To zdecydowanie najbardziej puszysty sernik jaki kiedykolwiek upiekłam. Nawet jeśli ktoś chciałby sobie zjeść kawałek „w cichości”, to i tak zdradzi go odgłos krojenia łyżeczką czy widelczykiem – po prostu taki jest puszysty, że aż go słychać:). Sernik pieczony jest na orzechowym spodzie z dodatkiem gałki muszkatołowej, która nadaje mu bardzo ciekawy smak. Dodatek sezonowych truskawek wewnątrz ciasta, tylko nabija kolejnych punktów na konto tego sernika. Całość idealnie się komponuje. Sernik ten jest bardzo delikatny, więc trzeba uważać np. przy transportowaniu go. Ma on również tendencję do pękania, mi ostatnio utworzyła się wręcz dolina albo jakaś przełęcz:). Ale to nic, moim zdaniem takie pęknięcia mają swój urok i absolutnie nie ujmują smaku, który jest fenomenalny. Zapraszam!
Sernik pochodzi z książki Tamary Milstein Najlepsze ciasta świata i został przeze mnie lekko zmodyfikowany.
Składniki (na
sernik w okrągłej formie 28cm):
Spód:
¾ szklanki startych orzechów włoskich
¾ szklanki mąki
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki białego cukru
3 łyżki (ok. 70g) miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (w proszku)
Szczypta soli
Masa serowa:
700g sera twarogowego kubkowego (u mnie o zawartości tł. 6,5%)
250g sera ricotta
1 szklanka śmietany 18%
1 i ½ szklanki cukru
6 jajek (osobno żółtka i białka)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki pszennej
Około 30 dużych
truskawek
Wykonanie:
Dno okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Truskawki pozbawić szypułek. Truskawki muszą być również
lekko obcięte, by mogły stać na spodzie ciasta.
Spód: wszystkie składniki utrzeć za pomocą miksera, a
gdy połączą się w tak jakby „kruszonkę”, wyłożyć na blat/stolnicę i podsypując
lekko mąką, zagnieść w kulę. Ciastem wyłożyć dno formy. Piekarnik rozgrzać do
200oC (termoobieg). Spód podpiekać ok. 7 minut, aż ładnie się
zezłości. Podczas pieczenia odrobinę „spuchnie”, ale to nic, bo gdy będzie
stygł, to się wyrówna. Podpieczony spód odstawić do ostygnięcia na czas
przygotowywania masy serowej.
Masa serowa: ser kubkowy miksować z serem ricotta i 1
szklanką cukru przez około 3 minuty, aż sery i cukier dokładnie się połączą.
Następnie dodawać po jednym żółtku, każde dokładnie miksować z masą. Dodać
śmietanę oraz mąkę i zmiksować. W osobnym naczyniu zacząć ubijać białka. Gdy białka
się spienią, dodać ½ szklanki cukru i ubijać do sztywności (piana musi być
sztywna i błyszcząca). Pianę z białek dodać do masy serowej i delikatnie
wymieszać łyżką.
Na orzechowym spodzie ułożyć 2 okręgi truskawek. Okręgi
muszą być w odstępie od siebie.
Na spód i truskawki delikatnie wylewać masę serową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Nie martwcie się, że masy jest za dużo, ja raz piekłam ten sernik tak, że masa była równiutko z rantami formy i nic a nic się nie wylało:). Ciasto trochę się wybrzuszy, pęknie, a następnie powróci do pierwotnej wysokości i będzie proste jak stół:).
Piec 10 minut w temperaturze 200oC, a następnie zmniejszyć do 150oC i piec jeszcze godzinę. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Najlepiej schłodzić go jeszcze potem przez 2 godziny w lodówce. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Na spód i truskawki delikatnie wylewać masę serową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Nie martwcie się, że masy jest za dużo, ja raz piekłam ten sernik tak, że masa była równiutko z rantami formy i nic a nic się nie wylało:). Ciasto trochę się wybrzuszy, pęknie, a następnie powróci do pierwotnej wysokości i będzie proste jak stół:).
Piec 10 minut w temperaturze 200oC, a następnie zmniejszyć do 150oC i piec jeszcze godzinę. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Najlepiej schłodzić go jeszcze potem przez 2 godziny w lodówce. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
co ja bym dała za taki sernik teraz do kawy:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, na zdjęciach widać, że jest cudownie lekki i delikatny... Pycha!
OdpowiedzUsuńPysznie puszysty serniczek i te truskawki, mniam, ja kupuję ostatnio twarożek sernikowy w lidlu, jakoś mniej mi wtedy masa opada :)
OdpowiedzUsuń