Cytryny niezaprzeczalnie kojarzą się z orzeźwieniem i swego rodzaju świeżością. Niejednokrotnie wykorzystywane są w wielu przepisach na babki, muffiny, serniki. Dzisiaj przedstawiam taki właśnie sernik. Cytrynowy. O cudownym smaku i zapachu, na spodzie z biszkoptów i masą serową z kawałkami sezamków. Nie podejrzewałabym, że cytryna będzie tak dobrze współgrała z sezamem. W związku z okresem letnim, gdzie mnóstwo roboty i czasu brak, przepis ten jest bardzo prosty, a ciasto robi się ekspresowo:). Zapraszam!
Składniki (na
sernik w okrągłej formie o średnicy 20cm):
675g serka śmietankowego (u mnie 5 opakowań po 135g serka
firmy Piątnica)
100g cukru
2 jajka
Sok i skórka otarta z 1 całej cytryny
2 kopiate łyżeczki
mąki kukurydzianej (może być zamiennie skrobia ziemniaczana)
1 kopiata łyżeczka
mąki pszennej
Dodatkowo:
3 małe paczki sezamków (po ok. 30g każde)
Okrągłe biszkopty do wyłożenia spodu tortownicy
Wykonanie:
Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik
rozgrzać do 180oC (z funkcją termoobiegu). Dno tortownicy wyłożyć
biszkoptami.
Serek śmietankowy zmiksować z cukrem, sokiem i skórką otartą
z cytryny. Dodać roztrzepane jajka. Sezamki połamać na małe kawałeczki – dodać
do masy. Masę wyłożyć na biszkopty, wygładzić powierzchnię. Wstawić do
piekarnika i piec ok. 50 minut, aż wierzch zacznie lekko brązowieć. Po tym
czasie wyłączyć piekarnik, a sernik pozostawić do wystudzenia w środku przy
uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkowicie zimny oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
o jaaaaa Cieee, nawet oddałabym babkę za kawałek tego sernika:) obłęd:) muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńsernik z cytrynami, brzmi jak najlepsze orzeźwienie! :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:) fajny pomysł z sezamkami:)
OdpowiedzUsuń