Niedziela to dzień, w którym czas płynie wolno, a lenistwo
towarzyszy nam już rano, po otworzeniu oczu, gdy to „zakopani w pieleszach”
zastanawiamy się czy jeszcze godzinka snu nie będzie wielkim grzechem. W taki
dzień możemy sobie również pozwolić na leniwie przygotowywane, nieco bardziej
kaloryczne śniadanie. Takim śniadaniem mogą być właśnie placki z jabłkami.
Pachnące, chrupiące, słodkie. Placuszki zamiast mleka, jogurtu czy maślanki,
zawierają mleko skondensowane, co sprawia, że ciasta nie trzeba dodatkowo
słodzić, a i smak placków wydaje się być inny:). Obtoczone w cynamonowym cukrze
nabierają niesamowitego smaku i naprawdę – ciężko się od nich oderwać!
Składniki (na ok.
8 średnich sztuk):
1 niepełna filiżanka mleka skondensowanego niesłodzonego
4,5% tł.(ok. 200ml)
4 kopiate łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo: zwykły
cukier, cynamon, 1 duże jabłko
Wykonanie:
W głębokim talerzu zwykły cukier wymieszać z odrobiną
cynamonu. Odstawić.
Jajko roztrzepać z mlekiem skondensowanym, cukrem
wanilinowym i sokiem z cytryny. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i
dodać do płynnej masy. Całość wymieszać na jednolitą masę. Jabłko obrać,
pokroić w małe plasterki i dodać do masy. Na patelni rozgrzać olej (oleju tyle,
by pokrył dno patelni - placuszki by były chrupiące muszą się lekko po bokach
frytować). Placuszki smażyć na średnim płomieniu z obu stron. I teraz krok,
którego większość z Was nie pochwali, jednak jest on niezbędny do uzyskania
wspaniałego smaku placków:). Placki prosto z patelni (zamiast na ręcznik
papierowy) wrzucać do talerza z cukrem i obtaczać, by z obu stron były pokryte
cukrem. Dla przełamania smaku do placuszków można dodać kleks jogurtu
naturalnego lub twarożku, jednak chyba najlepiej smakują one same. Smacznego!
Uroczo wyglądają z tymi drobinkami cukru :)
OdpowiedzUsuńLadna strona https://riposta.waw.pl/ z ciekawymi artykułami o różnej tematyce.
OdpowiedzUsuń