Za oknem żywe dowody powiedzenia „w marcu jak w garncu”. Począwszy od porannego, drobnego śniegu, przez lekki deszczyk, aż do połączenia ich obu. A wszystko to okraszone przeplatającymi się co jakiś czas promieniami słońca. Prawdziwy zwiastun wiosny! I gdyby nie to, że nie ma mnie teraz w Polsce, już dawno wypatrywałabym bocianów:). Dość istotną „przypominajką” wiosny jest również Dzień Kobiet, przypadający ósmego marca. Z tej właśnie okazji upiekłam wiosenne i kobiece ciasto – lekki biszkopt z kremem jogurtowym i owocem mango. Lekko i pysznie. Ciasto dodatkowo pięknie się prezentuje, więc sprawdzi się idealnie, jako poczęstunek w ten wyjątkowy dla nas, kobiet, dzień. Serdecznie polecam!
Składniki (n
ciasto w formie w kształcie serca o wymiarach ok. 26x27cm lub okrągłej
tortownicy średnicy 24-26cm):
Biszkopt (genueński):
95g mąki pszennej
95g cukru
3 duże jajka (L)
23g rozpuszczonego masła
Szczypta soli
Krem jogurtowy:
500g gęstego jogurtu greckiego o zaw. tł. 10%
150ml słodkiej śmietany 30%
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki likieru z mango lub opcjonalnie soku o "egzotycznym smaku"
2-3 dojrzałe owoce mango
Likier mango lub sok do nasączenia biszkoptu
Glazura:
2 łyżki gęstej marmolady morelowej
1 łyżka rumu
Forma, z której korzystałam przygotowując ciasto ma kształt serca (ok 26x27cm), ale ciasto można również przygotować w tortownicy o średnicy 24-26cm.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190oC (z funkcją
termoobiegu). Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką całą powierzchnię.
Biszkopt: jajka ubijać z cukrem przez 12 minut, aż zwiększą swoją
objętość. Powinna powstać bardzo jasna i bardzo puszysta masa. Wyłączyć mikser.
Do masy jajecznej wsypywać stopniowo po jednej, płaskiej łyżce mąki (albo i
nawet mniej) i delikatnie mieszać szpatułką. Gdy masa będzie wymieszana z mąką,
dodawać po trochu ostudzonego masła i delikatnie mieszać. Bez bicia mogę się
przyznać, że mieszanie z mąką i masłem zajęło mi ponad 15 minut. Ale obiecuję,
że warto się pomęczyć. Gotowe surowe ciasto przelać do wysmarowanej masłem i
oprószonej mąką formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10-12 minut, aż ciasto
się zezłości. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić
do wystudzenia.
Krem: dzień wcześniej należy przygotować jogurt. Do tego
potrzebna jest czysta bawełniana ściereczka (bynajmniej nie dziurawa, bo
ucieknie Wam jogurt:)), sitko i miseczka. Sitko umieścić na miseczce. Na sitku
ułożyć ściereczkę, a na ściereczkę przełożyć cały jogurt. Następnie podwinąć
brzegi ściereczki do góry i lekko ściskając zawiązać (jak np. paczkę w
celofan). Całość przełożyć do lodówki i czekać do dnia następnego, aż z jogurtu
odcieknie woda.
Na drugi dzień, „suchy” jogurt przełożyć do nowej miski. Wlać likier/sok i wymieszać. W osobnym naczyniu umieścić zimną słodką śmietanę, cukier oraz cukier wanilinowy i ubić na sztywno. Do jogurtu dodać łyżkę ubitej śmietany i wymieszać. Następnie cały jogurt przełożyć do bitej śmietany i dokładnie, delikatnie wymieszać, aż całość połączy się w jednolitą, gładką masę.Będzie ona gęsta i puszysta.
Mango obrać. Za pomocą noża dalej „obierać” tylko nieco
grubiej, by powstały plasterki średniej grubości.
Biszkopt odwrócić do góry nogami. W przypadku biszkoptu z tortownicy - ściąć "górkę" i dopiero wtedy odwrócić. Krem jogurtowy rozłożyć na
całej powierzchni. Na samym końcu układać plasterki mango – najpierw w jednym
miejscu utworzyć środek róży, a następnie pozostałe płatki.
Ostatnią czynnością jest tzw. zakonserwowanie owoców, czyli pokrycie ich glazurą z marmolady. Marmoladę i rum doprowadzić do wrzenia. Za pomocą silikonowego pędzelka smarować jeszcze gorącą i płynną marmoladą owoce. Gotowe.
Ostatnią czynnością jest tzw. zakonserwowanie owoców, czyli pokrycie ich glazurą z marmolady. Marmoladę i rum doprowadzić do wrzenia. Za pomocą silikonowego pędzelka smarować jeszcze gorącą i płynną marmoladą owoce. Gotowe.
Piękne wykonanie, w smaku pewnie również rewelacja.. :)! Zapraszam do mnie na fitjestgit.blogspot.com :)
OdpowiedzUsuńIle dobrego w jednym : ciasto, serce i kwiat, a do tego wygląda przepięknie.
OdpowiedzUsuńWygląda jak małe arcydzieło (: Musi być równie pyszne. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJejku ,arcydzieło cukiernicze
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze:)! Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJaka piękna! Kocham mango, ta tarta to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń