Jest to jedno z niewielu ciast, w którym obecność czekolady absolutnie mi nie przeszkadza. Kolejny przepis zaczerpnięty z zajęć Praktyczne zajęcia z dietetyki – dieta bogatoenergetyczna – oczywiście zmodyfikowany;). Każdemu marzyłyby się takie zajęcia na studiach co;)? Ciasto czekoladowe jest bardzo puszyste, wręcz rozsypujące się i idealnie kontrastuje z kremową, bardzo wilgotną masą serową. Nie jest za słodkie, gdyż ciasto czekoladowe zawiera gorzką czekoladę, nie kakao. Bardzo mi to odpowiada, bo nie przepadam za mdłymi ciastami:) Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Składniki (na
ciasto w formie 25x35):
Ciasto czekoladowe:
165g mąki pszennej
250g gorzkiej czekolady (2 i ½ tabliczki)
130g masła
70g cukru
2 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
4 łyżki świeżo zaparzonej kawy
Szczypta soli
Masa serowa:
1kg sera twarogowego (z kubka)
100g cukru
60g mąki
3 żółtka
3 białka
Wykonanie:
Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik
rozgrzać do 180oC (z funkcją termoobiegu).
Ciasto kakaowe: mąkę przesiać razem z proszkiem do
pieczenia i szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Czekoladę
rozpuścić w gorącej kąpieli (czekoladę umieścić w miseczce metalowej,
umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą – czekoladę mieszać, aż do jej
całkowitego rozpuszczenia). Kawę i rozpuszczoną czekoladę wlać do masła
utartego z cukrem i dalej ucierać. Na samym końcu wsypać mąkę i dokładnie
wymieszać ( lub zmiksować, gdyż masa będzie bardzo gęsta).
Masa serowa: ser twarogowy zmiksować z cukrem, cukrem
wanilinowym i żółtkami. Wsypać mąkę i ponownie zmiksować. Białą czekoladę pokroić na drobne kawałeczki, wrzucić do masy serowej i wymieszać. Białka ubić na
sztywną pianę – delikatnie wymieszać z masą serową.
Ciasto czekoladowe przełożyć do formy wyłożonej papierem –
masa jest bardzo gęsta ale wierzę, że każdy bez najmniejszego problemu ją
rozprowadzi na papierze do pieczenia:) Nie trzeba uważać, aby powierzchnia była
idealnie wygładzona. W rozłożonym cieście zrobić rączką od noża zagłębienia –
zawijasy (utworzy to na przekroju ładne fale).
Na tak przygotowane ciasto wylać masę serową – wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut, aż ser z wierzchu lekko się zarumieni, a wbity w środek drewniany patyczek po wyjęciu będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego;)
Na tak przygotowane ciasto wylać masę serową – wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut, aż ser z wierzchu lekko się zarumieni, a wbity w środek drewniany patyczek po wyjęciu będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego;)
Świetnie wygląda! Mam nadzieję, że moje studia będą równie ciekawie, bo wybieram się na podobny kierunek :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ten serniczek :) Pychotka ...
OdpowiedzUsuńSernik palce lizać:)Zdjęcia jak zawsze pięknie:) Już nie mogę doczekać się nowego przepisu:)
OdpowiedzUsuńPrześliczny łaciatek :)
OdpowiedzUsuń