Bezapelacyjnie ciasto to trafia na sernikowe podium! Czy mogłam lepiej rozpocząć sezon dyniowy? Chyba nie. W Internecie obecnie panuje „dyniowe szaleństwo” – ciasta, placki, zupy, sałatki. Szukając przepisu na sernik z dynią, nie mogłam się zdecydować na konkretny przepis. Podreptałam więc do kuchni i wyczarowałam swoją wersję. Sernik, który wyszedł, to istna rozkosz dla podniebienia! Nie dość, że jest bardzo prosty w wykonaniu, to jego smak powala na kolana. I co ważne - nie opada przy pieczeniu! Bardzo puszysta i delikatna serowo-dyniowa masa idealnie współgra ze zdecydowanym kakaowym spodem. No i ten cudowny, naturalny kolor... Całość tworzy sernik idealny. Jest tylko jeden problem – na jednym kawałku poprzestać się nie da… :). Zapraszam!
Składniki (na
sernik w okrągłej formie 28 cm):
Kakaowy spód:
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
1/3 szklanki gorzkiego kakao
80g miękkiego masła
1 jajko
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Masa serowa:
500g sera twarogowego kubkowego
500g mascarpone
2 szklanki puree z dyni Hokkaido*
1 szklanka cukru
3 całe jajka
1 bardzo kopiata łyżka budyniu w proszku o smaku
waniliowym
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
* dynię przekrawam
na 8 części, wydrążam pestki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
i piekę w piekarniku rozgrzanym do 200OC przez około 30 minut, aż
cała wraz ze skórką będzie miękka. Gdy ostygnie, miksuję całość w blenderze na
mus. Nie pozbywam się skórki, bo lubię jak w serniku pojawiają się jej intensywnie pomarańczowe drobinki.
Dynię można upiec
dzień wcześniej, a na drugi dzień na spokojnie ją zmiksować.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 175oC (termoobieg).
Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (chyba, że używamy silikonowej
formy, to wtedy oczywiście papier nie jest potrzebny).
Najpierw należy przygotować masę serowo-dyniową:
ser twarogowy wymieszać dokładnie z mascarpone. Następnie dodać resztę
składników i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Spód kakaowy: miękkie masło utrzeć z cukrem i
solą. Dodać jajko i dokładnie zmiksować. Następnie dodać mąkę przesianą razem z
proszkiem do pieczenia i kakao – wszystko dokładnie wymieszać. Powstanie gęste
kakaowe ciasto. Na dno formy wyłożyć
ciasto i równomiernie rozsmarować. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut,
aż lekko wyrośnie . Na gorący kakaowy
spód wyłożyć masę serowo-dyniową i wyrównać. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 165oC. Ciasto piec ok.
50 minut, aż brzegi się przyrumienią, a całość się „zetnie”. Po upieczeniu
sernik pozostawić w piekarniku do ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce
przez kilka godzin, a najlepiej przez
całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao lub cukrem pudrem. Smacznego!
Dzisiaj akurat robiłam puree z dyni :D Sernik wygląda nieziemsko :) Piękne kolory! Koniecznie muszę go wypróbować! :D
OdpowiedzUsuńDotąd nie robiłam dyniowego sernika, wkrótce nadrobię :) Twój wygląa przepysznie!
OdpowiedzUsuńCudownik sernik, muszę zrobić, uwielbiam dyniowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńKolor ma obłędny! Ogromnie mi się ten sernik podoba :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam dokładnie wg Twojego przepisu. Jest a raczej był przepyszny. Nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to słyszeć :) pozdrawiam serdecznie :)
Usuń