Nie masz jajek? Zrób szarlotkę sypaną. Nie masz miksera? Zrób szarlotkę sypaną. Nie masz czasu? Zrób szarlotkę sypaną! Nie mam pojęcia, kto wymyślił to ciasto, ale z pewnością ułatwił życie wielu osobom kochającym wypieki z jabłkami. Szybkie, proste w wykonaniu i co najistotniejsze – przepyszne. To jedna z najlepszych wersji szarlotek jakie do tej pory robiłam. Po upieczeniu ciasto jest spójne, ma równe warstwy i dobrze się kroi. Jednym słowem – spełnia wszystkie warunki, by postawić go na stole przed gośćmi. Szczerze polecam!
Przepis pochodzi z Internetu, gdzie x-krotnie się powtarza i czasami posiada niewielkie modyfikacje.
Składniki (na
ciasto w tortownicy 20-22cm):
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
½ szklanki brązowego cukru (i tak jak dla mnie było zbyt
słodko;))
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia (kopiate)
125g bardzo twardego (mocno schłodzonego) masła
Dodatkowo:
1 i ½ kilograma słodko-kwaśnych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg). Dno
tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zarówno dno, jak i boki tortownicy
obficie wysmarować masłem.
Ciasto: mąkę, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz
cukier umieścić w jednym naczyniu i dokładnie wymieszać, by powstał jednolity
proszek. Odstawić.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Dodać sok z cytryny oraz cynamon – dokładnie wymieszać. Jabłka podzielić na
dwie części.
Suche składniki podzielić na 3 równe części – ja zwykle
przygotowuje 3 identyczne szklanki i w każdej umieszczam taka samą ilość
składników.
Ciasto układać w tortownicy następującymi warstwami:
1/3 suchych składników – wysypać do formy i równomiernie
rozłożyć
½ przygotowanych jabłek – wyłożyć na suchą warstwę –
wygładzić
1/3 suchych składników – wysypać na jabłka i równomiernie
rozłożyć
½ przygotowanych jabłek – wyłożyć na suchą warstwę –
wygładzić
1/3 suchych składników – wysypać na jabłka i równomiernie
rozłożyć
Na samą górę zetrzeć zimne i twarde masło (na tarce o
średnich oczkach) – rozłożyć go równomiernie na całej powierzchni.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec 30 minut, po czym
przestawić piekarnik na pieczenie góra-dół i piec kolejne 30 minut. Gdyby
ciasto pod koniec pieczenia było już zbyt bardzo przypieczone – można go
przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu ciasto powinno całkowicie wystygnąć,
by wszystkie warstwy się ze sobą zestaliły. Zimne ciasto oprószyć cukrem
pudrem. Smacznego!
Mm... uwielbiam szarlotkę w każdej formie, ale bym zjadła :) szkoda, że na diecie jestem :(
OdpowiedzUsuńOj skąd ja to znam:( ! Ja też jestem na diecie a ktoś bloga prowadzić musi:) dlatego jeśli chodzi o konsumpcję - tą kwestią zajmuje się mój chłopak i sąsiedzi, którym roznoszę ciasta:) Pozdrawiam serdecznie i życzę wytrwałości w diecie! :)
UsuńPantero, czytasz mi w myślach chyba. :)) Ostatnio jak robiłam Twój omlet, to przyjaciółka opowiadała właśnie o sypanej szarlotce. W prawdzie moja jeszcze stoi w lodówce i nie zamierzam piec obecnie kolejnej, ale w przyszłości wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńJakaś telepatia chyba:) ta szarlotkę już dawno miałam na oku lecz jakoś dopiero teraz zdecydowałam się upiec :) serdecznie pozdrawiam! :)
UsuńTo zdecydowanie moja ulubiona wersja szarlotki :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę szarlotkę. Robiłam już w 2 wersjach z kaszą manną właśnie i z płatkami owsianymi. Obie są pyszne.
OdpowiedzUsuńSwietne miejsce rytualmilosny.co.pl bardzo polecam.
OdpowiedzUsuń