Pewnie nie raz zastanawialiście się co zrobić z resztą kruchego ciasta, pozostałego po innym wypieku. Nie wiem dlaczego dopiero teraz wpadłam na pomysł, by z reszty ciasta zrobić szybkie ciasteczka. Nigdy nie chciało mi się wałkować ponownie małej ilości ciasta, wykrawać kształtów, a już tym bardziej nadziewać. Dlaczego więc „skubańce”? Bo formowanie ciasteczek to nic innego jak skubanie asymetrycznych plasterków ciasta. Proste, nie wymagające większej filozofii. Rzucone na blachę i posypane dowolnymi ziarnami. Wydaje mi się, że jest to fajne wykorzystanie pozostałego ciasta, nawet jeśli ciasteczek miałoby wyjść kilka sztuk. Ciasteczka są błyskawiczne i niezwykle pyszne! Polecam!
Dzisiaj nie podaję dokładnej ilości składników i ilości ciasteczek po upieczeniu – podaje
pomysł na wykorzystanie pozostałego kruchego ciasta, ale jeżeli chcielibyście
zrobić ciasteczek więcej to zachęcam do skorzystania z mojego przepisu na
kruche ciasto:).
Kruche ciasto –
przepis podstawowy:
300g mąki pszennej
200g masła
100g cukru
1 żółtko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli
Dodatki: słonecznik, pestki dyni, sezam, mak czy co tam się jeszcze znajdzie w szafce:)
Ważne: każde ciasteczko należy przed posypaniem ziarnami lekko przesmarować białkiem jajka (najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka), by ziarenka się przylepiły podczas pieczenia.
bardzo fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuń