Gdy na zewnątrz coraz bardziej zielono, a okna mogą być przez cały dzień otwarte – to znak, że świat zrobił się piękniejszy! Z przyjemnością pakuje zimowe ubrania do kartonów i zapominam o zimie na kolejnych kilka miesięcy. I oczekuje na wiosenno-letnie, kolorowe owoce i młode warzywa. Tak!
Bardzo lubię rabarbar, a serniki kocham. Dlaczego by więc
nie upiec sernika z rabarbarem? Maślany, kruchy spód, warstwa rabarbaru i
kremowa warstwa serowa. Przysłowiową wisienką na torcie jest puszysta pianka.
Całość komponuje się rewelacyjnie. Muszę przyznać, że nie mogłam się doczekać,
aż sernik całkowicie przestygnie. I chociaż zwykle poleca się schłodzić sernik,
to zjedzenie jeszcze lekko ciepłego odrzuci w kąt pomysł o chłodzeniu. Ale czy
to ciepły, czy też zimny – sernik ten podbije absolutnie Wasze serca.
Koniecznie wypróbujcie!
Składniki (na
sernik w okrągłej formie o średnicy 24cm):
Kruchy spód:
150g mąki pszennej
100g masła
50g cukru
1 żółtko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli
Masa serowa:
500g sera twarogowego (zmielonego, z kubka)
100g miękkiego masła
100g cukru
200ml słodkiej śmietany 30%
3 żółtka (L)
1 całe jajko (L)
25g budyniu waniliowego w proszku bez cukru
Szczypta soli
Pianka (można zrobić
z połowy porcji):
4 białka (L)
½ szklanki cukru
Dodatkowo: 200g
rabarbaru pokrojonego w drobną kostkę, 2 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
Dno formy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Rabarbar: pokrojony wrzucić do rondelka, dodać 2
łyżki brązowego cukru oraz 2-3 łyżki wody. Doprowadzić do gotowania. Rabarbar
będzie gotowy gdy zacznie się lekko rozpadać. Gdyby w rondelku pozostało zbyt
wiele płynu, to najlepiej rabarbar wyjąć łyżką cedzakową do innego naczynia, a
pozostały „wywar rabarbarowy” zredukować, tzn. jeszcze chwilę gotować, aż
odparuje i się zagęści. Potem rabarbar wrzucić do zredukowanego płynu. Odstawić
do przestudzenia.
Kruche ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto.
Można je zagniatać w misce lub na stolnicy/blacie. Ja używam zazwyczaj miski,
gdyż nie muszę potem dużo sprzątać i zeskrobywać przylepionego ciasta z
blatu:). Do miski wsypać mąkę. Dodać żółtko i wymieszać by połączyło się z
mąką. Następnie dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i rozdrobnić palcami.
Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Dno formy oraz boki na wysokość ok. 3 centymetrów wylepić
ciastem. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Piec do zezłocenia, ok.
10 minut (najlepiej obserwować). Ciasto wyjąć i powierzchnię oraz boki
wygładzić łyżeczką, by były mniej „pofalowane”.
Masa serowa: masło utrzeć z cukrem i cukrem
wanilinowym na puch. Dodać żółtka i zmiksować, aż się połączą z resztą masy. Dodać całe jajko i ponownie dokładnie zmiksować.W
osobnym naczyniu wymieszać ser twarogowy i budyń proszku. Dodawać porcjami do
utartego masła i miksować. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z
masą maślano-twarogową.
Na kruchy spód wyłożyć przestudzony rabarbar i rozsmarować
na całej powierzchni. Na rabarbar wylać masę serową – wyrównać powierzchnię.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 175oC (przełączyć na funkcję
„pieczenie góra-dół”) Włożyć sernik i piec pół godziny, po czym przełączyć
piekarnik na termoobieg i piec jeszcze 15 minut.
Pianka: pod koniec pieczenia ubić białka: ubić je na
sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier – ma powstać gęsta,
sztywna piana.
Wyjąć sernik i nałożyć ubite białka – rozsmarować. Wstawić
do piekarnika i piec jeszcze ok. 15 minut. Tak jak wcześniej zaznaczyłam,
piankę z białek można zrobić z połowy porcji. Z 4 białek wychodzi jej bardzo
dużo, więc mój sernik wyglądał w piekarniku jak potężna pieczarka:). Nie
przeszkadzało mi to jednak, bo po lekkim przestudzeniu zawinęłam boki pianki do
środka foremki i wszystko się ładnie pomieściło (jak widać na zdjęciach). Ale
tak jak mówię, można przepis zrobić z połowy porcji. Ostudzony sernik oprószyć
cukrem pudrem. Smacznego!
Sernik z rabarbarem brzmi obłędnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Sernik jak by nie był musi być niesamowity, no chyba ze zawiera rodzynki. Wtedy to już inna kategoria! :) Ciasto wygląda pysznie pianka i rabarbarowy wkład muszą świetnie komponować się z sernikiem samym w sobie :)
OdpowiedzUsuńTak, całość smakuje obłędnie:) Ciężko wytrzymać do wystudzenia by nie skubnąć tu i ówdzie:) Pozdrawiam:)
Usuń