Miłośnicy wypieków z jabłkami będą zachwyceni. Strudel to absolutna rewelacja. Ciasto jest kruche, a zarazem delikatne. Wypełnione aromatycznymi jabłkami i rodzynkami. Pominęłam dodatek bułki tartej, gdyż jakoś mi nie pasuje to połączenie. Ale to już według uznania:). Z podanego przepisu wychodzą dwa spore strudle, ale nie martwcie się, znikną w mig, jak to miało miejsce u mnie w domu. Po południu wszyscy zastanawiali się „A gdzie jest ten drugi strudel?”. No cóż…niestety. Z przykrością musiałam stwierdzić, że został zjedzony:). Zapraszam!
Przepis podpatrzyłam na Domowych Wypiekach i bardzo za niego dziękuję:)
Składniki (na 2
spore strudle):
Ciasto:
250g mąki pszennej (typ 550 – ja użyłam 500)
100ml letniego mleka
1 jajko (L) – w temperaturze pokojowej
1 jajko (L) – w temperaturze pokojowej
1 łyżka miękkiego masła (ok. 25g)
1 łyżka octu
Szczypta soli
Nadzienie:
1,5kg twardych jabłek
100g rodzynek
100g cukru
3 łyżki brązowego rumu (ma lepszy aromat niż biały rum)
Dodatkowo: 200g
masła
Wykonanie:
Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać resztę
składników: mleko, jajko, masło, ocet i sól. Wymieszać na tyle, na ile się da,
następnie zacząć zarabiać ciasto. Gdy ciasto przybierze formę kuli – wyłożyć go
na posypany mąką blat/stolnicę i tam, co jakiś czas odrobinę podsypując mąką
wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie, elastyczne i gładkie (w oryginale podano 10
minut, ja jednak swoje zarabiałam 6 minut, bo po tym czasie było już gotowe).
Wyrobione ciasto uformować w kulę, ręce wysmarować olejem i wysmarować kulę.
Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby
odpoczęło.
W tym czasie przygotować nadzienie: rodzynki
wymieszać z cukrem i rumem. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Do
jabłek dodać rodzynki z cukrem i rumem i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić w
rondelku.
Dużą blachę (najlepiej tą z piekarnika) wyłożyć papierem do
pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200oC.
Przygotować powierzchnię do wałkowania ciasta. Na dużej powierzchni
rozłożyć dużą ściereczkę kuchenną i oprószyć ją mąką. Ciasto przeciąć na pół.
Na środku oprószonej ściereczki położyć połowę ciasta. Wałek także oprószyć
mąką. Wałkować ciasto, aż będzie bardzo cienkie. Następnie wsunąć rękę pod
ciasto i lekko rozciągnąć, uważając, żeby go nie porwać. Im cieńsze ciasto, tym
lepiej. Powinno być na tyle cienkie, żeby prześwitywała przez niego ściereczka. Rozwałkowane ciasto posmarować na całej powierzchni rozpuszczonym
masłem (za pomocą pędzelka). Następnie wyłożyć jabłka z rodzynkami – rozłożyć
na całej powierzchni. Boki ciasta zawinąć do środka. Zwijać wzdłuż dłuższego
boku. Ciasto przełożyć na blachę i uformować rogal. Wierzch posmarować
dokładnie masłem.
Wstawić do piekarnika (termoobieg) i piec ok. 45 minut
(należy obserwować, bo różne piekarniki różnie pieką).
Podczas pieczenia posmarowałam
raz jeszcze wierzch ciasta rozpuszczonym masłem. Tak samo upiec drugi strudel.
Po wyjęciu lekko przestudzić i oprószyć cukrem pudrem. Można go jeść na ciepło
– z bitą śmietaną lub lodami, albo na zimno. Obie wersje są przepyszne.
Smacznego!
Uwielbiam go ! Ciepły z gałką lodów ... poezja ;)
OdpowiedzUsuńAlez pieknie!-podziwiam i serdecznie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńStrudel przepyszny, kruchy delikatny polecam
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto tylko z programów kulinarnych, książek i restauracji i chyba nigdy bym się nie podjęła tego rozciągania:) Słowa uznania:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:). Ciasto wbrew pozorom, jest elastyczne i nie aż tak trudne do wykonania:). Mi pierwszy strudel wyszedł za twardy, gdyż za mało rozwałkowałam ciasto. Kolejne strudle były już hitem, gdyż wiedziałam, że muszę je bardziej rozwałkowywać. Każda porażka prowadzi do sukcesu, gdyż najlepiej uczymy się na własnych błędach:) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńA ocet do przepisu to zwykły czy jakiś specjalny ?
OdpowiedzUsuńJa dawałam zwykły:) Absolutnie go nie czuć w upieczonym strudlu, proszę się nie martwić :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńŚwietny przepis dziś wypróbowany. Polecam
OdpowiedzUsuń