wtorek, 16 września 2014

Owsianka bez gotowania – na jogurcie, z bananem i prażonymi płatkami migdałów



No patrzcie! Owsianka, która sama się robi! Wieczorem przygotowana, a rano już czeka by zanurzyć w niej łyżeczkę. Być może owsianka w takim wydaniu to nic odkrywczego, ale czasami po prostu brakuje inspiracji, pomysłu. Jak wiadomo, „samo robienie się” owsianki, polega na wchłonięciu przez płatki „wody” z jogurtu, co powoduje ich mięknięcie i jednoczesne zagęszczenie całości. Dodatki? Dowolne. U mnie dzisiaj owsianka z bananem, prażonymi płatkami migdałów i szczyptą gorzkiego kakao. Zamieniłam również płatki owsiane na żytnie, ponieważ te bardziej mi smakują.  Całość smakuje wybornie:). Miękkie płatki żytnie,  w pół chrupiące migdały  i słodycz banana. A wszystko to przełamane lekką goryczką kakao. Pycha!
Ostatnio bardzo popularne stało się serwowanie jedzenia w słoiczkach  i na niejednej stronie internetowej  owsianki podawane są właśnie w tym naczyniu. Osobiście bardzo podoba się zamysł i estetyka podania, więc sama też postanowiłam umieścić moją wersję w słoiczku. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu:). Zapraszam!


Składniki (na 1 porcję):

200g jogurtu naturalnego (u mnie 1,5%)
2 płaskie łyżki płatków owsianych lub żytnich (zwykłych, nie błyskawicznych)
2 płaskie łyżki płatków migdałów
½ średniego banana (ok. 10 plasterków)
2 szczypty gorzkiego kakao


Wykonanie:

Płatki migdałów zrumienić na suchej patelni, by nabrały złotego koloru i nabrały chrupkości.

Do szklanki, słoiczka lub miseczki należy układać warstwowo kolejne składniki:

- jogurt naturalny
- płatki owsiane
- plasterki banana
- jogurt naturalny
- połowa prażonych płatków migdałów
- szczypta kakao
- jogurt naturalny
- płatki owsiane
- plasterki banana
- jogurt naturalny

Całość wstawić do lodówki na całą noc. Rankiem całość posypać resztą prażonych płatków migdałów i posypać szczyptą gorzkiego kakao. Smacznego!



Szkolne śniadania

6 komentarzy:

  1. mniam! owsianka wygląda bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne połączenie smaków w jednym słoiczku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super i nie trzeba tracić z rana czasu na przygotowanie śniadania.
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Oki, tylko po co czekać całą noc? Smaczniejsze są płatki, które nie rozmokły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już kwestia upodobań:) No i też spora część ludzi jest przyzwyczajona do miękkich płatków. Ale można oczywiście zrobić tą wersję owsianki z twardymi płatkami:) Jak kto woli:). Pozdrawiam serdecznie

      Usuń