Tradycyjny włoski deser, bardzo kremowy, składający się z sera mascarpone, biszkoptów nasączonych mocną, świeżo zaparzoną kawą i likierem Amaretto, przełożony i posypany gorzkim kakaem lub czekoladą. Wielu osobom wydaje się, że jest to bardzo trudne do wykonania ciasto, a wręcz awykonalne. Wbrew pozorom, jest dużo prostsze niż zwyczajny biszkopt. Dodatkowo, nie wymaga pieczenia – rewelacja. Jest to jednak jedno z cięższych ciast (jak dla mnie) – powoduje to gęsta masa i kakao. Jednak dla większości ludzi połączenie wyżej wymienionych składników powoduje eksplozję smaków. Smakosze tiramisu będą zachwyceni;) Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki (na
ciasto w keksówce 10x38cm):
Masa:
750g serka mascarpone
200g słodkiej śmietany 30%
3 żółtka
7 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Biszkopty nasączane
likierem:
250g podłużnych biszkoptów Ladyfingers
250ml mocnej, świeżo zaparzonej kawy (ewentualnie
rozpuszczalnej)
125ml likieru Amaretto
Dodatkowo: gorzkie
kakao (parę łyżek)
Wskazówki: biszkopty kupuję w Lidlu. Do keksówki o
podanych wymiarach wchodzi cała jedna paczka (200g), ale zawsze kupuję drugą na
wypadek jakby niektóre biszkopty się złamały na pół podczas moczenia w kawie z
likierem. Ciasto można zrobić w zwykłej, prostokątnej formie - ja akurat nie miałam możliwości takiej wykorzystać - gdyż ciasto piekłam u mojej cioci z okazji jej urodzin:) Wtedy potrzebować będziecie więcej biszkoptów.
Gdy nie macie likieru Amaretto, w ostateczności można zrobić
domowe „Amaretto na szybko”, mieszając 80ml wódki 40% z 250ml zaparzonej kawy,
kilkoma kroplami olejku migdałowego i płaską łyżką cukru pudru).
Wykonanie:
Przygotować podłużną formę – wyłożyć papierem do pieczenia.
Zaparzyć 250ml mocnej kawy – przestudzić. Wlać 125ml likieru
Amaretto i wymieszać.
Masa: ser mascarpone zmiksować z żółtkami, pięcioma
łyżkami cukru i dwoma łyżeczkami cukru wanilinowego. Słodką śmietanę ubić na
sztywno z dwoma łyżkami cukru. Połączyć delikatnie serek mascarpone i słodką
śmietanę.
Składanie ciasta: biszkopty maczać w kawie z likierem
i układać w formie (pierwsza warstwa). Na biszkopty wyłożyć połowę masy –
dokładnie rozsmarować i wygładzić. Całą powierzchnię obficie posypać gorzkim
kakaem. Układać drugą warstwę biszkoptów – uprzednio maczając w kawie z
likierem. Na drugą warstwę biszkoptów wyłożyć pozostałą, drugą część masy.
Wierzch wygładzić. Ciasto szczelnie owinąć folią aluminiową i wstawić do
lodówki na co najmniej 3 godziny aby stężało. Wierzch ciasta posypać obficie
gorzkim kakaem – bezpośrednio
przed krojeniem i podawaniem. Kawałki tiramisu bardzo elegancko prezentują się
z truskawką lub cząstką truskawki na wierzchu. Smacznego!
fantastyczne! bardzo lubię tiramisu :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :)
OdpowiedzUsuńU mnie też niedawno było tiramisu, zamieniłam mascarpone na ricotte. Było okey. :)
OdpowiedzUsuńO, bardzo ciekawa alternatywa:) muszę kiedyś wypróbować:) Pozdrawiam!
UsuńPyszne !
OdpowiedzUsuń