No! To wreszcie mogę ruszyć z sezonowymi wypiekami! Na pierwszy ogień idzie maślane ciasto z truskawkami i lekko cynamonową kruszonką. Ciasto jest przepyszne, zwłaszcza dla tych, którzy przepadają za kruszonką. Ciasto ma cudowny, maślany smak i aromat. Przepis zawiera sporą ilość truskawek jak na tak małą formę, więc jeśli boicie się zakalca, to spokojnie możecie dać ich mniej. A jeśli chcecie mieć duże ciasto, po prostu podwajacie ilość składników i wielkość foremki:). Tak czy inaczej, każda jego ilość zniknie w mgnieniu oka:). Zapraszam!
Składniki (na
ciasto w formie 20x20 cm):
Ciasto:
125g mąki
125g cukru
125g miękkiego masła (musi być bardzo bardzo miękkie)
3 jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Kruszonka:
130g mąki
80g masła
50g cukru
¼ łyżeczki cynamonu
400g truskawek
Wykonanie:
Kruszonka: masło zagnieść z cukrem, mąką i cynamonem.
Truskawki pokroić na ósemki lub ćwiartki.
Przygotować blachę: wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik
rozgrzać do 175oC (termoobieg).
Ciasto: mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i
solą. Masło zacząć ucierać z cukrem, następnie dodać jajka i ponownie ucierać. Na
samym końcu dodać w dwóch porcjach mąkę z proszkiem i solą i dokładnie zmiksować
na gładkie ciasto. Wyłożyć na blachę i równomiernie rozsmarować. Na ciasto
wyłożyć truskawki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30
minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni, a brzegi przypieką. Wyjąć z
piekarnika, ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Super maślane ciasto truskawki uwielbiam z kruszonką.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.