piątek, 6 marca 2015

Biszkopt z kremem jogurtowym i mango – moja wersja Mango Rose Cake


Za oknem żywe dowody powiedzenia „w marcu jak w garncu”. Począwszy od porannego, drobnego śniegu, przez lekki deszczyk, aż do połączenia ich obu. A wszystko to okraszone przeplatającymi się co jakiś czas promieniami słońca. Prawdziwy zwiastun wiosny! I gdyby nie to, że nie ma mnie teraz w Polsce, już dawno wypatrywałabym bocianów:). Dość istotną „przypominajką” wiosny jest również Dzień Kobiet, przypadający ósmego marca. Z tej właśnie okazji upiekłam wiosenne i kobiece ciasto – lekki biszkopt z kremem jogurtowym i owocem mango. Lekko i pysznie. Ciasto dodatkowo pięknie się prezentuje, więc sprawdzi się idealnie, jako poczęstunek w ten wyjątkowy dla nas, kobiet, dzień.  Serdecznie polecam!


Składniki (n ciasto w formie w kształcie serca o wymiarach ok. 26x27cm lub okrągłej tortownicy średnicy 24-26cm):

Biszkopt (genueński):
95g mąki pszennej
95g cukru
3 duże jajka (L)
23g rozpuszczonego masła
Szczypta soli

Krem jogurtowy:
500g gęstego jogurtu greckiego o zaw. tł. 10%
150ml słodkiej śmietany 30%
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2  łyżeczki likieru z mango lub opcjonalnie soku o "egzotycznym smaku"

2-3 dojrzałe owoce mango

Likier mango lub sok do nasączenia biszkoptu

Glazura:
2 łyżki gęstej marmolady morelowej
1 łyżka rumu 

Forma, z której korzystałam przygotowując ciasto ma kształt serca (ok 26x27cm), ale ciasto można również przygotować w tortownicy o średnicy 24-26cm.













Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 190oC (z funkcją termoobiegu). Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką całą powierzchnię.
Biszkopt: jajka ubijać z cukrem przez 12 minut, aż zwiększą swoją objętość. Powinna powstać bardzo jasna i bardzo puszysta masa. Wyłączyć mikser. Do masy jajecznej wsypywać stopniowo po jednej, płaskiej łyżce mąki (albo i nawet mniej) i delikatnie mieszać szpatułką. Gdy masa będzie wymieszana z mąką, dodawać po trochu ostudzonego masła i delikatnie mieszać. Bez bicia mogę się przyznać, że mieszanie z mąką i masłem zajęło mi ponad 15 minut. Ale obiecuję, że warto się pomęczyć. Gotowe surowe ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10-12 minut, aż ciasto się zezłości. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do wystudzenia.
Krem: dzień wcześniej należy przygotować jogurt. Do tego potrzebna jest czysta bawełniana ściereczka (bynajmniej nie dziurawa, bo ucieknie Wam jogurt:)), sitko i miseczka. Sitko umieścić na miseczce. Na sitku ułożyć ściereczkę, a na ściereczkę przełożyć cały jogurt. Następnie podwinąć brzegi ściereczki do góry i lekko ściskając zawiązać (jak np. paczkę w celofan). Całość przełożyć do lodówki i czekać do dnia następnego, aż z jogurtu odcieknie woda.


Na drugi dzień, „suchy” jogurt przełożyć do nowej miski. Wlać likier/sok i wymieszać. W osobnym naczyniu umieścić zimną słodką śmietanę, cukier oraz cukier wanilinowy i ubić na sztywno. Do jogurtu dodać łyżkę  ubitej śmietany i wymieszać. Następnie cały jogurt przełożyć do bitej śmietany i dokładnie, delikatnie wymieszać, aż całość połączy się w jednolitą, gładką  masę.Będzie ona gęsta i puszysta.
Mango obrać. Za pomocą noża dalej „obierać” tylko nieco grubiej, by powstały plasterki średniej grubości.
Biszkopt odwrócić do góry nogami. W przypadku biszkoptu z tortownicy - ściąć "górkę" i dopiero wtedy odwrócić. Krem jogurtowy rozłożyć na całej powierzchni. Na samym końcu układać plasterki mango – najpierw w jednym miejscu utworzyć środek róży, a następnie pozostałe płatki.


Ostatnią czynnością jest tzw. zakonserwowanie owoców, czyli pokrycie ich glazurą z marmolady. Marmoladę i rum doprowadzić do wrzenia. Za pomocą silikonowego pędzelka smarować jeszcze gorącą i płynną marmoladą owoce. Gotowe.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Piękne wykonanie, w smaku pewnie również rewelacja.. :)! Zapraszam do mnie na fitjestgit.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile dobrego w jednym : ciasto, serce i kwiat, a do tego wygląda przepięknie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak małe arcydzieło (: Musi być równie pyszne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku ,arcydzieło cukiernicze

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za miłe komentarze:)! Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka piękna! Kocham mango, ta tarta to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń