piątek, 16 stycznia 2015

Szarlotka sypana


Nie masz jajek? Zrób szarlotkę sypaną. Nie masz miksera? Zrób szarlotkę sypaną. Nie masz czasu? Zrób szarlotkę sypaną! Nie mam pojęcia, kto wymyślił to ciasto, ale z pewnością ułatwił życie wielu osobom kochającym wypieki z jabłkami. Szybkie, proste w wykonaniu i co najistotniejsze – przepyszne. To jedna z najlepszych wersji szarlotek jakie do tej pory robiłam. Po upieczeniu ciasto jest spójne, ma równe warstwy i dobrze się kroi. Jednym słowem – spełnia wszystkie warunki, by postawić go na stole przed gośćmi. Szczerze polecam!

Przepis pochodzi z Internetu, gdzie x-krotnie się powtarza i czasami posiada niewielkie modyfikacje.


Składniki (na ciasto w tortownicy 20-22cm):

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
½ szklanki brązowego cukru (i tak jak dla mnie było zbyt słodko;))
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia (kopiate)
125g bardzo twardego (mocno schłodzonego) masła

Dodatkowo:

1 i ½ kilograma słodko-kwaśnych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny


Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zarówno dno, jak i boki tortownicy obficie wysmarować masłem.
Ciasto: mąkę, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz cukier umieścić w jednym naczyniu i dokładnie wymieszać, by powstał jednolity proszek. Odstawić.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać sok z cytryny oraz cynamon – dokładnie wymieszać. Jabłka podzielić na dwie części.
Suche składniki podzielić na 3 równe części – ja zwykle przygotowuje 3 identyczne szklanki i w każdej umieszczam taka samą ilość składników.
Ciasto układać w tortownicy następującymi warstwami:

1/3 suchych składników – wysypać do formy i równomiernie rozłożyć
½ przygotowanych jabłek – wyłożyć na suchą warstwę – wygładzić
1/3 suchych składników – wysypać na jabłka i równomiernie rozłożyć
½ przygotowanych jabłek – wyłożyć na suchą warstwę – wygładzić
1/3 suchych składników – wysypać na jabłka i równomiernie rozłożyć

Na samą górę zetrzeć zimne i twarde masło (na tarce o średnich oczkach) – rozłożyć go równomiernie na całej powierzchni.

Ciasto wstawić do piekarnika i piec 30 minut, po czym przestawić piekarnik na pieczenie góra-dół i piec kolejne 30 minut. Gdyby ciasto pod koniec pieczenia było już zbyt bardzo przypieczone – można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu ciasto powinno całkowicie wystygnąć, by wszystkie warstwy się ze sobą zestaliły. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!



  


Karnawałowe Słodkości!

7 komentarzy:

  1. Mm... uwielbiam szarlotkę w każdej formie, ale bym zjadła :) szkoda, że na diecie jestem :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj skąd ja to znam:( ! Ja też jestem na diecie a ktoś bloga prowadzić musi:) dlatego jeśli chodzi o konsumpcję - tą kwestią zajmuje się mój chłopak i sąsiedzi, którym roznoszę ciasta:) Pozdrawiam serdecznie i życzę wytrwałości w diecie! :)

      Usuń
  2. Pantero, czytasz mi w myślach chyba. :)) Ostatnio jak robiłam Twój omlet, to przyjaciółka opowiadała właśnie o sypanej szarlotce. W prawdzie moja jeszcze stoi w lodówce i nie zamierzam piec obecnie kolejnej, ale w przyszłości wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakaś telepatia chyba:) ta szarlotkę już dawno miałam na oku lecz jakoś dopiero teraz zdecydowałam się upiec :) serdecznie pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. To zdecydowanie moja ulubiona wersja szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tę szarlotkę. Robiłam już w 2 wersjach z kaszą manną właśnie i z płatkami owsianymi. Obie są pyszne.

    OdpowiedzUsuń