No patrzcie! Owsianka, która sama się robi! Wieczorem
przygotowana, a rano już czeka by zanurzyć w niej łyżeczkę. Być może owsianka w
takim wydaniu to nic odkrywczego, ale czasami po prostu brakuje inspiracji,
pomysłu. Jak wiadomo, „samo robienie się” owsianki, polega na wchłonięciu przez
płatki „wody” z jogurtu, co powoduje ich mięknięcie i jednoczesne zagęszczenie
całości. Dodatki? Dowolne. U mnie dzisiaj owsianka z bananem, prażonymi
płatkami migdałów i szczyptą gorzkiego kakao. Zamieniłam również płatki owsiane
na żytnie, ponieważ te bardziej mi smakują.
Całość smakuje wybornie:). Miękkie płatki żytnie, w pół chrupiące migdały i słodycz banana. A wszystko to przełamane
lekką goryczką kakao. Pycha!
Ostatnio bardzo popularne stało się serwowanie jedzenia w
słoiczkach i na niejednej stronie
internetowej owsianki podawane są
właśnie w tym naczyniu. Osobiście bardzo podoba się zamysł i estetyka podania,
więc sama też postanowiłam umieścić moją wersję w słoiczku. Mam nadzieję, że i
Wam przypadnie do gustu:). Zapraszam!
Składniki (na 1
porcję):
200g jogurtu naturalnego (u mnie 1,5%)
2 płaskie łyżki płatków owsianych lub żytnich (zwykłych,
nie błyskawicznych)
2 płaskie łyżki płatków migdałów
½ średniego banana (ok. 10 plasterków)
2 szczypty gorzkiego kakao
Wykonanie:
Płatki migdałów zrumienić na suchej patelni, by nabrały
złotego koloru i nabrały chrupkości.
Do szklanki, słoiczka lub miseczki należy układać
warstwowo kolejne składniki:
- jogurt naturalny
- płatki owsiane
- plasterki banana
- jogurt naturalny
- połowa prażonych płatków migdałów
- szczypta kakao
- jogurt naturalny
- płatki owsiane
- plasterki banana
- jogurt naturalny
Całość wstawić do lodówki na całą noc. Rankiem całość
posypać resztą prażonych płatków migdałów i posypać szczyptą gorzkiego kakao.
Smacznego!
mniam! owsianka wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie smaków w jednym słoiczku :)
OdpowiedzUsuńpychotka! <3
OdpowiedzUsuńSuper i nie trzeba tracić z rana czasu na przygotowanie śniadania.
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Oki, tylko po co czekać całą noc? Smaczniejsze są płatki, które nie rozmokły.
OdpowiedzUsuńTo już kwestia upodobań:) No i też spora część ludzi jest przyzwyczajona do miękkich płatków. Ale można oczywiście zrobić tą wersję owsianki z twardymi płatkami:) Jak kto woli:). Pozdrawiam serdecznie
Usuń