środa, 31 lipca 2013

Sernik cytrynowy z sezamkami



Cytryny niezaprzeczalnie kojarzą się z orzeźwieniem i swego rodzaju świeżością. Niejednokrotnie wykorzystywane są w wielu przepisach na babki, muffiny, serniki. Dzisiaj przedstawiam taki właśnie sernik. Cytrynowy. O cudownym smaku i zapachu, na spodzie z biszkoptów i masą serową z kawałkami sezamków. Nie podejrzewałabym, że cytryna będzie tak dobrze współgrała z sezamem. W związku z okresem letnim, gdzie mnóstwo roboty i czasu brak, przepis ten jest bardzo prosty, a ciasto robi się ekspresowo:). Zapraszam!


Składniki (na sernik w okrągłej formie o średnicy 20cm):

675g serka śmietankowego (u mnie 5 opakowań po 135g serka firmy Piątnica)
100g cukru
2 jajka
Sok i skórka otarta z 1 całej cytryny
2 kopiate łyżeczki mąki kukurydzianej (może być zamiennie skrobia ziemniaczana)
1  kopiata łyżeczka mąki pszennej

Dodatkowo:
3 małe paczki sezamków (po ok. 30g każde)
Okrągłe biszkopty do wyłożenia spodu tortownicy


Wykonanie:

Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180oC (z funkcją termoobiegu). Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
Serek śmietankowy zmiksować z cukrem, sokiem i skórką otartą z cytryny. Dodać roztrzepane jajka. Sezamki połamać na małe kawałeczki – dodać do masy. Masę wyłożyć na biszkopty, wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 minut, aż wierzch zacznie lekko brązowieć. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a sernik pozostawić do wystudzenia w środku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkowicie zimny oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


Kwaśnie, no właśnie

3 komentarze:

  1. o jaaaaa Cieee, nawet oddałabym babkę za kawałek tego sernika:) obłęd:) muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik z cytrynami, brzmi jak najlepsze orzeźwienie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetnie:) fajny pomysł z sezamkami:)

    OdpowiedzUsuń