poniedziałek, 19 stycznia 2015

Placki z jabłkami na mleku skondensowanym z cukrem cynamonowym



Niedziela to dzień, w którym czas płynie wolno, a lenistwo towarzyszy nam już rano, po otworzeniu oczu, gdy to „zakopani w pieleszach” zastanawiamy się czy jeszcze godzinka snu nie będzie wielkim grzechem. W taki dzień możemy sobie również pozwolić na leniwie przygotowywane, nieco bardziej kaloryczne śniadanie. Takim śniadaniem mogą być właśnie placki z jabłkami. Pachnące, chrupiące, słodkie. Placuszki zamiast mleka, jogurtu czy maślanki, zawierają mleko skondensowane, co sprawia, że ciasta nie trzeba dodatkowo słodzić, a i smak placków wydaje się być inny:). Obtoczone w cynamonowym cukrze nabierają niesamowitego smaku i naprawdę – ciężko się od nich oderwać!


Składniki (na ok. 8 średnich sztuk):

1 niepełna filiżanka mleka skondensowanego niesłodzonego 4,5% tł.(ok. 200ml)
4 kopiate łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo: zwykły cukier, cynamon, 1 duże jabłko


Wykonanie:

W głębokim talerzu zwykły cukier wymieszać z odrobiną cynamonu. Odstawić.
Jajko roztrzepać z mlekiem skondensowanym, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do płynnej masy. Całość wymieszać na jednolitą masę. Jabłko obrać, pokroić w małe plasterki i dodać do masy. Na patelni rozgrzać olej (oleju tyle, by pokrył dno patelni - placuszki by były chrupiące muszą się lekko po bokach frytować). Placuszki smażyć na średnim płomieniu z obu stron. I teraz krok, którego większość z Was nie pochwali, jednak jest on niezbędny do uzyskania wspaniałego smaku placków:). Placki prosto z patelni (zamiast na ręcznik papierowy) wrzucać do talerza z cukrem i obtaczać, by z obu stron były pokryte cukrem. Dla przełamania smaku do placuszków można dodać kleks jogurtu naturalnego lub twarożku, jednak chyba najlepiej smakują one same. Smacznego!





Karnawałowe Słodkości!

1 komentarz: