Tak. W końcu doczekałam się ciasta z bananami. Nie przepadam za tymi owocami w ciastach, w żadnej postaci. Banan to banan i niech bananem pozostanie:). Jednak w tej roladce jest jako tako dla mnie zjadliwy:). To zasługa cytrynowej bitej śmietany, która orzeźwia całe ciasto nadając lekkiego kwasku. Chrupiące płatki migdałowe również „odwaliły” kawał dobrej roboty. Całość wyszła bardzo dobra, według mojej rodziny rolada była przepyszna. Mi natomiast najbardziej podoba się biszkoptowy wzorek. Taki „żyrafowy”:). Jedyne co mi nie odpowiada, to to, że banany tak szybko ciemnieją w ciastach... Przepis na lemon curd do cytrynowej bitej śmietany podpatrzyłam na Moich Wypiekach, natomiast biszkopt na blogu Z Piekarnika. Całość oceńcie sami;) Zapraszam!
Składniki:
Wzorek kakaowy:
1 jajko
1 łyżka cukru
½ łyżki mąki pszennej
½ łyżki gorzkiego kakao
Biszkopt:
5 jajek (L)
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Lemon curd:
Skórka i sok wyciśnięty z 1 i ½ cytryny
1 jajko
1 żółtko
1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka masła
Bita śmietana:
500ml słodkiej śmietany 36% tł.
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
4 duże banany
1 małe opakowanie płatków migdałów (60g)
Wykonanie:
Najlepiej zacząć od przygotowania kremu cytrynowego – lemon
curd.
Lemon curd: wszystkie składniki oprócz masła umieścić
w rondelku i dokładnie wymieszać. Podgrzewać, aż masa zacznie lekko gęstnieć –
wtedy dodać masło. Gotować jeszcze przez moment, aż krem przyjmie konsystencję
konfitury. Odstawić do wystygnięcia.
Wzorek: rozgrzać piekarnik do 180oC (funkcja
termoobiegu). Dużą blachę (od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę
przesianą z kakao i delikatnie mieszać szpatułką. Wyłożyć na blachę formując
łyżką wzorek (jeśli się boicie, że Wam się rozmaże, możecie przełożyć surowy
biszkopt do szprycy) – jaki wyjdzie taki wyjdzie;). Wstawić do piekarnika i
piec przez ok. 5 minut, tylko do ścięcia się biszkoptu. Wyjąć z piekarnika (nie
wyłączać go). W czasie pieczenia wzorku należy zacząć przygotowywanie jasnego
biszkoptu.
Biszkopt: mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną
przesiać no naczynia. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, prawie białą masę,
która powinna kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość. Do tak ubitej masy dodawać
po trochu przesianej mąki i delikatnie mieszać szpatułką. Gdy ciasto będzie
jednolite i dobrze wymieszane, wylać na wzorek i wyrównać powierzchnię. Wstawić
do piekarnika i piec do momentu, gdy się lekko zezłości (ok. 20 minut). Wyjąć i
odczekać kilka minut aby nie był bardzo gorący, a można go zwinąć. Przyłożyć
drugim kawałkiem papieru do pieczenia i
zwinąć wzdłuż krótszego boku. Całkowicie ostudzić
Cytrynowa bita śmietana: ostudzony krem cytrynowy zmiksować
z 7 łyżkami płynnej śmietany – będzie potem łatwiej go połączyć z delikatną
ubitą śmietaną.
Resztę śmietany ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na
sztywno. Dodawać po łyżce rozrobionego kremu cytrynowego i delikatnie mieszać. Odłożyć
2 kopiate łyżki kremu.
3 banany pokroić na półplasterki.
Zwijanie rolady: rozwinąć biszkopt, wyłożyć cytrynową bitą
śmietanę, posypać połową płatków migdałowych i dołożyć pokrojone banany. Zwijać
– niezbyt ciasno, aby śmietana nie
wypłynęła bokami. Przykryć folią i wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed
podaniem udekorować odłożoną śmietaną, pokrojonym w plasterki bananem i posypać resztą płatków migdałowych (śmietanę przełożyć do szprycy i wycisnąć na wierzch rolady, ułożyć banany).
Smacznego!
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJa banany lubię, i w ciastach, i poza ;)
ooo, chyba Marta Cię zainspirowała zdjęciem! :D super, ja uwielbiam banany, kwaskowaty posmak ciast.. muszę podrzucić mamie ten przepis;p
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z bananami, więc jak dla mnie roladka absolutnie fantastyczna! :))
OdpowiedzUsuńHolka, máš to velice pěkné a propracované ,perfektně to vypadá a je to určitě dobré! Muž bude mít narozeniny 17,12, tak to hned vyzkouším upéct .Děkuji za inspiraci. Blanulka
OdpowiedzUsuńDěkuji moc a pozdravem :) !
OdpowiedzUsuń