czwartek, 8 sierpnia 2013

Ciasto biszkoptowe z jeżynami



To ciasto to kolejny z babcinych hitów, który pochodzi z jej magicznego zeszytu.  Babcia najczęściej dodaje brzoskwinie z puszki albo gdy jest sezon  - świeże truskawki. Według mnie, jakich owoców by się nie dodało, zawsze będzie smakowało rewelacyjnie, bo sekret tkwi w cieście biszkoptowym.
Ja postanowiłam dodać świeżutkie, własnoręcznie zebrane jeżyny, zwane również ostrężynami (przynajmniej taką nazwę pamiętam od dziecka).
Powiem Wam, że przejażdżka rowerowa przez rodzinną, znaną jak własną kieszeń wieś w środku lata to „przyjemne z pożytecznym”. Ileż jest sekretnych dróżek skrywających stare jabłonie, których gałęzie uginają się pod ciężarem soczystych papierówek, ile zakamarków, w których rosną śliwy, grusze oraz miejsca specjalne, gdzie rosną dorodne i czarne jak węgielki jeżyny. Takie właśnie lato kocham najbardziej. Korzystam więc z jego dobrodziejstw:).
Ciasto to, to kolejne proste i szybkie w wykonaniu ciasto, a wychodzi go bardzo dużo – jest wysokie i puchate. Niesamowicie smaczne i rozpływające się w ustach. Idealnie owocowe. Zapraszam!


Składniki (na ciasto w prostokątnej formie 35x37cm):

3 szklanki mąki krupczatki
2 niepełne szklanki cukru
8 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju

Dodatkowo:  650g jeżyn

Uwaga: ciasto można upiec w mniejszej wersji, dzieląc składniki na pół.

Wykonanie:

Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Jeżyny opłukać i odstawić aby woda odciekła i żeby trochę obeschły. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (jajka powinny przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość . Zmniejszyć obroty miksera do minimum. Do uzyskanej masy dodawać na przemian po łyżce mąki i po parę łyżek oleju. Gotowa surowa masa powinna być jednolita, z wyczuwalnym smakiem mąki krupczatki. Ciasto wylać do formy. Na wierzch poukładać jeżyny (nie wciskać do ciasta! same się zanurzą podczas pieczenia). Piec ok. 45 minut, aż ciasto wyrośnie, a wierzch będzie brązowo-złoty. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Jeżyny 2013

6 komentarzy:

  1. śliczne zdjęcia ;-) http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. raj na ziemi, musiało być bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a jakiej wielkości powinna być forma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak wyżej napisane "Składniki (na ciasto w prostokątnej formie 35x37cm)", pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Można użyć zwykłej mąki tortowej zamiast krupczatki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie powinno być z tym problemu, jednak dzięki krupczatce, ma ono bardziej kruchą strukturę. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń