To ciasto to kolejny z babcinych hitów, który pochodzi z
jej magicznego zeszytu. Babcia najczęściej dodaje brzoskwinie z puszki
albo gdy jest sezon - świeże truskawki. Według mnie, jakich owoców by się
nie dodało, zawsze będzie smakowało rewelacyjnie, bo sekret tkwi w cieście
biszkoptowym.
Ja postanowiłam dodać świeżutkie, własnoręcznie zebrane
jeżyny, zwane również ostrężynami (przynajmniej taką nazwę pamiętam od
dziecka).
Powiem Wam, że przejażdżka rowerowa przez rodzinną, znaną
jak własną kieszeń wieś w środku lata to „przyjemne z pożytecznym”. Ileż jest
sekretnych dróżek skrywających stare jabłonie, których gałęzie uginają się pod
ciężarem soczystych papierówek, ile zakamarków, w których rosną śliwy, grusze
oraz miejsca specjalne, gdzie rosną dorodne i czarne jak węgielki jeżyny. Takie
właśnie lato kocham najbardziej. Korzystam więc z jego dobrodziejstw:).
Ciasto to, to kolejne proste i szybkie w wykonaniu
ciasto, a wychodzi go bardzo dużo – jest wysokie i puchate. Niesamowicie
smaczne i rozpływające się w ustach. Idealnie owocowe. Zapraszam!
Składniki (na
ciasto w prostokątnej formie 35x37cm):
3 szklanki mąki krupczatki
2 niepełne szklanki cukru
8 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
Dodatkowo: 650g jeżyn
Uwaga:
ciasto można upiec w mniejszej wersji, dzieląc składniki na pół.
Wykonanie:
Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Jeżyny opłukać i odstawić aby woda odciekła i żeby trochę
obeschły. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (jajka powinny
przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość . Zmniejszyć obroty miksera do
minimum. Do uzyskanej masy dodawać na przemian po łyżce mąki i po parę łyżek
oleju. Gotowa surowa masa powinna być jednolita, z wyczuwalnym smakiem mąki
krupczatki. Ciasto wylać do formy. Na wierzch poukładać jeżyny (nie wciskać do
ciasta! same się zanurzą podczas pieczenia). Piec ok. 45 minut, aż ciasto
wyrośnie, a wierzch będzie brązowo-złoty. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
śliczne zdjęcia ;-) http://smykwkuchni.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńraj na ziemi, musiało być bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńa jakiej wielkości powinna być forma?
OdpowiedzUsuńTak jak wyżej napisane "Składniki (na ciasto w prostokątnej formie 35x37cm)", pozdrawiam:)
UsuńMożna użyć zwykłej mąki tortowej zamiast krupczatki ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie powinno być z tym problemu, jednak dzięki krupczatce, ma ono bardziej kruchą strukturę. Pozdrawiam serdecznie:)
Usuń