piątek, 19 września 2014

Skubańce – czyli kruche ciasteczka ze słonecznikiem



Pewnie nie raz zastanawialiście się co zrobić z resztą kruchego ciasta, pozostałego po innym wypieku. Nie wiem dlaczego dopiero teraz wpadłam na pomysł, by z reszty ciasta zrobić szybkie ciasteczka. Nigdy nie chciało mi się wałkować ponownie małej ilości ciasta, wykrawać kształtów, a już tym bardziej nadziewać. Dlaczego więc „skubańce”? Bo formowanie ciasteczek to nic innego jak skubanie asymetrycznych plasterków ciasta. Proste, nie wymagające większej filozofii. Rzucone na blachę i posypane dowolnymi ziarnami. Wydaje mi się, że jest to fajne wykorzystanie pozostałego ciasta, nawet  jeśli ciasteczek miałoby wyjść kilka sztuk. Ciasteczka są błyskawiczne i niezwykle pyszne! Polecam!

Dzisiaj nie podaję dokładnej ilości składników i ilości ciasteczek po upieczeniu – podaje pomysł na wykorzystanie pozostałego kruchego ciasta, ale jeżeli chcielibyście zrobić ciasteczek więcej to zachęcam do skorzystania z mojego przepisu na kruche ciasto:).


Kruche ciasto – przepis podstawowy:

300g mąki pszennej
200g masła
100g cukru
1 żółtko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli

Dodatki: słonecznik, pestki dyni, sezam, mak czy co tam się jeszcze znajdzie w szafce:) 

Ważne: każde ciasteczko należy przed posypaniem ziarnami lekko przesmarować białkiem jajka (najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka), by ziarenka się przylepiły podczas pieczenia.



2 komentarze:

  1. mniam! już z samego rana cieknie mi ślinka! wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń