Grzechem by było nie upiec ciasta ze śliwkami o tej porze
roku. Wyszperałam ciekawy przepis na razowe ciasto, który znalazłam na stronie Kitchen Parade. Bardzo mi się spodobało
to „nieco zdrowsze” ciasto. Dodatkowo, w przepisie podano kardamon, niestety
nie znalazłam go w sklepie. Zastąpiłam go przyprawą do grzanego wina i piwa,
która ma w swoim składzie nie tylko kardamon, ale również goździki, gałkę
muszkatołową, imbir, ziele angielskie, cynamon i kolendrę. Kupiłam dzisiaj
przepiękne, duże śliwki i od razu zabrałam się do pieczenia. Ciasto wyszło
przepyszne, z wyczuwalnym smakiem przypraw i otartej skórki cytrynowej.
Składniki nie dominują nad sobą nawzajem. Słodycz ciasta przełamują
natomiast kwaskowate śliwki. Fajnie, że
śliwki były takie duże i dodane w połówkach, co sprawiło, że nie gubią się w
cieście. Gorąco polecam zarówno śliwkożercom, jak i fanom mąki razowej:)
Składniki (na
ciasto w formie 23x27cm):
130g mąki pszennej razowej (typ 1850) – użyłam mąki firmy
Melvit
50g mąki pszennej zwykłej
150g drobnego cukru trzcinowego nierafinowanego demerara
50g masła
80ml oleju (1/3 szklanki)
2 jajka (L)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiate łyżeczki przyprawy do grzanego wina
¼ łyżeczki soli (dałam trochę, tak na końcu łyżeczki)
¼ łyżeczki cynamonu (dałam tyle co soli)
Skórka otarta z ½ cytryny
8 dużych śliwek (lub 16 małych)
Masło, jajka i olej powinny mieć temperaturę pokojową.
Wykonanie:
Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Pozostałe po
mące, znajdujące się na sicie otręby wsypać spowrotem do przesianej mąki. Dodać przyprawę
do grzanego wina, cynamon i sól. Odstawić.
Śliwki przekroić na połówki. Rozgrzać piekarnik do 180oC
(z funkcją termoobiegu).
Masło ucierać z cukrem przez ok. 2 minuty. Dodać jedno jajko
i ucierać przez minutę. Następnie dodać drugie jajko i ucierać przez kolejną
minutę. Dodać olej, skórkę otartą z cytryny i zmiksować, aż składniki
się połączą. Wyłączyć mikser. Do powstałej, rzadkiej masy dodawać partiami mąkę
i delikatnie mieszać szpatułką. Ciasto powinno być umiarkowanie gęste. Wyłożyć
ciasto do formy – wyrównać powierzchnię. Śliwki poukładać w równych rzędach.
Wstawić
do piekarnika i piec przez 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest
upieczone. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! :)
A Wy lubicie takie ciasta? ;)
kwaskowate śliwki mówią do mnie, jak najbardziej:) chętnie bym zjadła takie ciacho :)
OdpowiedzUsuń