piątek, 12 września 2014

Dyniowy sernik na kakaowym spodzie



Bezapelacyjnie ciasto to trafia na sernikowe podium! Czy mogłam lepiej rozpocząć sezon dyniowy? Chyba nie. W Internecie obecnie panuje „dyniowe szaleństwo” – ciasta, placki, zupy, sałatki. Szukając przepisu na sernik z dynią, nie mogłam się zdecydować na konkretny przepis. Podreptałam więc do kuchni i wyczarowałam swoją wersję. Sernik, który wyszedł, to istna rozkosz dla podniebienia! Nie dość, że jest bardzo prosty w wykonaniu, to jego smak powala na kolana. I co ważne - nie opada przy pieczeniu! Bardzo puszysta i delikatna serowo-dyniowa masa idealnie współgra ze zdecydowanym kakaowym spodem. No i ten cudowny, naturalny kolor... Całość tworzy sernik idealny. Jest tylko jeden problem – na jednym kawałku poprzestać się nie da… :). Zapraszam!


Składniki (na sernik w okrągłej formie 28 cm):

Kakaowy spód:
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
1/3 szklanki gorzkiego kakao
80g miękkiego masła
1 jajko
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Masa serowa:
500g sera twarogowego kubkowego
500g mascarpone
2 szklanki puree z dyni Hokkaido*
1 szklanka cukru
3 całe jajka
1 bardzo kopiata łyżka budyniu w proszku o smaku waniliowym
1 małe opakowanie cukru wanilinowego

* dynię przekrawam na 8 części, wydrążam pestki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku rozgrzanym do 200OC przez około 30 minut, aż cała wraz ze skórką będzie miękka. Gdy ostygnie, miksuję całość w blenderze na mus. Nie pozbywam się skórki, bo lubię jak w serniku pojawiają się jej intensywnie pomarańczowe drobinki.
Dynię można upiec dzień wcześniej, a na drugi dzień na spokojnie ją zmiksować.


Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 175oC (termoobieg). Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (chyba, że używamy silikonowej formy, to wtedy oczywiście papier nie jest potrzebny).
Najpierw należy przygotować masę serowo-dyniową: ser twarogowy wymieszać dokładnie z mascarpone. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Spód kakaowy: miękkie masło utrzeć z cukrem i solą. Dodać jajko i dokładnie zmiksować. Następnie dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i kakao – wszystko dokładnie wymieszać. Powstanie gęste kakaowe ciasto.  Na dno formy wyłożyć ciasto i równomiernie rozsmarować. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut, aż lekko wyrośnie . Na gorący kakaowy spód wyłożyć masę serowo-dyniową i wyrównać. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 165oC. Ciasto piec ok. 50 minut, aż brzegi się przyrumienią, a całość się „zetnie”. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku do ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin,  a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao lub cukrem pudrem. Smacznego!



Dynia na słodko i słono Ciacho na widelcu

5 komentarzy:

  1. Dzisiaj akurat robiłam puree z dyni :D Sernik wygląda nieziemsko :) Piękne kolory! Koniecznie muszę go wypróbować! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dotąd nie robiłam dyniowego sernika, wkrótce nadrobię :) Twój wygląa przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownik sernik, muszę zrobić, uwielbiam dyniowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor ma obłędny! Ogromnie mi się ten sernik podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam dokładnie wg Twojego przepisu. Jest a raczej był przepyszny. Nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń