niedziela, 21 grudnia 2014

Kokosowy sernik z kaszą jaglaną



Mała odskocznia od świątecznych smaków, aczkolwiek nie znaczy to, że sernik ten nie może pojawić się na świątecznym stole:). Smak jest bardzo oryginalny i kto lubi jaglankę, z pewnością będzie zachwycony. Połączenie kaszy jaglanej i sernika wypada nadzwyczaj dobrze. Bardzo ciekawy spód – kasza jaglana gotowana z wanilią i cynamonem, następnie zmiksowana i połączona z serem mascarpone. Warstwa serowa – klasyczna, waniliowa. „Wisienką na torcie” są podprażone płatki kokosa. Mam nadzieję, że ten serniczek zyska Wasze uznanie:). Zapraszam!


Składniki (na sernik w okrągłej formie 26cm):

Warstwa jaglana:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
80g cukru
1 laska cynamonu
½ laski wanilii
1 i ½ łyżeczki cynamonu
250g sera mascarpone
2 żółtka

Warstwa serowa:
1kg twarogu kubkowego
200g cukru
2 całe jajka
2 żółtka
1 łyżka (15g) skrobi ziemniaczanej
½ laski wanilii

Polewa z czekolady:
150g białej czekolady (najlepsza będzie kuwertura)
1 łyżeczka oleju kokosowego (lub opcjonalnie margaryny lub masła)

Dodatkowo: 100g płatków kokosa (nie mylić z wiórkami)


Wykonanie:

Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Warstwa jaglana: kaszę jaglaną zalać wodą, dodać laskę cynamonu oraz laskę wanilii (ziarenka uprzednio wyskrobać - i również dodać). Gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Pozostawić do przestudzenia – kasza ma być letnia. Wyciągnąć laskę wanilii i cynamonu. Letnią kaszę zmiksować w blenderze razem z serem mascarpone, aż kasza będzie nieco rozdrobniona (mają być wyczuwalne grudki, ale nie całe ziarenka kaszy). Dodać cukier, żółtka oraz cynamon i wszystko dokładnie wymieszać. Masę wlać do formy i wyrównać powierzchnię. Piekarnik rozgrzać do 160oC (z termoobiegiem). Wstawić masę jaglaną i podpiekać ok. 10 minut. Podczas podpiekania warstwy jaglanej spokojnie można przygotować warstwę serową, gdyż jest to w zasadzie tylko zmiksowanie wszystkich składników.
Warstwa serowa: ser zmiksować z cukrem, jajkami oraz żółtkami, ziarenkami wanilii oraz skrobią. Gdy warstwa jaglana będzie już podpieczona, od razu na nią wlać gotową warstwę serową. Wygładzić powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut (ja piekłam na termoobiegu), ale najlepiej obserwować – gdyby wierzch zbyt szybko się rumienił, można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej, jednak przy termoobiegu trzeba ją dobrze zahaczyć, by „wiaterek” jej nie zdmuchnął:).
Gdy sernik się upiecze, wyjąć z piekarnika i ostudzić.
W międzyczasie podprażyć płatki kokosa – wysypać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC – piec do momentu, aż płatki kokosa staną się złote - ok 5-10 minut (od czasu do czasu można je przemieszać).
Białą czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego rozpuścić w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą na średnim ogniu.) Płynną czekoladą polać sernik i całość posypać podprażonymi płatkami kokosa. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Super sernik, oj zjadłabym zjadła.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń