysować okrąg (żeby beza była tej samej średnicy co ciasto
kakaowe). Na papier z odrysowanym okręgiem wyłożyć surową bezę na grubość 2-2,5 cm. Obok dużej bezy
wycisnąć szprycą pozostałą masę, formując małe bezy (do dekoracji). Włożyć do
rozgrzanego piekarnika i suszyć 3 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik,
uchylić drzwiczki od piekarnika i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia i
wysuszenia.
Ciasto kakaowe: Rozgrzać piekarnik do 180oC.
Dno okrągłej formy o średnicy 20
cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy wysmarować
tłuszczem. W misce zmieszać mąkę z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i
szczyptą soli. W innej misce utrzeć masło z cukrem.
Dodawać jajka jedno po drugim miksując po każdym wbiciu. Przestawić mikser na
niskie obroty i dodawać na przemian suche składniki i mleko. Przełożyć ciasto
do formy, wstawić do piekarnika i piec ok. 40-50 minut do czasu, aż wbity i
wyciągnięty w środek drewniany patyczek wyjdzie czysty i suchy. Ciasto wyjąć z
piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Masa straciatella: masło utrzeć z cukrem i cukrem
wanilinowym. Gdy oba składniki się połączą, dodawać po łyżce serka mascarpone i
dokładnie miksować. Partiami dodawać serek homogenizowany i ponownie miksować.
Wafelki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do masy, wymieszać dokładnie
łyżką i odstawić (masa zgęstnieje, ponieważ wafelki odciągną wodę z jogurtu i
zagęszczą masę).
Ostudzone ciasto kakaowe wyjąć z formy i ściąć wystającą
górkę (aby było równe). Następnie przekroić ciasto na 2 blaty.
Składanie ciasta: Na pierwszy blat kakaowy wyłożyć połowę
masy – dokładnie i równo rozsmarować. Położyć bezę. Wyłożyć pozostałą masę (odkładając
kopiastą łyżkę do smarowania wierzchu ciasta) i wyrównać. Położyć drugi blat
kakaowy. Wierzch posmarować odłożoną masą. Udekorować rozkruszonym pozostałym
ze ścięcia ciastem kakaowym i małymi bezami. Smacznego! :)
Ale wygląda! I smakuje pewnie równie dobrze, a nawet lepiej! Mniam, jadłabym!
OdpowiedzUsuńŚliczny ten torcik! I jaka ciekawa masa :)
OdpowiedzUsuńTort jest pyszny !(jadłam ) masy - "niebo w buzi" re-we-la-cja !
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na tort! genialne dobrane smaki i oczarowujący wygląd :)
OdpowiedzUsuńTort jest pyszny jadłam i polecam. :))
OdpowiedzUsuńWygląda dostojnie :) Piękny :)
OdpowiedzUsuńjadłabym! *.*
OdpowiedzUsuńwygląda taaak smakowicie. :)
Piękny Aniu ten torcik :*
OdpowiedzUsuńmamuśku wszystkie przepisy są wyśmienite, wyglądają obłędnie!!! nie raz tutaj zajrzę!!!! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Pięknie:) !
OdpowiedzUsuńRewelacyja !! dzisiaj robiłam męzowi na urodziny przepyszny :))
OdpowiedzUsuńWspaniale:) Bardzo się cieszę, że smakował:) Pozdrawiam:)
Usuń