Powoli przychodzi czas na ciasta z masami, bakaliami i dostępnymi przez cały rok owocami. Na takie ciasta oczywiście też mam ochotę cały rok, jednak w okresie lata stanowczo wolę wypieki z sezonowymi owocami. A że sezon na owoce powoli się kończy, zabieram się za ciasta zimowe czyli „masowe”. Przechodząc ostatnio obok cukierni, zobaczyłam na wystawie smakowicie wyglądające ciasto z winogronami i galaretką. Postanowiłam więc zrobić w domu coś podobnego. Chcąc uniknąć biszkoptowej rutyny, wymyśliłam ciekawy, bakaliowy biszkopt, wypełniony po brzegi rodzynkami, suszonymi figami i morelami. Ciasto wyszło przepyszne. Chyba nie muszę mówić jak wspaniałe jest połączenie bitej śmietany z owocami i galaretką:)…A do tego bakalie…mmm…polecam!
Składniki (na
ciasto w formie 37x27cm):
Biszkopt bakaliowy:
110g mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
70g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
100g rodzynek
100g suszonych fig
100g suszonych moreli
Bita śmietana:
80g cukru
1 pełna łyżka cukru wanilinowego
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
1kg winogron (po 500g białych i fioletowych)
2 opakowania galaretki o smaku poziomkowym
Wykonanie:
Bakalie pokroić w kosteczkę.
Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać
piekarnik do 180oC.
Biszkopt bakaliowy: mąkę przesiać razem ze skrobią
ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijać razem z cukrem i cukrem
wanilinowym, aż potroją swoją objętość i będą puszyste (ok. 3-5 minut).
Zmniejszyć obroty miksera do minimum. Stopniowo, po łyżce dodawać mąkę. Gdy
mąka dokładnie połączy się z masą jajeczną, wyłączyć mikser. Dodawać po trochu
pokrojonych bakalii i mieszać szpatułką. Surowy biszkopt wylać do formy
wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozsmarować. Piec ok. 25 minut (z
funkcją termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie wystudzić.
Bita śmietana: żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej
wody – przestudzić. Słodką śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem
wanilinowym. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce przestudzonej
żelatyny – dokładnie wymieszać. Bitą śmietanę wyłożyć na upieczony i ostudzony
biszkopt – rozsmarować dokładnie, tak aby z każdej strony i w rogach śmietana
dotykała brzegów formy (zapobiegnie to ucieczce galaretki na dno formy).
Pozostawić na ok. pół godziny, aż śmietana trochę stężeje. Na bitą śmietanę
wyłożyć winogrona. Odstawić do lodówki do stężenia. W tym czasie rozpuścić
galaretki w 4 niepełnych szklankach wody. Gdy galaretka ostygnie – wylać ją na
ciasto i wstawić do lodówki, aby całość stężała (na kilka godzin a najlepiej na
całą noc). Smacznego!
Pyszne i piękne:)
OdpowiedzUsuńmasa, galaretka i winogrona - szamałabym! :) kolorowo i pysznie - na pewno:)
OdpowiedzUsuń